Stilovi u enterijeru

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]1. Uvod[/FONT]
spacer.gif
spacer.gif


spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
tip6page1pic1.jpg



Ukoliko želite da Vaš životni prostor preuredite na profesionalan način, držite se oprobanog recepta koji propisuju arhitekte i dekorateri: odaberite jedan određeni stil ili lajt-motiv, i držite se njega tokom celog procesa preuređenja Vašeg stana ili kuće. Na kraju možete eksperimentisati sa određenim detaljima (to je, uostalom, autorski pečat svakog pravog profesionalca), ali nije dobro ako se u čitavom prostoru ogleda nevešta mešavina stilova, uticaja i ideja.Postoji ogroman broj različitih stilova uređenja, izbora nameštaja, dezena, opreme ..Mi ćemo Vam preporučiti nekoliko često korišćenih pristupa, a na Vama je da istražite i nađete onaj koji najbolje odgovara Vašem životnom prostoru.
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif



preneto sa Svezakucu.rs
 
Poslednja izmena od urednika:
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]2. Klasičan stil[/FONT]
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif


spacer.gif
tip6page2pic1.jpg


Klasičan stil je okarakterisan sledećim osobinama:

Konzervativan izbor boja

Blaži tonovi karakterišu jedan malo savremeniji i opušteniji pristup tradicionalnom stilu. Ako pak želite da se strogo držite odrednica klasičnog stila, koristite boje dragog kamenja sa zlatnim i srebrnim detaljima.

Kombinacija starog i novog

Originali i reprodukcije klasičnih elemenata enterijera se mogu koristiti zajedno u cilju postizanja što tradicionalnijeg izgleda prostora.

Mešavina tekstura i dezena materijala

Pri izboru meblštofova i materijala za draperije i zavese treba birati one koji čine skladnu kombinaciju (što ne mora da znači da svi moraju biti slični), i pri tome vodite računa da nabavite kvalitetne materijale, jer se od klasičnog nameštaja očekuje duži životni vek.

Koristite detalje, ali umereno

Najuspešniji dizajneri klasičnih interijera preporučuju da se prostor oplemeni ukusnim detaljima (lampe, slike, porcelan itd.), ali da nipošto ne sme izgledati prepun i zakrčen tričarijama.

Mešavina eklekticnog i klasicnog stila

Ne morate obavezno ukomponovati enterijer tako da baš sav nameštaj bude klasičnog stila. Danas je uobičajeno da najefektniji klasični prostori imaju komade koji pripadaju drugim stilovima i epohama (čak i primerke savremene umetnosti), što prostor oplemenjuje i često čini mnogo upotrebljivijim.

Klasična spavaća soba

Spavaća soba uređena u klasičnom stilu obično sadrži dominantan krevet sa baldahinom i duborezom, uz nezaobilaznu veliku plocu uzglavlja na koju je naslonjeno mnoštvo velikih, efektno ukrašenih jastuka. Pored kreveta, u ovakvim sobama se (zavisno od raspoloživog prostora) često nađu i budoar sa velikim ogledalom, komode sa velikim fiokama ili antikne škrinje.

Trpezarije i saloni

Klasični stil karakterišu velike i raskošne trpezarije i saloni za obedovanje. Oni su uglavnom opremljeni velikim trpezarijskim stolom, okruženim stolicama vitkih linija sa velikim četvrtastim naslonima, sa dodatnim sedenjem u vidu udobnih kožnih ili tapaciranih fotelja. Uz njih se u trpezariji obično nalaze i mali okrugli stočići koji se lako mogu premestiti po potrebi da bi se poslužio čaj ili kafa iz markiranog porcelanskog seta (alternativno, tu su kolica za posluženje čaja). Ovakvi saloni su često međusobno spojeni velikim staklenim vratima što omogućava njihovo lako spajanje u jedinstveni veliki prostor za porodične svetkovine i okupljanja. Iako klasični stil više nema tako stroga pravila, i dalje ga uglavnom karakterišu veliki komadi drvenog nameštaja na kojima se već na prvi pogled uočava spretna ruka majstora i graciozne linije. U novije vreme to je često izmešano sa modernim materijalima i vedrijim bojama što prostoru daje manje formalan, ali i dalje elegantan pečat. Takva beskompromisna mešavina starog i novog se često pokazuje kao dobitna kombinacija za prostore sa dugom tradicijom, kao što su stare kuće, vile, salonski stanovi itd.
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]3. Art Deco[/FONT]
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif


