Šumski ekosistem

Član
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poruka
73
Šuma je ekosistem u kojem različite vrste drveća dominiraju u izgradnji biocenoze. Osnovni delovi šumskog sistema su geološka podloga, zemljište, vazduh i šumska životna zajednica. Oni su najsloženiji kopneni ekosistem. Tu žive, osim drveća, razne druge vrste biljaka, životinja, mikroorganizama. gljiva, ...
Složenost šuma se vidi kroz njihovu spratovnost i povezanosti članova koji žive tamo.
Različite vrste žive na različitim mestima u šumi. U krošnjama nekih drveća žive životinje koje nikad ne silaze dole na tlo. Ovaj deo šume naziva se sprat drveća.U nižim delovima šume mnogi žbunovi izgradjuju gust sklop koji naseljavaju mnoge druge vrste biljaka i životinja. Ovaj deo se zove sprat žbunova. Uza samu površinu zemlje živi mnogo različitih organizama koji izgradjuju podzemne spratove. Bez obzira na to što je najveći broj stanovnika šume specijalizovan za život u različitim spratovima, svi oni su medjusobno čvrsto povezani u jedinstvo koje se naziva šuma.
Lišćarske zimzelene šume se razvijaju u mrimorju, u uslovima mediteranske klime. Tamo su leta topla i sušna, a zime blage, umerene i kišovite. Šumama ta klima odgovara i onda ne zbacuju listove. U jadranskim šumama ima hrasta crnike. Osim njih mogu se i naći primorski borovi pinjol i alepski bor.
Lišćarske listopadne šume se razvijaju u unutrašnjosti naše države gde vlada umereno-kontinentalna klima. U tom području leta su umereno topla, a zime sa snegom i jakim mrazevima, zbog kojih oni odbacuju svoje lišće. Zime traju po 4-5 meseci, a onda idu proleće, leto i jesen.
U najtoplijim predelima nalaze se svetle i tople sitnolisne listopadne šume. koje izgradjuju crni grab i belograbić. U centralnim i istočnim delovima, gde su leta dosta topla i suva, razvijaju se krupnolisne hrastove listopadne šume koje izgradjuju sladun, cer, kitnjak i medunac. U središnjim delovima planina, gde su leta sveža, prostiru se listopadne bukove šume, a pored velikih nizijskih reka - poplavne nizijske šume koje izgradjuju hrast lužnjak, bela vrba i topola.
Četinarske zimzelene šume se razijaju na visokim planinama, u uslovima hladne planinske klime. U ovom okruženju vlada duga, veoma hladna zima, koje traju i do 6 meseci, pa posle kratko proleće, sveže leto i prohladna jesen, koji su povoljni za život.
Na planinama vladaju različite varijante planinske klime. Na najtoplijim planinama, bliže moru, razvijaju se šume endemičnih borova, munike i molike. Na hladnijim planinama, razvijaju se smrča, jela, beli bor, i endemične Pančićeve omorike.

To je bilo ukratkoo šumskom sistemu.:)
 
Natrag
Top