Strah od letenja i kako ga prevazići – osam korisnih saveta

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
236

Strah od letenja i kako ga prevazići – osam korisnih saveta


strah-od-letenja.jpg


Za neke putnike, letenje je zastrašujuća stvar. Iako je činjenica da su avionske nesreće retke, nijedna dobronamerna rečenica poput: "Ali letenje nikada ranije nije bilo sigurnije”, neće zaista utešiti uplašenog putnika, jer strah ne zna za racionalnost i logiku. Zapravo, čini se da je praćen obiljem ironije; činjenica da se avionske nesreće gotovo nikada ne dešavaju, čini ih još više zastrašujućim u umovima mnogih ljudi.

U ovom tekstu bavimo se upravo strahom od letenja i kako ga prevazići, i u tu svrhu pripremili smo vam osam korisnih saveta. Pa, ako i sami spadate u one kojima letenje ne pričinjava zadovoljstvo, nastavite da čitate jer, možda ćete uz pomoć naših saveta uspeti da se izborite sa ovom neprijatnošću. Pa, da krenemo…

#1. Ne bojte se turbulencije

Imamo dobru, ali i lošu vest: Loša vest je da će klimatske promene verovatno povećati turbulenciju, uključujući i onu koja se pojavljuje iznenada. Dobra vest: Turbulencija je samo neprijatnost i nije tako opasna kao što mislite.

I ne brinite, krila se neće odlomiti. Zapravo, neka od njih se mogu saviti do 90˚, a da se avion pritom, neće iznenada prevrnuti na leđa. Međutim, ozbiljna turbulencija može da izazove povrede, pa se pobrinite da vežete sigurnosni pojas svaki put kada je uključen znak za to, u toku putovanja.

#2. Ne brinite zbog drugih strašnih stvari

Letenje je kao plivanje: Postoji neprekidno strujanje vazduha, i rupe ili vazdušni džepovi ne postoje (samo u obliku turbulencije – pogledajte prethodni pasus). Dakle, baš kao što ne možete da ispadnete iz jezera ili okeana, ne možete ni da padnete sa neba.

Brinete li se zbog motora? Avionski motori se često proveravaju, i čak i da oba ostanu bez goriva u isto vreme (što se dešava retko, do – nikad), avion koji leti na oko 9.000 metara može da klizi do 160 km bez motora, i da pokuša hitno sletanje. Na kraju, ako se bojite da će neko otvoriti vrata tokom leta, nema potrebe za tim! Vrata su zaključana, a razlika u pritisku između kabine i spoljnog dela sprečava ovaj gradski mit da postane stvarnost. Dakle, nemoguće je otvoriti ih tek tako lako, kao na primer u autobusu.

#3. Preuzmite neku aplikaciju

Danas za sve u životu postoji neka aplikacija, pa ni strah od letenja nije izuzetak. “SOAR” aplikacija će vam pružiti podršku pre, tokom i posle leta pružanjem video snimaka, informacija o turbulenciji, merača G-sile, vremenskih prognoza, video snimaka i mnogo toga više.

A ako volite statistiku, pogledajte i aplikaciju “Am I Going Down” (u prevodu – “Hoću li pasti”), koja radi upravo ono što i njen naslov kaže - unesete informacije o vašem letu i saznate verovatnoću pada. Možda zvuči pomalo mračno, ali budući da su nesreće izuzetno retke, videti ove verovatnoće može da bude korisno. Da ilustrujemo koliko ohrabrujuća može da bude ova aplikacija: ako biste leteli iz Londona za Njujork, šansa za padanje bila bi oko 1 : 5.3 miliona. Dakle, da biste umrli u avionskoj nesreći na toj ruti, morali biste da letite svaki dan tokom čitavih 14.716 godina.

#4. Distancirajte se

Što manje vremena provedete brinući o rizicima, tumačeći svaki zvuk, i posmatrajući svaki korak članova posade, to bolje. Čitajte, igrajte društvene igre, gledajte filmove i slušajte omiljenu muziku koliko god možete. A ako ništa od toga ne zvuči privlačno - spavanje i jedenje su takođe dobri načini da vreme brže prođe.

#5. Vežbajte tehnike opuštanja

opustanje.jpg

Fotografija:
Unsplash

Čak i ako se ne bojite letenja, mala sedišta i nedostatak prostora za noge mogu vas učiniti nervoznim, pa tehnike opuštanja i meditacije mogu da budu izuzetno korisne. Potražite ih na internetu (ili u svojoj prodavnici aplikacija), preuzmite ih ili ih odštampajte, kako biste mogli da vežbate čak i tokom sletanja i uzletanja. Kada znak za sigurnosni pojas nije uključen, pobrinite se da protegnete noge (i ostale delove tela), i da svako malo prošetate.

#6. Recite osoblju ili saputnicima da se plašite

Ponekad može da pomogne da kažete svojim neposrednim saputnicima i posadi da se plašite. Recite im šta mogu da učine da vam pomognu: možda želite da vas ostave na miru, ili da vas podsete da duboko dišete, a možda i da vas neko sluša dok pričate o svom strahu. Članovi posade imaju iskustva u podršci putnicima sa anksioznošću, ali možda neće moći da ustanu i pomognu vam tokom uzletanja i sletanja. Tada u pomoć mogu da vam priteknu saputnici, koji su voljni da to učine.

#7. Suočite se sa strahom uz profesionalnu pomoć

Radionice i terapeutske seanse mogu da vam pomognu da se suočite sa problemom anksioznosti ili klaustrofobije uz profesionalnu pomoć. Mnoge avio-kompanije čine svoj deo kako bi podržale putnike u suočavanju sa strahom od letenja nudeći tzv. terapiju izlaganja. Ona se sastoji u tome da putnici pohađaju časove koji uključuju informacije iza vrata kokpita, i stvarni let. Ukoliko mislite da bi ovo bilo od pomoći, raspitajte se o tome u svom gradu.

#8. Fokusirajte se na ono što je na drugom kraju, tj. na destinaciju na koju ste krenuli

Pomislite na fantastične tapas-barove koje ćete otkriti u Barseloni, ukusan suši koji ćete pojesti u Tokiju, ili kafu koju ćete ispijati dok posmatrate ljude u nekom pariskom bistrou... Sve to što je na drugom kraju putovanja koga se plašite, biće (to već sigurno znate duboko u sebi) više nego vredno toga. Ponekad je suočavanje sa strahom direktno, zaista najbolja terapija.

I na kraju…

za-kraj.jpg

Fotografija:
Unsplash

Nadamo se da ćete do sledećeg putovanja avionom prevazići svoj strah od letenja. Daćemo vam još jedan, bonus savet – dođite na aerodrom malo ranije od onoga što je obavezno. Jer ponekad vam i taj dolazak do aerodroma napravi dodatni stres; čekate nekoga da vas doveze, a on kasni, pa vam na to što ste i inače uplašeni, doda i to da možda nećete stići na vreme na let.

Nema potrebe za tim, organizujte se i dođite na aerodrom malo ranije. Prošetajte, opustite se i popričajte sa nekim od osoblja. Oni su iskusni, i znaju kako da vam pomognu da svoj strah prevaziđete.

Oslobodite se, “raširite krila” i poletite.

Srećan put!


Naslovna fotografija: Unsplash


Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Srbijaspace.rs
 
Natrag
Top