Najpopularniji u periodu: 1918 - 1929

Karakteristike Art Deco dizajna:

Puno cveća
Naglašene linije i ivice nameštaja
Staklene figurice
Skulpture
Murali
Hrabre dekoriativne postavke
Istaknute, čiste linije
Nameštaj je geometrizovan i "dežmekast" sa istaknutim naslonima za ruke
Krivolinijski motivi

Materijali popularni u Art Deco dizajnu:

Staklo
Kvalitetno drvo
Zanatski obrađen metal (Bakar, Gvožde,Hrom)
Laminati
Keramika
Tekstil

Art Deco boje:

Boje su bile korišćene obilno, često uz istaknute ivice obojene srebrnom ili zlatnom bojom ili kolažima sa metalnim listićima ili cvetnim motivom
Glavne boje su ljubičasta, različite nijanse crvene i bordo, kao i ultramarin
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]4. Engleski "Country" stil[/FONT]
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif

spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
tip6page4pic1.jpg


Postoji mnogo podvarijanti engleskog "country" stila, od krajnje tradicionalnog do strogo formalnog, baziranog na maksimalnoj praktičnosti prostora. Tradicionalne engleske seoske kuće su izvorno pripadale farmerima sa jednostavnim prohtevima i nerafinisanim estetskim zahtevima. Materijali i nameštaj su bili jednostavni i funkcionalni, najčešće napravljeni od strane lokalnih majstora.

Kod ovog stila, boje velikih površina su instinktivno preuzete iz prirode. Najbolje je koristiti jesenje boje: nijansa kestena, razne nijanse zelene, bledo žute i narandžaste daju prostoru toplu i udobnu karakteristiku. U istom stilu su i šaloni i, vrata i pregrade, s tim što se oni ponekad mogu ofarbati u jarke ili žive boje, što je karakteristika novih šik kuća kakve se sreću u urbanim sredinama.

Oprema:

Ručno tkani tepisi, prostirke, ćebad, dezenirani jastučići i vezene prekrivke za nameštaj (obično nasledeni od starijih generacija). Svi materijali moraju imati crtu starosti i istrošenosti, a treba insistirati na starinskom glomaznom, ali krajnje udobnom nameštaju.

Zavese najčešće imaju jednostavan dezen i prozračno tkanje, što doprinosi boljoj atmosferi u manjim prostorijama. Dužina zavesa je obično tik ispod nivoa donje daske prozora. Može se pokušati i sa "uradi sam" zavesama, koje se prave bez šavova, jednostavnim kačenjem isečenih komada platna na metalne ili drvene nosače.

Nameštaj: nameštaj je uglavnom od drveta, gvožđa i bronze. Dobri primeri su tamni hrastovi sanduci sa ručno radenim gravurama, i masivne ali jednostavne drvene police za knjige. Izbor između svetlog i tamnog drveta vam daje mogućnost nameštanja kako tamnih, tako i svetlijih prostorija.

Kuhinje u ovakvim kućama su uglavnom male i popunjene kredencima, policama, posuđem i kuhinjskim aparatima. Kuhinjski sto je veliki i prekriven bogatim prekrivačem koji se spušta sve do zemlje.

