Strucno pitanje za gradjevinske inzenjere

Član
Učlanjen(a)
18.10.2009
Poruka
55
Pozdrav svima,

U pitanju je skeletna kontrukcija, povrsina osnove objekta iznosi oko 600 m2 (cetvorospratnica). MK je LMT oslonjena na AB grede (oslonjene na stubove, dimenzije greda su 50x50; 50x30 cm i sl., zavisno od etaze). Posto, koliko znam, da bi MK "radila" kao LMT, grede i LMT polja ( dimenzija 5x5 m otprilike, izmedju greda) moraju da se izradjuju zajedno (betoniranje, armiranje i dr.). Moze li neko da prokomentarise moju pretpostavku o tehnologiji izvodjenja radova:
- izrada oplate i armiranje greda
- postavljanje oplate za LMT (podupiraci, drvene grede)
- postavljanje LMT gredica i blokova
-armiranje rebara izmedju blokova i eventualnih greda u sastavu polja (kod LMT-a su pri ovolikim rasponima sigurno neophodne)
- armiranje tanke ploce iznad blokova (4 cm, armirana mrezom)
- istovremeno benoniranje greda i LMT polja
- nega betona

Ukoliko gresim me ispravite.

Takodje me interesuje sledece (radovi se izvode pri spoljnoj temperaturi u dijapazonu od 20-30 stepeni C):

- posle koliko vremena (ili pri kojoj cvrstoci betona, ako moze otprilike u danima) vise opisani AB stubovi smeju da se opterecuju gredama i LMT tavanicom?

-posle koliko vremena (ili pri kojoj cvrstoci betona, ako moze otprilike u danima) vise opisana LMT tavanica sme da sluzi kao oslonac za MK sledece etaze ?

- posle koliko vremena (ili pri kojoj cvrstoci betona, ako moze otprilike u danima) smeju da se uklanjaju podupiraci na koje se oslanjala LMT tavanica i AB grede?

- Posle koliko vremena od trenutka izrade LMT tavanica moze da se malterise

- Posle koliko vremena od trenutka izrade mogu da se malterisu pregradni zidovi od opekarskih proizvoda?

Unapred zahvalan,
crep22
 
Član
Učlanjen(a)
12.06.2010
Poruka
6
Beton svoju "potpunu" čvrstoću (preko 95%, a koja je i proračunska) postiže nakon 28 dana i tada ima potpunu nosivost. Skidanje podupirača može da se izvrši i desetak dana ranije, ako ploča nije dodatno opterećena, a za betoniranje naredne etaže najbolje bi bilo sačekati ovih 28 dana kako bi bili sigurni da će etaža ispod preuzeti opterećenje bez posljedica, ili betonirati narednu etažu i ranije ali podupirače sa donje ne skidati.. Sve opet zavisi na koje je optrećenje proračunata međuspratna etaža.
A što se tiče malterisanja, nema posebnih uslova u pogledu vremena od skidanja oplate/zidanja do samog malterisanja.
 
Natrag
Top