Što je Aero i kako ga koristiti

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Što je Aero i kako ga koristiti




Što je to doživljaj radne površine Aero?

Doživljaj radne površine Aero odlikuje se prozirnim staklenim dizajnom s finim animacijama prozora i novim bojama prozora.


Radna površina Aero odlikuje se prozorima koji izgledaju poput stakla i omogućuju otvoreni izgled

Značajka obuhvaća posebni vizualni stil, koji je kombinacija izgleda laganih, prozirnih prozora i velikog napretka u području grafike. Možete uživati u vizualno privlačnim efektima i izgledu te istovremeno uživati pogodnosti boljeg pristupa programima.

Efekti stakla


Prozirni stakleni prozori radnoj površini daju dubinu

Jedna od vizualno očitijih značajki stakleni su obrubi prozora koji vam omogućuju da se usredotočite na sadržaj otvorenih prozora. Redizajnirano je i ponašanje prozora tako da fine animacije koje prate minimiziranje, maksimiziranje i premještanje prozora čine da ono djeluje glatko i jednostavno.


Nijansiranje prozora pomoću ponuđenih boja ili stvaranje vlastite prilagođene boje

Nijansiranjem prozirnih prozora možete i fino ugoditi boju i izgled prozora, izbornika Start i programske trake. Odaberite jednu od ponuđenih boja ili stvorite vlastitu prilagođenu boju pomoću mješača boja.

Prebacivanje iz programa u program


Pokazivanjem na gumb prozora na programskoj traci prikazuje se pretpregled prozora

Radna površina Aero sadrži i pretpreglede programske trake za otvorene prozore. Kada pokažete na gumb programske trake, prikazat će se animirani pretpregled prozora u obliku minijature, bez obzira na to sadrži li prozor dokument, fotografiju ili je u njemu pokrenut videozapis.


Prelazak iz prozora u prozor pomoću tipkovne kombinacije Alt+Tab

Kad pritisnete Alt+Tab da biste prešli iz prozora u prozor, možete vidjeti pretpreglede prozora za svaki otvoreni program.


Kako dobiti radnu površinu Aero?

Sljedeća izdanja sustava Windows 7 sadrže Aero:

  • Windows 7 Enterprise
  • Windows 7 Home Premium
  • Windows 7 Professional
  • Windows 7 Ultimate

Aero nije obuhvaćen izdanjima Windows 7 Home Basic ni Windows 7 Starter. Koje izdanje sustava Windows 7 imate na računalu saznat ćete ako otvorite stavku Sustav na upravljačkoj ploči.

Odjeljak Sustav otvorite tako da nakon gumba Start kliknete Upravljačka ploča, zatim Sustav i sigurnost, a potom Sustav.

Izdanje sustava Windows 7 koje koristite prikazano je pri vrhu prozora pri natpisu izdanje sustava Windows

Da biste mogli prikazati grafiku, trebat ćete također koristiti teme sustava Windows. Ako koristite temu olakšanog pristupa, neće se vidjeti neki elementi kao što su prozirnost i pretpregled minijatura. Da biste gledali temu koju koristite, otvorite značajku personalizacija na upravljačkoj ploči.

Postavke tema otvorit ćete tako da kliknete na gumb Start, zatim Upravljačka ploča, zatim Izgled i personalizacija, zatim Personalizacija, a naposljetku Tema.

Tema koja je trenutno u upotrebi je istaknuta.



Hardverski preduvjeti za značajku Aero

Da bi mogli prikazati grafiku značajke Aero, hardver i grafička kartica vašeg računala moraju udovoljiti minimalnim hardverskim preduvjetima. Provjerite zadovoljava li vaše računalo minimalne hardverske zahtjeve za pokretanje značajke Aero:


  • 32-bitni (x86) ili 64-bitni (x64) procesor radnog takta 1 GHz
  • 1 gigabajt (GB) memorije s izravnim pristupom (RAM)
  • grafička kartica sa 128 MB memorije

Za rad sa značajkom Aero nužan je i grafički procesor klase DirectX 9 koji podržava upravljački program za prikaz kompatibilan s modelom upravljačkih programa za sustav Windows te hardverski podržava tehnologiju Pixel Shader 2.0 i 32-bitnu definiciju piksela.

Da biste postigli najbolje rezultate, preporučujemo vam da slijedite ove preporuke vezane uz grafički procesor:


  • 64 megabajta (MB) grafičke memorije koja podržava jedan monitor čija je razlučivost manja od 1 310 720 piksela (primjerice, 17-inčni LCD monitor s razlučivošću od 1280 × 1024)
  • 128 MB grafičke memorije koja podržava jedan monitor čija je razlučivost između 1 310 720 i 2 304 000 piksela (primjerice, 21,1-inčni LCD monitor s razlučivošću do 1600 × 1200)
  • 256 MB grafičke memorije koja podržava jedan monitor čija je razlučivost veća od 2 304 000 piksela (primjerice, 30-inčni LCD monitor s razlučivošću do 2560 ×1600)

Napomena:
Da biste koristili Aero, možda ćete morati ažurirati upravljački program grafičke kartice. Ako hardver ne podržava Aero, možete odabrati osnovnu shemu boja sustava Windows 7, koja ne sadrži prozirnost ni ostale efekte značajke Aero.
 
Natrag
Top