Subotica: U prihvatilištu sve više imigranata

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Subotica: U prihvatilištu sve više imigranata











Izvor:
Novosti.rs









Od kada je pre nekoliko godina otvorena Prihvatna stanica za decu pri Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici godišnje u njoj utočište pronađe 30 maloletnika. „Zahvaljujući“ najezdi azilanata, taj broj je ove godine već premašen, i u centar gde se pruža privremena pomoć maloletnim licima neutvrđenog statusa i identiteta samo prošlog meseca došlo je 20 stranih državljana, malih ilegalnih migranata.


srb-subotica_310x186.jpg



Ne postoji posebna služba koja radi sa decom u prihvatilištu, već zaposleni koji brinu o 175 bolesnih mališana, pored svog posla rade i sa skitnicama, maloletnim prosjacima, azilantima, delikventima... Adekvatnu pomoć u higijeni, prenoćištu i hrani mališanima pružaju socijalni radnici, specijalni pedagog, psiholog i medicinsko osoblje.

Deca azilanata u prihvatilištu ostaju uglavnom 48 sati dok se za njih ne pronađe mesto u nekoj drugoj instituciji ili hraniteljskoj porodici. Zaposlena je i osoba koja govori albanski i turski jezik, što mnogo pomaže pri radu sa strancima.

- Kapacitet stanice za sada je četiri ležaja i planiramo da ga proširimo čim se za to steknu uslovi - kaže Mirjana Čabrić, direktor „Kolevke“.

Stanica je odvojena od zgrade „Kolevke“, jer je većina maloletnika koji se pojave zapuštena i nije duže vremena vodila računa o higijeni.


SIRIJCI


[SIZE=+0]Iako nema preciznih podataka, pretpostavlja se da u Subotici i okolini u svakom trenutku boravi između 500 i 1.000 ilegalnih migranata iz azijskih zemalja. Sada ih je, kako saznajemo, najviše iz Sirije, a kako su kontrole na Horgošu pojačane, za ulazak u Evropsku uniju počinju više da se služe i drugim graničnim prelazima, kao što su Kelebija i Bajmok, ali i „zelenom“ granicom.




[/SIZE]
 
Natrag
Top