Kada su u pitanju nameštaj, oprema i sitne dekoracije, slobodno kombinujte tradicionalne proizvode sa modernim - ovaj stil to u potpunosti toleriše. U ovom stilu su česti i zidovi obojeni tamnim bojama dragog kamenja, kao i razne vrste teksturiranih zidnih obloga, kao što je španski zid.

Engleski "country" stil neizostavno zahteva prisustvo velike količine svežeg cveća, po mogućnosti kamina i bogatih svećnjaka koji prostoru daju udobnu ali i po malo svečanu atmosferu.

Ako se nađete u nedoumici držite se sledećeg saveta: ovom stilu odgovara sve što je arhaično, pomalo istrošeno i sve što dolazi iz prirode.
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]5. Japanski stil dekoracije Azijskim bojama, dezenima i nameštajem[/FONT]
spacer.gif



spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
tip6page5pic1.jpg


Boja:


U japanskim enterijerima se generalno koriste neutralne, prirodne boje koje stvaraju jednostavnu pozadinu za mnoštvo efektnih detalja. U enterijerima se naglašavaju efektni elementi arhitekture zdanja, što često kao rezultat daje utisak geometrizacije prostora. Prirodne boje dodatno daju utisak prostranstva i jednostavnosti, koja je esencijalna karakteristika istočnjačke filozofije, kulture i dizajna. Kada se u prostoru dizajniranom na ovaj način naglašava neki detalj, to se obično čini indirektno, svetlijom nijansom boje ili dominantnom teksturom.

Istočnjaci koriste čiste boje. Za razliku od zapadnjačke umetnosti gde je uobičajena upotreba mešanih boja i dizajnerskih detalja, na istoku se čeni upotreba jedne boje i jednostavnih poteza četkicom. Zato je ova umetnost po svojoj prirodi jednostavnija, ali često i izražajnija od zapadne.
U našoj kulturi se crna uglavnom i ne smatra pravom bojom, dok je u istočnjačkim enterijerima ona jedan od osnovnih načina izražavanja. Korišćenje crne boje daje orijentalnim prostorima jasnu definiciju i formu, kao na primer kada se koristi za izvlačenje jednostavnih dezena na paravanima od pirinčane hartije.


tip6page5pic2.jpg


Teksture i kontrast:


U nameštaju i površinama tradicionalnog japanskog doma dominiraju prirodni materijali poput kedra, pirinčanog papira, bambusa i pletene trske. Pored toga, često se koriste i teksturirana svila, tatami podne obloge i tekstil ukrašen predivnim vezom (koji se koristi i za kimona i druge odevne predmete).
Japanska kultura smisao života nalazi u savršenom balansu između suprotnosti (jin i jang), pa ni enterijeri nisu izuzetak. U suštini ovih rešenja se nalazi niz kontrasta i neobičnih suprotnosti koje ipak stvaraju osećaj balansa i ravoteže. Dobar primer su visoko uglačani i sjajni podovi prekriveni teškim, teksturiranim tepisima, lakirana kutija za nakit postavljena na grub drveni sto, ili beli kamenčići na uglačanom ležištu kade napravljenom od crnog granita.


Izložba u svakoj sobi:

