Što me zoveš dobrim

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
[FONT=&quot]Ko je taj "dobar"?

Pogledajmo sada taj česti prigovor kritika (uglavnom Jehovinih svedoka) Hristovog božanstva koji oni izvlače iz Jevanđelja po Marku 10:17-18, gde Isus kaže: "...što me nazivaš dobrim? Niko nije dobar - osim jednoga Boga". (Karadžić koristi reč "blagi".) Prema njima Isus ovde poriče da je Bog, jer da je Bog priznao bi da je dobar - prihvatio bi hvalu, ne bi je odbacio. No, ovo je proizvoljno tumačenje i nerazumevanje same suštine odeljka.
Treba primetiti da mladić oslovljava Isusa sa "učitelju" (ravi), dakle on ne upotrebljava neki od Mesijanskih naziva ili titula, što nam govori da je on Isusa smatrao kao jednog od mnogih rabina toga vremena. Dalje, izraz "dobar" je zaista u apsolutnom smislu rezervisan samo za Boga, to je nešto što je svaki Jevrejin toga vremena znao (Ps. 86:5; Ps. 100:5; Ps. 103:8; Ps. 106:1, itd). No, Isus nije ukorio mladića što ga je njime častio, On mu nije rekao:"Nemoj mi govoriti da sam ja dobar, jer je samo Bog dobar", već: "Zašto me nazivaš dobrim, kada znaš da je jedino Bog dobar?" Isus je njegov izraz upotrebio kao protiv-pitanje, kojim je hteo iskušati mladićevu veru u Njega. Međutim, bogataš nije bio spreman priznati Isusa za nešto više. Mladić nije imao svesti o stvarnoj Hristovoj veličini, da je imao, najverovatnije bi na Isusovu opasku spremno odgovorio: "Da, zato te i ja nazivam dobrim." Suština cele ove situacije je slična kao sa ženom Hananejkom, no, za razliku od ovoga mladića žena je položila "ispit vere" (Mt. 15:22-28), ona je svesno priznala stvarnu Isusovu veličinu.

Dalje, kao podršku celom ovom tumačenju možemo se pozvati i na Ivan 10,gde Isus sam sebe čak tri puta naziva "dobrim". Kako to? Zar ne bi bilo nedosledno sa Isusove strane da nešto takvo prvo poriče a zatim da to sebi pripisuje? Naravno, to ne može biti. Iz svega ovoga je jasno da Isus nije mislio ili rekao Ono što mu kritici žele pripisati ili mu "staviti u usta" po njihovom tumačenju Marko 10:17-18. (Naziv "Dobri Pastir" kojim Isus sam sebe oslovljava je direktno pozivanje na Boga kao Pastira, Isaija 40:10-11. Takođe, Psalam 23 govori o "Dobrom Pastiru", a koji je Bog - Jahve.)

Izvor: Sionska truba

[/FONT]

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
ma daj!
Citav jedan narod je sebe nazivao dobrim: dobri Bosnjani.
Pa niko nije rekao da je taj narod Bog!

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Prvi si poceo s glupim objasnjenjima - cuj nije ga ukorio pa se zato odnosi na njega?:opaaa:

Natrag