Subotička Singagoga, jedna od najlepših zgrada u Srbiji, konačno će

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Subotička Singagoga, jedna od najlepših zgrada u Srbiji, konačno će biti obnovljena

Severoistočna fasada subotičke Sinagoge biće rekonstruisana kroz realizaciju prekograničnog projekta ’Dragulji na prekretnici stoleća - tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije’ (DIAMOND), koji se realizuje se u okviru trećeg poziva IPA programa prekogranične saradnje Mađarska -Srbija.

1.jpg
Sinagoga u Subotici uvršćena među sto najugroženijih spomeničkih objekata u svetu

Projekt menadžer dr Nenad Ivanišević izjavio je novinarima da je ovo samo početak aktivnosti usmerenih na to da Sinagoga na kulturnom nebu Subotice “zasija punim sjajem”.

Ivanišević je precizirao da je ovim projektom obezbeđeno oko 100.000 evra za renoviranje jednog dela fasade, a da se ove godine kroz Svetski memorijski fond, budžet grada Subotice i budžet Vlade AP Vojvodine planira da prikupiti oko 300.000 evra za spoljno uredjenje Sinagoge.


- Već u maju ili junu videće se prve skele na subotičkoj Sinagogi kao dokaz da to što obećamo i uradimo, a i kad uradimo da nemamo čega da se stidimo da to i pokažemo. Kada se to završi, krenućemo na unutrašnje uređenje Sinagoge - naglasio je Ivanišević.

Sinagoga u Subotici po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja. Sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora.

Organizacija „World monument watch“ je tri puta zaredom Sinagogu uvrstila među sto najugroženijih spomeničkih objekata u svetu.


Sinagoga je zaštićen spomenik kulture i uspomena na 4.000 subotičkih Jevreja prognanih i ubijenih u fašističkim logorima u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Subotička sinagoga nominovana za "Sedam najugroženijih"

Sinagoga u Subotici uvrštena je u uži izbor za program "Sedam najugroženijih" koji realizuju Evropska organizacija za baštinu "Evropa Nostra" sa sedištem u Hagu i Institut Evropske investiocine banke sa sedištem u Luksemburgu.

1_zpsacfdfb87.jpg


2_zpsbf00fe8e.jpg


3_zps4b613456.jpg


4_zps9e5781f4.jpg


U širem izboru je 11 kulturno-istorijskih spomenika i lokaliteta, među kojima su i sredonjovekovni manastir Bardzrakaš u Jermeniji, scenska oprema Burla pozorišta u Antverpenu (Belgija), svetilište u regiji Niškova Niva u Bugarskoj, istorijske četvrti Kastorije u Grčkoj, Aleksandrijska citadela u Italiji.

Za program "Sedam najugroženijih" su nominovani i rimsko nalazište Konjuh u Makedoniji, Pako de Vilar de Presides i Kariljoni Mafra nacionalne palate u Portugalu, drvene crkve u južnoj Transilvaniji i severnoj Olteniji u Rumuniji i naselje Kolor Rou u Rusiji.

Konačna lista od sedam najugroženijih spomenika biće objavljena 5. maja tokom Evropskog kongresa baštine u Beču, saopšteno je iz organizacije "Evropa Nostra Srbija". Lokalitete su odabrali stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, arhitekture, konzervacije i finansija.

Sinagoga u Subotici sagrađena je početkom prošlog veka u stilu secesije. Ukrasi na ovom verskom objektu izrađeni su prema mađarskim narodnim motivima. Kulturnim spomenikom proglašena je 1974. godine, a 1990. označena je za spomenik velike kulturne važnosti.

"Evropa Nostra" započela je program "Sedam najugroženijih" u januaru 2013. godine s Institutom Evropske investicione banke kao partnerom-osnivačem i Razvojnom bankom Saveta Evrope kao pridruženim partnerom.

Izvor: Beta
 
Natrag
Top