Košarkaški derbi, reakcije
Posle sramotnog košarkaškog derbija u finalu plej-ofa, obe strane traže krivce. Vujošević: Sve je počelo kada su vlast u zemlji preuzele vođe navijača Crvene zvezde. Ristović: Ovo je bruka i sramota, da nas napadaju navijači, ljudi iz obezbeđenja. Bogdanović: U ovoj ligi izgleda ne pobeđuje najbolji, ne sudi se tako šampionima.
Trener Partizana Duško Vujošević ocenio je da su sve tenzije u domaćoj košarci proizvod "koncepta" da se crno-beli "bace na prosjački štap", i da je to počelo kada su "vlast u zemlji preuzele vođe navijača Crvene zvezde".
"U suštini, sve ovo je plod jedne ogromne tenzije koja proizilazi iz koncepta da se Partizan baci na prosjački štap. Da li sa idejom da se rasproda ovaj tim, i da odem ja, kao neko ko objavljuje ovakve stvari, umesto da ćuti i da dozvoli da se te stvari dešavaju nemo", rekao je Vujošević novinarima posle utakmice u hali Pionir.
"Zamislite ovaj tim bez svih ovih igrača i bez mene. E, onda će da bude realizovan koncept onih koji su ga uspostavili. Onda će Zvezda da bude zaista velika i košarka da bude onakva kakva treba da bude", dodao je on.
Sportski direktor košarkaškog kluba Partizan Dragan Todorić rekao je da su krivci za incidente u hali Pionir ljudi koji vode ligu i sudijsku organizaciju.
"Desilo se to što se očekivalo i što je duže vreme bilo u najavi. To su uradili ljudi koji vode računa o ligi i o delegiranju sudija. Pokušali su da zataškaju ovakve stvari kaznama našem klubu. Žao mi je što je došlo do ovoga, ali to je možda trebalo da se desi kako bi se neke stvari raščistile. Ti ljudi iz sudijske organizacije i udruženja lige bi trebalo da odu i ustupe mesto drugima", rekao je Todorić.
Direktor košarkaškog kluba Crvena zvezda Davor Ristović rekao je da je njegova ekipa doživela linč na utakmici sa Partizanom na startu finalne serije plej-ofa u hali Pionir.
"Ovo je bruka i sramota, da nas napadaju navijači, ljudi iz obezbeđenja. Član uprave Partizana je udario pesnicom sa leđa našeg igrača Marka Tejića. Loše je što su naši navijači izbaceni, a nisu pravili incidente. Ovo što se desilo ne treba da se gleda istim očima", rekao je Ristović novinarima u hali Pionir i kao direktnog krivca za incidente okrivio trenera Partizana Duška Vujoševića.
Košarkaš Crvene zvezde Boban Marjanović rekao je da je večerašnja utakmica sa Partizanom bila korektna dok nije izbila tuča i da sukobi dva kluba moraju da prestanu.
"Utakmica je bila krajnje korektna, i navijači i pristup na terenu, sve dok nije došlo do tuče. Ovo mora da prestane, moramo više da se fokusiramo na basket, nego na ovo sa strane. Košarka je sada pala u drugi plan, došli smo da igramo košarku, a ne da budu neka sr....", rekao je Marjanović novinarima posle utakmice u hali Pionir.
Košarkaš Partizana Bogdan Bogdanović rekao je da će posle prve finalne utakmice domaćeg prvenstva razmisliti da li će igrati za reprezentaciju Srbije.
"Za sebe mislim da sam pravi Srbin i da igram za tu reprezentaciju, ali sada ću razmisliti da li ću igrati za tu državu. Ovde ne pobeđuje uvek najbolji, ali pošto imam veliko poštovanje prema selektoru Aleksandru Đorđeviću, razmisliću i posavetovaću se i sa njim. Nek se onda licencira Čarls Dženkins. Da se razumemo, ne vređam nikoga, mogu da igraju i Branko Lazić i Marko Simonović", rekao je Bogdanović novinarima posle utakmice u Pioniru.
"Ovo je bio katastrofalan ambijent i sve što se izdešavalo. Kriterijum suđenja nije bio fer i korektan. U ovoj ligi izgleda ne pobeđuje najbolji, ne sudi se tako šampionima i nema se takav kriterijum prema igračima koji su 12 puta uzastopno šampioni. Ne tražim da me neko štiti kao belog medveda, ali da je bilo fer suđenje, ne bi bilo incidenata. Razumem da se pogreši, i ja grešim, ali očiglednih grešaka ne sme da bude", istakao je Bogdanović.
Bek crveno-belih Jaka Blažič rekao je da je njegova ekipa zabeležila vrlo bitnu pobedu.
"Za nas je ovo vrlo bitna pobeda, a ostalo neću da komentarišem. Ovo je moje prvo finale i znao sam da će biti ludo. Sad znam kako je i u sledećim utakmicama sam spreman na sve. Igra se za titulu i reakcije možda nekad nisu kako treba, ali ako oni udare, udarićemo i mi", rekao je Blažič.
Košarkaš Partizana Nikola Milutinov rekao je da se ne seća najbolje incidenta sa igračem Crvene zvezde Demarkusom Nelsonom zbog koje je došlo do prekida utakmice i masovne tuče.
"Ne sećam se najbolje tog događaja, možda sam izgubio svest, svi smo krivci zbog toga što se desilo. Prevlika nervoza je dovela to toga. Moramo da ohladimo glavu da bi znali kako da funkcionišemo", naveo je on.
Ivan Radenović je kazao da "apsolutno više nema smisla igrati".
"Imam utisak da neko pokušava da namerno degradira prvenstvo iz nekog razloga. Osećam se prazno, u meni nema ni trunke sreće zbog ove pobede. Imamo svoj cilj, idemo u sledećoj utakmici na pobedu. Biće teško, a kako će se ta utakmica organizovati, to stvarno ne znam. Ja niti sam bilo koga pokušao da udarim, niti sam bilo koga udario, nego sam razdvajao vinovnike tuče i stvarno ne znam zašto sam isključen", rekao je Radenović.
Naredna utakmica finala igraće se u ponedeljak, a domaćin će biti Crvena zvezda.