Subotica: Stanovi za bagatelu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Subotica: Stanovi za bagatelu










Izvor:
Novosti.rs







IAKO nekretnine u Subotici nikada nisu bile jeftinije - cena kvadrata stanova u starogradnji kreće se od 350 do 500 evra, a u novogradnji od 550 do 650 evra, promet stambenih objekata nikada nije bio lošiji.

Primetan je i sve manji broj gradilišta, a jedino naselje koje se u poslednje vreme izgrađuje i podmlađuje jeste Prozivka.


srb-subotica_620x0.jpg



- Ne pamtimo da su cene bile niže, ali i da je prodaja bila slabija, a očekujemo i dalji pad cena jer je mnogim ljudima prodaja nekretnine izlaz iz teške ekonomske situacije - kaže agent nekretninama Milan Savić. - Za dobijeni novac kupuju jeftinije objekte na periferiji, a ostatak troše za goli život. Ovakva situacija traje već dve godine, zato i cene padaju jer ljudi žele da prodaju što pre, a nema izgleda da će se promeniti u narednom periodu.

Građani nekretnine hitno prodaju zbog bolesti, razvoda braka i podele imovine, a nisu retki ni oglasi u kojima banke prodaju zaplenjene objekte, po mnogo nižim tržišnim cenama.

Oni retki koji se odluče za kupovinu kupuju stanove i kuće u vrednosti od 10.000 do 30.000 evra. Sve skuplje od toga gotovo je nemoguće prodati. Stambeni krediti uzimaju se sve ređe, što zbog nestabilnog kursa evra što zbog nesigurnog radnog mesta.

Natraženije lokacije su širi centar grada, Kertvaroš, Novi grad, Prozivka i Radijalac... Kuće se najviše kupuju u Keru, Bajnatu, Teslinom naselju, Kertvarošu... Lokacija, ipak, već dugo nije presudna, već kvalitet gradnje i uređenost, a najviše cena.

- Mladi najviše traže stanove na Prozivci, gde trenutno jedino ima novogradnje, dok je omiljeni, ali i najskuplji deo grada Radijalac, gde su uglavnom stari ali jako kvalitetni stanovi - dodaje naš sagovornik.

Kada su u pitanju kuće najtraženije su prizemne, površine od 50 do 100 kvadratnih metara, sa manjim placevima.






 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Kvadrat u Subotici za 400 evra






Posle dužeg perioda u kojem su cene nekretnina dostizale astronomske iznose, za četiri godine svetske ekonomske krize, vrednost stanova i kuća u pojedinim delovima Srbije oborena je na istorijski minimum. Tako se danas u Subotici, Čačku i Zrenjaninu kvadrat može kupiti za 400 evra, a na jugu Srbije može se naći i za 300 evra.


264916_krediti-foto-vesna-lalic_f.jpg



Čak i sa cenom od 400 evra po kvadratu, koliko je u Subotici, kupaca nema. Ako se nešto i proda, to su male kvadrature jer su iznosi podnošljivi. Ista situacija je i sa kućama. Prodaju se samo one koje koštaju od 10.000 do 30.000 evra. Za skuplje nema kupaca.

Predsednik Udruženja posrednika za promet nekretnina Tomislav Sekulić za “Blic” objašnjava da su cene kvadrata u Srbiji dostigle dno, ali da je to bilo neizbežno i potrebno.

- Mi smo imali period potpuno nerealnih i prenaduvanih cena. Ovo sad je realna cena nekretnina u Srbiji. To nisu one sume iz oglasa jer to nije realan prikaz stanja, već samo želje prodavaca. Realno je samo ono što se realizuje - objašnjava Sekulić.

U Vojvodini se tako kvadrat realno prodaje po ceni od 400 do 450 evra ne računajući Novi Sad. To su iznosi koji važe i u Zrenjaninu, dok je recimo u Pančevu moguće kupiti i po ceni od 600 evra po kvadratu.

U Jagodini je prosek 950 evra, u Leskovcu od 590 do 870, a u Nišu čak i u najužem centru grada cena ne prelazi 1.200 evra. U gradovima na jugu Srbije, Bujanovcu, Preševu, Vladičinom Hanu cene kvadrata se kreću od 360- 600 evra.

- Cena od 400 ili 450 evra koje se naplaćuju u Vojvodini ili na jugu Srbije su na granici isplativosti. Ako gledate koliko investitora košta proizvodnja, sve ispod uloženih 350 evra je fušeraj. Nije kvalitetno i dobro urađeno, i zato treba voditi račina šta se i po kojoj ceni kupuje - upozorava Sekulić.

On objašnjava da je minimalni profit na koji treba računati u ovom poslu 20 odsto zarade na cenu kvadrata.

- Sve što je manje od toga je veliki rizik i bolje je te pare onda staviti u banku - kaže naš sagovornik.


Izvor:
Blic.rs
 
Natrag
Top