U domovima na Zapadu obično se akcenat baca na predmete koji se nalaze po ivicama prostorije, kao što su kamin, neka slika ili prozor sa lepim pogledom. Za razliku od toga, u istočnjačkim enterijerima se u fokusu obično nalaze centralni delovi prostora, kao što su mini atrijum, ili mala, lepo uređena izložba cveća, umetničkih minijatura, keramike ili neka druga interesantna kolekcija. U japanskim domovima se veoma često nalazi i poseban komad nameštaja koji služi za izlaganje ovakvih predmeta, po imenu tokonoma. Kolekcije ili kompozicije predmeta izložene na ovakav način se najčešće koriste da izazovu dve vrste osećanja kod posmatrača:
(1) prirodnu-organsku lepotu i svežinu, što se obično čini izlaganjem neparnog broja predmeta prirodnog porekla, na primer tri osušene grančice neke biljke u beloj šolji za čaj.
(2) osećanje uređenja i discipline, koje se postiže korišćenjem parnog broja predmeta, na primer četiri simetrično postavljena belutka na belom tanjiru.
Ove mini-izložbe se lako prilagođavaju godišnjem dobu ili Vašem raspoloženju. Na primer, jedne nedelje može biti prikazan pergament, a sledeće kolekcija šoljica za kafu ili čaj. U istočnoj kulturi uobičajeno je da se vredni objekti brižljivo skladište i izlažu na smenu (verovatno zbog ograničene količine prostora za izlaganje, i da bi se izbeglo "vizuelno zagađenje" prostora, koje izaziva ravnodušnost, čak i negativna osećanja prema predmetima koji su Vam nekad bili dragi.) U Japanu su najčešće teme ovakvih izložbi promena godišnjih doba, neka svetkovina ili počast nekom dragom gostu. Ovaj minimalistički pristup u prvi plan izbacuje kvalitet izloženih predmeta i veštinu majstora koji su ih izradili, kao i osobe koja ih je aranžirala.
Nasuprot tome, na Zapadu se obično izlažu svi ukrasni predmeti "na gomili" (verovatno jer se plašimo da će nam naići u posetu neko ko nam je poklonio neki od tih predmeta, i da će se uvrediti ako isti nije u centru pažnje). Zapadnjaci najčešće ravnotežu postižu dodavanjem novih predmeta, dok bi istočnjak harmoniju stvarao uklanjanjem suvišnog. Za njih je manje jednako harmoničnije, red je savršenstvo, svaka stvar ima svoje mesto, kao što i svako mesto ima sebi odgovarajuće stvari.

Nameštaj:

Nameštaj u ovakvim domovima je skoro uvek minimalistički i multifunkcionalan. Na primer, dvosedi i trosedi se koriste i za sedenje i za spavanje, poslužavnici se koriste i kao podmetači za obedovanje. Da bi Vam dali ideju kako da svoj dom malo približite ovim idealima, pročitajte sledeći pasus o kombinovanju istočnjačkih umetničkih detalja u naše domove uređene po zapadnim merilima.

Antikviteti i Reprodukcije:

Evo nekoliko klasičnih istočnjačkih predmeta koji se relativno lako mogu naći u specijalizovanim radnjama, a pomoću kojih se može osvežiti skoro svaki zapadnjački uređen prostor:

Hibači: Hibači je mali stoni kamin (roštilj) na kome su se u Japanu nekad podgrevali čaj, supa ili sake. Ovi predmeti koji se tradicionalno ukrašavaju veštim gravurama ili oslikavanjem su bili i ostali mesto okupljanja čitave porodice. Originalni hibačiji su stajali u drvenim kutijama koje su služile da u njih upada pepeo. Ove kuttije su često pravljene i od keramike, ratana ili metala. Veliki hibačiji se mogu koristiti kao izložbeno mesto za sitnije predmete, ili čak kao osnova za stakleni stočić. Manji se danas mogu koristiti za hlađenje šampanjca ili vina, ili kao vazna za sveže cveće ili podloga za ikebanu.

Kimono: Kimono je za japanskog umetnika isto što i slikarsko platno za umetnika sa Zapada. Posebno su efektna svečana kimona za venčanja i druge religiozne obrede. Ona se mogu izložiti bilo gde, a najčešće se kače na zid poput slike, ili na dekorativne čiviluke.

Obi: Obi je široko jastuče koje se nosi preko kimona. Obi se može postaviti kao dekorativni stolnjak, ili se nekoliko njih mogu okačiti iza kreveta, kao efektan naslon za glavu.

Tenigui: Ovo su četvrtasti komadi platna, nalik našoj marami ili ešarpi, koji se mogu koristiti kao podmetači za ručavanje ili prekrivači za manje komade nameštaja.

