Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
SunčanicaVlasnici kućnih ljubimaca moraju imati na umu da krznate životinje bez mogućnosti znojenja preko cele površine tela (nasuprot ljudima) podnose neuporedivo teže visoke temperature. Često možemo videti vlasnike pasa ili mačaka kako se na plaži igraju sa njima. Mačka (pas) najčešće toliko uživa u društvu i igri sa svojim gazdom da i ne pomišlja na opasnost koja vreba od pregrevanja. Do izvesne mere će hlađenje preko usta i jezika funkcionisati baš kako treba. Na žalost, kao i kod čoveka, prelazak te tanane granice sunčanice nastupa naglo. Životinja koja dobije toplotni udar vrlo lako može uginuti ukoliko ne dođe do brze i odgovarajuće reakcije. Veterinarska pomoć je neophodna a u međuvremenu ljubimca treba sasvim pokvasiti i umotati mokrom tkaninom.

Vozite kolima svoju mačku ili psa isključivo po umerenom vremenu ili ako već morate po vrelom vremenu onda neka budu svi prozori otvoreni, i pre nego uvedete životinju u auto dobro izluftirajte i ohladite unutrašnjost auta otvaranjem svih vrata desetak minuta ukoliko je auto stajao na vrelom suncu. Ostavljanje kućnih ljubimaca na kratko u automobilu na suncu vrlo lako može biti uzrok toplotnog udara. I pored otvorenih prozora automobila temperatura u unutrašnjosti može porasti preko 10 stepeni celzijusa za manje od 5 minuta. Ovakve temperaturne promene predstavljaju pravi šok za termoregulacioni sistem i čoveka a još više za krznate životinje. Opasnost predstavljaju čak i uobičajne rekreacione ture, šetnje, trčanje, vožnja bicikla i sl. Bez obzira na termine koje inače koristite za ove aktivnosti pomerite ih u rane jutarnje i kasne večernje časove ili se jednostavno rekreirajte bez svog krznatog prijatelja. Osetljivije životinje mogu čak dobiti i opekotine od hodanja po vrelom asvaltu. Ako dođe do opekotina njih mora sanirati veterinar pre svega zbog pravilne dijagnoze stepena tj. ozbiljnosti oštećenja tkiva. Pse i mačke koji imaju svetlu pigmentaciju vrha njuške [crvene boje] i svetle uši pre izlaganja suncu treba zaštititi losionom za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom. Imajte na umu da su psima mnogi instinkti oslabili usled lagodnog života pored čoveka. To nama ljudima samo povećava odgovornost za njihovo zdravlje. Mačke, koje daleko više brinu o sebi nego psi, ređe imaju ovakvih zdravstvenih problema. Ipak, ni one nisu imune na boravak u zatvorenom automobilu parkiranom na suncu. Nihova mala tela čak su i osetljivija na sunce nego što je to slučaj kod pasa [kraće mogu idržati ekstremne uslove]. Kada nisu zatvorene mačke će vrlo dobro znati da pravilno regulišu telesnu temperaturu i dužinu izlaganja sunčevim zracima. Ukoliko vaša mačka previše voli da se sunča nije loše da joj taj užitak ograničite vremenski i da joj jasno pokažete činiju sa svežom vodom kako opijena suncem ne bi slučajno zaboravila da mora piti.

Opasnost od sunčanice možete smanjiti tako što ćete se pridržavati nekih opštih pravila: Nikada ne ostavljajte kućne ljubimce u automobilu po toplom vremenu. Uvek im obezbedite neograničene količine sveže vode za piće. Kada se sunčate, svog ljubimca obavezno sklonite u hladovinu [čak iako on želi da bude pored vas]. Posebnu pažnju obratite na kućne ljubimce koji imaju disajnih problema. Oni po vrelim danima ne treba uopšte da budu na suncu. U naročito rizičnu grupu spadaju i štenci. Ako primetite da životinja ima problema sa disanjem, povećajte cirkulaciju vazduha u prostoru u kome se nalazi, pokvasite joj dlaku velikom količinom vode [napromer poprskajte je baštinskim crevom sa malim lazom]. Proverite boju desni. Ukoliko je plavičasta vreme je za uzbunu. Plave desni su znak nedostatka kiseonika. Odmah pozovite pomoć ili krenite kod veterinara. Transport se ne sme obavljati u lošim uslovima [visoka temperatura u vozilu, nedostatak vazduha/vode]. Ako je životinja u besvesnom stanju postavite je na mesto sa jakom cirkulacijom vazduha i izvadite joj jezik kako bi se povećao protok ka plućima. Ako se životinja opire nemojte je prisiljavati jer će dodatni stres samo pogoršati stanje. Budite umereni kada je u pitanju i vaše lično izlaganje sunčevim zracima. Budite bar podjednako obazrivi kada su u pitanju vaši krzneni kućni prijatelji.Izvor: B.Aksentijević
 
Top