Sva imena Beograda

Član
Učlanjen(a)
21.07.2009
Poruka
372
beograd_city_coa_n3597.gif


Sva imena Beograda


Danasnji Beograd bio je poznat u proslosti pod raznim imenima, koja su koriscena u pojedinim razdobljima istorije grada. Pored toga, pojavljivale su se i deformisane vrijante svakog naziva ponaosob.

Najstarije poznato ime potice iz vremena pre nase ere: Singidunum bio je naziv za naselje koje je, kako se smatra, osnovalo keltsko pleme Skordiska. U ovoj slozenici, rec dunum je keltskog porekla i oznacava naselje ili utvrdjenje. Prvi deo naziva, rec singi jos uvek nije sasvim objasnjen: po nekim strucnjacima, to je ime prekeltskog plemena, po drugima oznacava usce reke itd. Lokacija keltskog Singidunuma nije precizno utvrdjena, ali je sigurno da se nije nalazio na mestu danasnje tvrdjave i Kalemegdana. Keltski naziv zadrzan je i u rimsko doba. Ova cinjenica o nastavku zivota imena grada iz prethodnog razdoblja je iznenadjujuca, buduci da rimsko naselje – po svojoj lokaciji, nije direktno nasledilo svoju keltsku pretecu.


Slovenski naziv za grad - Beograd u dokumentima se prvi put pojavljuje 878. godine, u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu.

Slovensko ime uspelo je da prezivi sve politicke promene i razne strane gospodare. Tokom proteklih vekova bilo je prevodjeno na razne jezike, uz dodavanje oznake za politicku pripadnost grada pojedinoj drzavi: Alba, Fejervar, Weissenburg, Castelbiancho.... U stranim dokumentima obicno je navodjeno ime grada u stranoj varijanti, dok su domaci izvori iskljucivo koristili ime Beograd.


Od pocetka XIV veka u ugarskoj latinstini javljaju se sledeci oblici: Nandoralba, Nandorfejervar, Landorfejervar,kao i mnogobrojne devijacije istog imena.

U vizantijskim i turskim izvorima zabelezena su sledeca imena: Veligradon (Beligradon;danasnji naziv na grckom: Beligradi), Veligrada, Belogrados poleosi sl.
 
Natrag
Top