Šta je novo?

Stručnjaci zabrinuti zbog sve ranijeg puberteta devojčica

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.067
Stručnjaci zabrinuti zbog sve ranijeg puberteta devojčica

tinejdzerka_647360836.jpg
Sve se menja, pa i vreme za pubertet​

Sve je više evropskih devojčica koje ulaze u pubertet još u osnovnoškolskom uzrastu, ne navršivši ni 10 godina, što izaziva strahovanja naučnika zbog njihove moguće seksualne aktivnosti u tom uzrastu i povećanog rizika od onkoloških oboljenja kasnije tokom života, objavio je londonski "Dayli mail".
Istraživači Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu su ispitivanjem 1.000 devojčica otkrili da razvoj grudi kod njih počinje u prosečnom uzrastu od devet godina i 10 meseci, što je godinu dana ranije nego pre 20 godina.

files.php

Tokom 1960-ih prosečan uzrast polnog sazrevanja iznosio je 12,5 godina, a u 19. veku oko 15 godina, objavljeno je na siteu "Lenta".
Do ove pojave, koja ima ozbiljne posledice na fizičko i emocionalno zdravlje devojčica, verovatno dolazi usled povećane količine i kaloričnosti hrane.
Neki stručnjaci to povezuju i sa unošenjem u organizam dece bisfenola A, hemijskog sastojka u plastičnoj ambalaži koji u izvesnom stepenu deluje kao hormon estrogen.
Prema rečima rukovodioca istraživanja Andersa Jula, takva tendencija može dovesti do porasta oboljevanja devojčica od raka dojke i srčanih bolesti kasnije tokom života, usled povećane izloženosti estrogenu.

files.php

On je dodao da je ranije polno sazrevanje povezano i sa visokim rizikom od nastajanja ozbiljnih psihičkih problema, kao i seksualnog iskorišćavanja od strane odraslih.


izvor: bih-x)
 
Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
884
Pubertet kod djevojčica započinje sve ranije
0534007.48.jpg

Studija Sveučilišta Copenhagen nedavno je pokazala da je dob dječaka i djevojčica u kojoj ulaze u pubertet sve manja, a ova se promjena u Europi zbila u vrlo kratkom periodu. Osim kalorične prehrane okrivljuju se i kemikalije.
Prije nešto više od deset godina stigle su prve vijesti, iz SAD-a, o sve ranijem početku puberteta. Znanstveni krugovi objasnili su pojavu s povećanim brojem pretile djece, previše sjedenja pred elektronskim uređajima i prevelike konzumacije hormonski tretirane govedine.

Studija Sveučilišta Copenhagen nedavno je pokazala da je dob dječaka i djevojčica u kojoj ulaze u pubertet sve manja, a ova se promjena u Europi zbila u vrlo kratkom periodu.

Kod djevojčica, početak puberteta u prosjeku je sad za 1 godinu ranije - već s 11 godina. Za dječake granica se snizila za četiri mjeseca i u prosjeku počinje već s 10 godina.

Zasebna istraživanja u Nizozemskoj i Italiji potvrdila su ove podatke. Endokrinolozi izvještavaju o bujici djece sa simptomima preranog puberteta.

Dr. Richard Stanhope, s londonske Great Ormond Street Children's Hospital smatra da ovo predstavlja problem jer psihički razvoj ne prati i tjelesni pa se djeca ne mogu nositi s izgledom koji pokazuje više godina nego ih imaju.

"Oni su fizički spremni za seksualnu reprodukciju, ali mentalno nesposobni", rekao je dodajući da su zbog toga ranjiviji na pokušaje seksualnog zlostavljanja i tinejdžersku trudnoću.

Kod dječaka se to može ispoljiti riskantnim ponašanjem i zloupotrebom alkohola i narkotika. Smatra se da povišena razina muškog hormona testosterona može dovesti do agresije kod dječaka koji su premladi da kontroliraju impulse.

Osim toga djeca su svjesna razlike između sebe i svojih vršnjaka koji im sad djeluju djetinjasto pa se počnu družiti sa starijima od sebe ili se srame svojeg naglog razvoja držeći se pogrbljeno i odjećom skrivajući obline.

"Uklopiti se u društvo djeci je izuzetno važno," smatra britanska psihologica Linda Blair. Mnogi psihološki problemi znaju započeti baš u pubertetu, a ona uočava nagli porast onih koji su zbog ranog puberteta drugačiji i zbog toga pate. Smatra da reklamne kampanje pogoršavaju atmosferu jer potiču djecu da streme zrelijem izgledu.

Kalorična hrana vjerojatno je djelomično kriva za ovaj trend, no ne može ga u potpunosti objasniti. Naime, talijanska studija sugerira da svjetlost i radijacija iz TV-a i kompjuterskih ekrana možda potiskuje produkciju hormona melatonina koji regulira unutarnji biološki sat. Melatonin, smatraju znanstvenici, sprečava preranu pojavu puberteta.

Osim toga kemikalije, poput ftalata ili bisfenola A, koje djeluju na naše žlijezde glavni su osumnjičenici jer mogu ometati hormonalni razvoj ili imitirati neke hormone. Svi smo mi izloženi različitom koktelu kemikalija svakodnevno, a djeca čiji se organizam tek razvija posebno su ranjiva.
 
Top