Šta je novo?

Štikle uništavaju leđa i mozak

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.307
Štikle uništavaju leđa i mozak
Jedan od najvećih modnih trendova prošle decenije – ubojite visoke potpetice poput onih Lubotinovih od 15 cm koje nosi Viktorija Bekam, ne štete samo nogama, već ruše ravnotežu kičme, a otežavaju i razmišljanje.


Lekari kažu da 80 odsto žena oseća probleme sa stopalima zbog neprikladnih cipela, a visoke potpetice izdvajaju kao najvećeg krivca. Novi izveštaj koji su naručili iz britanskog „Vitaliti šoua”, otkriva da je prošle godine više od 200.000 Britanki zatražilo medicinsku pomoć zbog problema sa stopalima, dok je njih 10.000 bilo upućeno na bolničko lečenje.
Vrtoglavo visoke štikle naginju ženska stopala u vrlo neprikladan ugao, pa stručnjaci za stopala ukazuju na petostruko povećanje broja izbočenja palčanog zgloba na stopalu. Međutim, uprkos bolu koji trpe, mnoge mlade žene ne mogu da se odreknu obuće koja im daje osećaj seksepila. Istraživanje je istaklo da 65 odsto žena i dalje nosi visoke štikle 40 sati nedeljno na poslu, a među njima 35 odsto njih nosi potpetice veće od 12 cm.
Izbočenje palčanog zgloba stopala je deformacija kosti koja može da se ukloni hirurškim putem. Više od polovine ovih problema direktna su posledica nošenja visokih potpetica, a više od trećine žena koje osete bol u stopalima imaju trajna oštećenja.
Osim na stopala, štikle deluju pogubno na kičmu narušavajući prirodnu ravnotežu i izazivajući pritisak na nerve u kičmi što rezultira bolom u leđima. Sugeriše se čak i da redovno nošenje visokih potpetica može da utiče na mozak, jer dolazi do pritiska na krvne sudove i nerve, što prouzrokuje glavobolje i slabije mentalne funkcije.
Izvor:press
 
Top