Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
[h=1]Steve Martin[/h]
244.martin.steve.100606.jpg



Stiv Martin (Steve Martin) rođen je 14. avgusta 1945. godine u Teksasu. Kao tinejdžer se sa roditeljima seli u Kaliforniju, gde kasnije upisuje fakultet. Najpre je studirao filozofiju, ali se ubrzo prebacio na pozorišne umetnosti na istom univerzitetu. Fakultet je napustio posle prvih uspešno napisanih scenarija za humorističke emisije. Mnogi njegov uspeh vezuju upravo za pojavljivanje u najgledanijoj američkoj humorističkoj seriji, "Saturday Night Live", ali ta emisija je ipak samo krunisala njegov dotadašnji višegodišnji rad. Do 1977. godine dobio je nekoliko prestižnih nagrada za svoj rad, pored ostalih i Gremmy nagradu.

Osamdesete godine označile su veliki uspon u glumačkoj karijeri Martina. Od 1980. do 1987. godine snimio je šest filmova, od kojih su mu dva donela veliku popularnost i odlične kritike: "Čovek sa dva mozga" i "Mala prodavnica užasa".

Godine 1987. Martin je imao glavnu ulogu, bio scenarista i producent u filmu "Roxanne". Veliki uspeh ovog filma razotkrio je, pored glumačkih, i druge Martinove sposobnosti u oblasti filma.

Uspešne uloge ostvario je i u filmovima "Španski zatvorenik", "Tri amigosa" i "Bowfinger", sa Edijem Marfijem. Često je pozajmljivao svoj glas Diznijevim junacima u crtanim filmovima.

Tokom karijere je izdao i nekoliko knjiga, uglavnom zabavnog karaktera. Stiv Martin se 1986. godine venčao sa glumicom Viktorijom Tenant, partnerkom iz njegovog filma "Priča iz Los Anđelesa", ali se ovaj par razveo 1994. godine.

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0000188/
 
Natrag
Top