Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Stvari za koje bebe iz 2011. neće ni znati

  • Začetnik teme Andjela 7
  • Datum pokretanja
Andjela 7

Andjela 7

Stvari za koje bebe iz 2011. neće ni znati

Na sajtu Yahoo! Finance pročitali smo zanimljiv spisak stvari za koje deca rođena u 2011. možda nikada neće ni čuti, a kamoli ih videti. Poželeli smo da ga podelimo sa vama. Šta vi mislite? Da li će deca rođena u 2011.god prepoznati neke od sledećih stvari?Video trake: sve više materijala koji se snima, obrađuje i distribuira TV stanicama ne snima se na traci. I ne samo to, kamere koje ne koriste traku a koje se danas upotrebljavaju prave snimke mnogo boljeg kvaliteta nego bilo šta što se moglo i zamisliti pre 10 godina – i koštaju manje nego sočiva na kamerama koje su se ranije koristile. A da li se sećate VHS traka koje smo upotrebljavali u kući za gledanje filmova? To je tek davna prošlost.

Turističke agencije i agenti: iako još uvek nije nestala, ova profesija je jedna od mnogih nad kojima primat preuzima internet. Gde mislite da će deca rođena 2011. tražiti aranžman za medeni mesec, kada za to dođe vreme?

Razdvajanje posla i slobodnog vremena: kada sa sobom nosite kompjuter koji ima pristup elektronskoj pošti, niste lako dostupni samo svojim prijateljima već i šefu. Za decu rođenu ove godine, granica između posla i slobodnog vremena će biti još tanja nego sada.

Knjige, magazini i dnevne novine: slično video trakama, reči napisane na mrtvom drveću polako izumiru. Naravno, postojaće knjige – ali za one rođene u 2011., prodavnica koje postoje samo da bi njih prodavale biće koliko i video klubova danas.

Video klubovi: kada ste zadnji put ušli u svoj auto i odvezli se negde samo da biste iznajmili film?

Satovi: iako su zgodan nakit, tačno vreme se nalazi na vašem telefonu, koji je uglavnom uvek u vašim rukama.

Mape na papiru: nekada su bile dostupne na svakoj benziskoj pumpi. Već danas su prilično nepotrebne pored svih gps-ova i preciznih mapa do odabranih destinacija koje možete napraviti i odštampati sa interneta. Naredne generacije će verovatno morati da posete muzej da bi videle mape na papiru.Telefon na žicu: zašto biste plaćali mesečne račune da bi vaš telefon bio uključen u zid? Za decu rođenu danas ovo će stvarno biti lud koncept. Čak i žice bilo gde i za bilo šta, to će biti daleka prošlost.

Međugradski i međunarodni pozivi: zahvaljujući internetu, više ne morate da plaćate više da biste razgovarali sa nekim u drugom gradu ili državi.

Mali oglasi: ni danas više ne morate da kupujete gomilu novina samo da biste videli šta se nudi.

Dial-up internet: iako ga neki još uvek koriste, neće proći dugo dok dial-up internet ne doživi sudbinu telefona na žicu.

Zaboravljeni prijatelji: sećate se kada bi vam prijatelj pomenuo nekoga sa kojim ste išli u osnovnu ili srednju školu a vi kažete: “A, da. Šta je sa njim? Ja sam zaboravila tu osobu!“ Nove generacije će automatski biti u kontaktu sa svakim koga i najmanje poznaju preko Facebook-a.

Vesti u 8: vesti su sada na dohvat ruke od 00 do 24. A ako niste kući da ih gledate, to je u redu – možete ih pogledati preko telefona.

CD-ovi: Prvo ploče, pa kasete, pa CD-ovi – zamena čitave vaše muzičke kolekcije je bila prilično skupa. Sada je to mnogo jeftinije i toliko lako – dovoljno je samo imati internet konekciju.

Foto aparati sa filmom: za kolekcionare ovo je možda i zanimljiva stvarčica ali za decu koja se rode ove godine, čak i digitalne kamere možda već budu prošlost, s obzirom da naši džepni kompjuterčići i telefoni preuzimaju i tu funkciju.

Žute i bele strane: zašto bi vam uopšte bila potrebna knjiga od 5kg i više samo da biste pronašli nekoga?