Keyaki: Ovo je vrsta atraktivno dekorisanih panela, nekadašnjih pregrada ili vrata, koji se danas mogu iskoristiti kao ploča za radni sto ili stočić za kafu.

Šolje za sake se, zavisno od veličine, mogu iskorisiti kao saksije, osnove za lampe, ili vaznice.

Japanski dekorativni čiviluci se danas mogu koristiti kao držači za peškire.

Od japanskog zmaja se mogu napraviti čarobne zavese za tuširanje, ili dekoracije za zidove i tavanicu dečije sobe. Od manjih zmajeva se mogu napraviti svileni jastučići za dnevnu sobu.
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]6. Mediteranski stil[/FONT]
spacer.gif
spacer.gif



spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
tip6page6pic1.jpg


Regionalni Dizajn:
Italija, Grčka, Turska, Severna Afrika i Južna Španija.

Odlike dizajna:

Naglašeni su debeli kameni zidovi sa belim cementom i duboki otvori za prozore, obicno zatvoreni punim drvenim šalonima. (Ako se setimo klime u ovim krajevima, odmah nam je jasno i zašto su baš takvi)

Pregradne zavese od belog platna koje lelujaju na morskom povetarcu

Podovi poplocani opekom ili terakotom sa cvetnim reljefom

Sve je jednostavno i prakticno

Veliki kreveti sa baldahinima od svetlog izvezenog platna

Materijali:

Staklo
Kvalitetno drvo
Kamen
Vezeno platno
Čipka
Trska
Cigla
Pločice

Boje:

tip6page6pic2.jpg
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]7. Marokanski stil - kreirajte oazu u svom domu[/FONT]
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif


spacer.gif
spacer.gif
tip6page7pic1.jpg


Maroko je uvek bio raskrsnica mnogih kultura i stilova - čak i danas se u njemu ravnopravno koristi mnoštvo jezika i narečja. Zato je često bio izvor inspiracije za mnoge slikare, pisce i naročito za umetnike iz hipi perioda. Maroko danas svi znaju kao privlačnu oazu usred pustinje, a ovakav stil uređenja domova je naročito popularan u Americi, gde se novoizgrađene kućice u elitnim predgrađima Santa Fea i cele Kalifornije opremaju baš u ovom stilu, koji polako počinje da osvaja i Njujork. Evo par osnovnih saveta za uređenje kuće ili stana u marokanskom stilu:

Zidove ofarbajte u žive boje, prvenstveno nijanse crvene, zelene i plave koje podsećaju na more, kao i žute, zlatne i braon koje se mogu naći u pustinji

Kreirajte tropsku atmosferu unošenjem egzoticnih biljaka, statua od terakote i neravnih (teksturiranih) zidova u unutrašnjost Vašeg doma.

Marokanske domove karakterišu i čuvene marokanske lampe i lusteri koje možete naći u specijalizovanim radnjama za osvetljenje.

Marokanske lampe i lusteri

Marokanske lampe i lusteri se razlikuju od svih drugih izvora svetlosti. Oni se ručno izrađuju na bučnim ulicama Marakeša ili Medine od strane veštih umetnika koji ih rezbare na velikim pijacama, uz opojne mirise začina i svirku krotitelja zmija koji izvode svoj šou za turiste. Bilo da je Vaša ambicija da svoj dom u potpunosti uredite u marokanskom maniru, ili samo želite da unesete poneki detalj ovog stila, lampa, lampion ili luster iz ove afričke zemlje moraju biti neizostavna stavka na Vašem spisku za nabavku.
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]8. Karakteristike stila američkog Jugozapada[/FONT]
spacer.gif
spacer.gif



spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif
tip6page8pic1.jpg


Kad smo već kod pustinje, osvrnimo se i na karakteristični stil američkog Jugozapada. Njega takođe karakterišu boje pustinje: žuta, zlatna, zelena boja kaktusa, crvena boja planina Grand kanjona i neponovljivi dezeni koji su zaostavština američkih Indijanaca iz Arizone, Novog Meksika i drugih regiona SAD.
Postoje dve vrste ovog stila: "organska" verzija, sa ogromnim nameštajem od grubo obrađenih drvenih trupaca i dasaka, i čisto prirodnih materijala poput kamena, gvožda i drveta, kao i "gradska" verzija, koju karakterišu plastične dekoracije u vidu kaktusa i pustinjskog cveća, slike sa motivima američkog Zapada, figure kojota, i oblino korišćenje pločica u pastelnim bojama, naročito boji breskve.

Najčešće korišćene boje i ostale karakteristike stila:

Indijanski detalji
Organski materijali, gvožde, drvo, glatko kamenje
Šarena platna bojena prirodnim svetlim bojama
Veliki nameštaj od drvenih oblica, kamini i ognjišta
Boje zalaska Sunca u pustinji, brda i prerije
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
9. Otrcano a Šik – san svakog dekoratera hobiste

spacer.gif
tip6page9pic1.jpg


Verovali ili ne, može se biti "in" i u domu punom ispucalih zidova, ostarelog nameštaja, i prepotopskih dezena zavesa. Kupite ili uzmite od prijatelja sve polovne i istrošene komade nameštaja i simpatične sitnice koje Vam se sviđaju i imaju neki šmek. Malo im izmenite izgled pomoću vešto dodatih detalja, ofarbajte ih u belo i eto! Postali ste majstor "otrcanog šik" uređenja. Otrcano, definicija: Nešto što pokazuje znake istrošenosti, npr. otrcana bluza Nešto čije se stanje pogoršalo, najčešće usled nepažnje ili manjka održavanja, npr. otrcana fotelja. Nešto što je staro ili već viđeno, npr. otrcana priča. Šik, definicija: Nešto što je u skladu sa trenutnom modom: npr. šik odeća Prefinjenost u oblačenju, elegancija. Poznavanje trenutnih modnih trendova. Ako ove dve definicije spojimo u jedno, dobićemo najvažnije smernice ovog stila: # Zastarelo, ali čisto + Prefinjenost # Neobavezno + Moderno # Prevaziđeno + Puno stila Sada sve ofarbajte u belo, i to je to! Neke ideje za primenu ovog stila: # Nameštaj prekriven interesantnim prekrivačima (možete ih napraviti i sami) # Stari nameštaj ofarban u belo # Pastelne boje u kombinaciji sa cvetnim ili štraftastim dezenima # Stare zavese, draperije i meblštofovi # Obojeni metal, arhitektnoski detalji (gipsane figure, reljefi, balustrade itd…) Ovaj stil Vam omogućava da opušteno živite u udobnoj atmosferi koju ste sami stvorili uz pomoć neutralnih boja i interesantnih, Vama dragih, detalja enterijera.


Preneto sa SveZaKucu.rs
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Dizajn enterijera

Kantri stil


opremanje-enterijera-02.jpg


Dizajn enterijera u kantri stilu uključuje nežne, pastelne boje, tekstil boje vina i jednostavan nameštaj. Paleta boja podseća na prohujala vremena, sa prigušenim tonovima, dok moderan pristup kantri stilu dovodi do bogatije palete, koja sadrži mnogo više boja.
Idealan nameštaj u kantri stilu obuhvata nasleđeni nameštaj, antikvitete, predmete kupljene na mestima gde se prodaje polovna roba, koji se kasnije repariraju i postaju veoma lepi, naročito ukoliko se ručno oslikaju. Tkanine na sofama, stolicama i prozorima su obično bele ili krem boje, karirane, prugaste ili sa cvetnim motivima. Ovome treba dodati i predmete od grnčarije, pletene korpe, drveno posuđe i sl.
 
Natrag
Top