Stranci dolaze na "Egzit" i Sajam

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Manifestacije u Novom Sadu lane privukle 92.620 turista


Stranci dolaze na "Egzit" i Sajam
Izvor: Blic Ivana Kupek | 06. 02. 2011. - 00:02h | Foto: S. Vojnović

NOVI SAD - Stranci u Novi Sad dolaze uglavnom za vreme manifestacija, a kulturni sadržaji najčešće privlače i veći broj domaćih posetilaca. Prema podacima Turističke organizacije Novog Sada, prošle godine je Novi Sad posetilo 92.620 turista, odnosno deset odsto više nego godinu dana ranije. Čak 50.000 stranaca je došlo zbog “Egzita” ili Poljoprivrednog sajma.
114210_nsmanifestacije01ns--exit-kamp--ekipa-iz-londona-12_f.jpg


Prema planovima Turističke organizacije, intenzivna promocija kulturnih manifestacija poput “Interfesta”, “Infanta”, festivala “Cinema City”, Sterijinog pozorja i Džez festivala doneće još veću stranu posetu Novom Sadu.

- Od ukupnog broja gostiju, 50.750 su strani turisti što iznosi 14 odsto povećanja u odnosu na 2009. godinu kada je u pitanju poseta iz inostranstva. Ukupan broj noćenja je 168.347, što je četiri odsto povećan u odnosu na prethodnu godinu. Na strance opet otpada najveći broj - 100.166 noćenja - kaže Tihana Vidaković iz Turističke organizacije.

Najveći broj turista u Novi Sad svakako dolazi zbog “Egzita”, a u vreme njegovog održavanja u Novom Sadu boravi oko 25.000 stranaca, od čega oko 10.000 posetilaca iz Velike Britanije.

Poljoprivredni sajam je svakako druga po redu najznačajnija manifestacija koja privlači strane turiste, a njihov broj je približno 15.000 iz skoro svih zemalja. Iako najveći broj turista Novi Sad privuče za vreme manifestacija, u decembru je smeštaj zatražilo 6.689 stranih turista, što je za petinu više u odnosu na isti period 2009. godine.


Najviše stranaca dolazi iz Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Slovenije, SAD, Australije i regiona, a promocijom ostalih internacionalnih kulturnih manifestacija i festivala Novosađani očekuju i veći priliv stranih turista.


- Kultura je naš najkvalitetniji turistički proizvod koji možemo da ponudimo i stoga će Turistička organizacija ove godine više raditi na promociji naših manifestacija i festivala na evropskim sajmovima turizma. Internacionalne smotre same po sebi privlače turiste i Novi Sad čine vidljivim na kulturnoj i turističkoj mapi Evrope i na njima ćemo insistirati u narednom periodu - rekao je pomoćnik direktora Turističke organizacije Novog Sada za kulturni turizam Radovan Jokić.


Pored dva najveća magneta, “Egzita” i Poljoprivrednog sajma, manifestacija koje tradicionalno privlače najveći broj posetilaca, Turistička organizacija računa da će Festival vina “Interfest”, “Infant”, “Cinema City”, Sterijino pozorje i Džez festival u narednom periodu privlačiti sve više posetilaca. Ove manifestacije su najveće tog tipa u regionu i Novosađani procenjuju da realno mogu privući više posetilaca.
 
Natrag
Top