Katalozi: zašto bih uzimala kataloge iz prodavnica i dobijala ih u pošti kad mogu da pronađem sve što nudite i štoje na rasprodaji ili akciji svuda i uvek. Ako baš hoćete da me podsetite da pogledam vašu radnju, pošaljite mi e-mail.

Fax mašine: čemu to kad možete da skenirate, napravite pdf i pošaljete mejlom?

Jedna slika u ramu: za našu decu to će biti takvo traćenje prostora. 8G fotografija i/ili video snimaka na jednom digitalnom ramu u koji mogu da stanu sve osobe i događaji koje želite da vidite na zidu, polici ili stolu – to je efikasnost.

Pisma pisana rukom: ili bilo šta drugo pisano rukom. Kada ste zadnji put i vi pisali pisanim slovima? Iako mislimo da ovo treba negovati i da je jako zabavno pisati olovkom na papiru, to zalepiti i poslati, velika je verovatnoća da deca rođena 2011.god neće to nikada raditi.Enciklopedije: zamislite vreme kada ste morali da kupujete skupe knjige koje, dok se osuši boja štampe, nisu više ni aktuelne. Ovo će svakako biti nezamislivo za bebe rođene 2011. godine.

Pričati sa svakom osobom pojedinačno: da li se sećate kada je bilo nepristojno pričati sa nekim telefonom kada ste već sa nekim? Današnja deca će samo pretpostavljati da treba da koriste tekstualne poruke kako bi održavale kontakt sa pet ili šest ljudi dok se prave da obraćaju pažnju na osobu koja je fizički pored njih.

Dugo, stalno zaposlenje: već je pomalo prošlost da radite na istom mestu 20 godina i da vam ta firma plaća i platu i razne beneficije, sve te godine.

TV reklame: one su užasno skupe, lako se mogu izbeći i veoma neefikasno targetiraju masovnu publiku. Ukoliko neko ne smisli način da vas prisli da ih gledate – kao što je moguće sa reklamama, čak i video reklamama na internetu – ko će još plaćati za njih?

Reklame na radiju: telefoni koji omogućavaju da skinete pesmu lako i jeftino su bolje rešenje i ne uključuju reklame između svake pesme.

Skrivanje: do nedavno, ukoliko se ne javite na vaš kućni telefon, to je to, niko nije mogao da zna da li ste živi ili mrtvi ili gde biste mogli da budete. Sada vaš telefon ne samo da je uvek u vašem džepu, već može svima da kaže i gde ste.


Izvor:najboljamamanasvetu
 
Torrent Maniak

Torrent Maniak

MODERATOR
Evo ovako,kad sam uzeo ploču u ruke,pre dve godine,Nikola je imao 5 ipo godina,gledao je kao neko čudo od tehnika....a još kad sam je pustio na gramofon......ne mogu vam opisati negovo čuđenje........"zašto krcka,što ne odeš na net...pa tamo ne nađeš..."da sad ne ređam pitanja........uglavnom...kad sam ploču stavio na gramofon,pa iglu na gramofon....a prebacivao sam neke ploče na hard.....a pozajmio gramofon od paše,da se vratim na Nikolu,sedeo je uz gramofon......i nisam nogao da mu objasnim kako iz "šivaće igle" (njegov izraz) izlazi zvuk.....a kako ču Sanji i Vanji,za desetak godina objasniti šta je video rekorder.....i kako funkcioniše....ako ga budem još imao.......stvarno nemam pojma.......danas deca žive brzim tempom,ja ako recimo,kaći,ovog trebutka ne nađem pesmu koju je čula na radio recimo......za deset minuta će se ohladiti........a mi smo,kad sam im pričao,smejeli su se,čekali danima neku pesmu,pa kad je snimimo na kaseti........ista leti po odeljenju tri četiri dana........pa smo pesmu slušali dok traka se ne pokida......pa lepi istu....ma.....mogao bih celo veče da pišem........neiscrpna tema.......danas fejs,čat..nekad telefon........pa priče bile do dva tri ujutro,tračevi,naravno.....a ujutro u školi....ma.....a sad za sekundu je protutnjala vest da je moja Kaća rasturila sa Tasom........opet da vratim u naše vreme.....ta bi vest došla do nas tek u školi ili ako se sretnemo u kraju.........ma.......bolje da napišem roman u tri dela
1. period sedamdesetih i osamdesetih
2. devedesete

i naravno,novi milenijum...........aj ćao......
 
Top