Stepenice u stanu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Stepenice u stanu

2327275832_80dbabb03a_o-284x284.jpg
stairs_aprtmenttherapy-284x284.jpg


Ako vam je dosadio izgled stepenica koje imate u stanu ili kući uz nekoliko izmena možete im dati novo ruho i savremen izgled. Primarna funcija stepeništa je praktičnost, a zatim estetika. Zadovoljenje oba kriterijuma daje veliki broj originalnih rešenja.

Prvi uslov koji bi trebalo da je zadovoljen kod stepenica koje se koriste u stanovanju je udobost koju određuje odnos visine i širine stepenika, dovoljna širina stepenišnog kraka kao i siguran materijal od kojeg su gazišta. Kada je preduslov dobrog stepeništa zadovoljen sledeći kriterijum je sigurnost koja je prisutna u svakom aspektu dizajniranja stepeništa.

stairs-281x400.jpg
12-11-storage-stairs1-279x400.jpg


Sigurnost se zadovoljava odabirom neklizećeg materijala i adekvatnom ogradom ili potrebnim rukohvatom. Ukoliko tek birate materijal za stepenište vodite računa da materijal nije isuviše klizav posebno kada dodje u kontakt s vodom.


513BC2B81-284x382.jpg
stairs3-284x354.jpg


U slučaju da već imate stepenice možete ih prektiti itisonom ili tepih stazom i na taj način smanjite rizik od klizanja. Na ovaj način možete uvek da menjate izgled tj. boju stepeništa.


stairs-cool-284x377.jpg
ModernartisticWoodenStairsdesign_thumb-278x400.jpg


Ukoliko je stepenište jednokrako i konzolno, obavezno je postavljanje ograde s otvorene strane stepeništa posebno ako imate malu decu. Ukoliko je stepenište dvokrako ili kružno i uokvireno zidom sa svih strana porebno je postavljanje rukovata minimum s jedne strane.

1-284x284.jpg
simple-beautiful-stairs-space-interior-decorating-ideas14-284x188.jpg


Kako stepenište ne bi izgledalo klaustrofobično i mračno potrebna je adekvatna rasveta. Najlepši efekat daje prirodno svetlo. Ravnomerno osvetljeno stepenište dnevnim svetlom vizuelno je šire, svetlije i prijatnije za upotrebu. Ukoliko ne postoji dnevno osvetljenje neohodna je rasveta. Da rasveta
ne bi bila isuviše jaka pa samim tim neprijatna za oko preporuka je diretno ili indiretno osvetljenje gazišta. Indirektna rasveta ispod prepuštenog dela gazišta ili direktna u donjoj zoni zida može da bude diskretna naznaka penjanja u večernjim satima.

Stairwell-With-Mirrors-HTOURSS0507-de-284x362.jpg
frames-staircase_300-284x337.jpg


Često stepenišni prostor u stanu bude zanemaren kao deo kvadrature stana koji je izgubljen. On nužno ne mora da služi samo za povezivanje spratova. Uz pomoć dekoracije može da postane prepoznatljiv detalj u stanu.


steps-candle_300-284x355.jpg
Tony-Shalhoub-Home-Stairs-0510-de-284x362.jpg


Dekorišite čela stepenika farbanjem u jednu ili više boja ili zalepite dekorativnu tapetu. Postavite male saksije s cvećem, dekorativne sveće, keramičke vaze… po ivici stepeništa. Zidove unutar stepeništa obogatite slikama ili uspomenama sa putovanja…


understair-bathroom-284x391.jpg
underthestaircase.jpg


Višak prostora ili „izgubljen“ prostor koji se javlja ispod stepeništa predstavlja večitu dilemu kako ga maksimalno iskoristiti. U zavisnosi gde se takav višak prostora javlja, može poslušiti u razne svrhe. U sklopu sobe može poslužiti sa smeštanje ugradnog ormara, a u hodniku kao ostava.


under-stair-office-study3-284x350.jpg
nickey-kehoe-la-loft-3-remodelista-284x345.jpg


Takođe može da postane zgodan kutak za smeštanje manjeg radnog stola ili biblioteke.


under-stairs-kitchen-284x272.jpg
jeromebuttrickbar-284x274.jpg


Nešto praktičnija rešenja su smeštanje ugradnih kuhinjskih elemenata ili manjeg toaleta ukoliko za to postoje instalacije i dovoljno mesta.

Izvor: Enterijer.rs



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Stepenice na malom prostoru

Stepenice na malom prostoru

Ponekada projektovanje malih prostora može biti mnogo zahtevnije od projektovanja prostranijih enterijera. Pogledajte na koji način su projektanti estetski i funkcionalno uklopili stepenice na veoma skučenom prostoru.

Mali prostori mogu zadovoljiti potrebe vlasnika isto kao I veliki – bitno je da prostor bude dobro organizovan i da dimenzije projektovanih elemenata budu u srazmeri sa prostorom u kome se nalaze.
Pokušaćemo da analiziramo primer stepenica u malom prostoru koje svojim primerom pokazuju kako se može projektovati na malim prostorima i pri tome ne izgubiti ništa od funkcionalnosti ali ni od vizuelnog utiska koji je svima nama podjednako značajan.



U cilju poboljšanja veze između
potkrovlja i ostatka kuće projektant je imao veoma težak i nezahvalan zadatak: umetnuti stepenice na malom prostoru i povezati dve stilski različite celine: drveno potkrovlje sa svojim čistim, modernim dezenima i klasično viktorijansko prizemlje koje nema baš puno zajedničkog sa novoprojektovanim delom.



Kako bi uspešno doskočili ovom problemu projektanti su predvideli
stepenice iz tri izdvojena nezavisna, ali funkcionalno i konstrukcijski neophodna dela: umetnuta kružna gazišta obešena o tavanicu, nezavisnu vertikalnu šipku koja preuzima ulogu rukohvata i staklenog zida – fizičke, ali ne i vizuelne pregrade novoprojektovanog stepeništa.



Fizička odvojenost od zidova i vertikalne šipke,
bela boja i transparentnost stakla doprinose utisku lakoće i elegancije te se gubi utisak realne skučenosti ovih stepenica. Ulazni deo na tavanici dodatno je proširen, pa belina od dodatne svetlosti još više doprinosi tim utisku.



Svi mi ponekada u svojim domovima imamo neke
male intervencije koje nam estetski i funkcionalno unapređuju životni prostor a samim tim i životnu svakodnevicu. Primer stepenica na malom prostoru je samo jedan u nizu primera koji nam pokazuju zbog čega je važno da se uloga projektovanja prostora prepusti profesionalcu, čak i kada su u pitanju ovako male intervencije
. Da li biste Vi ovako malu intervenciju prepustili profesionalnom enterijeristi? Nisam siguran. A da li biste sami umeli ovako kvalitetno da osmislite prostor? Ni u to nisam siguran.

Izvor: Enterijer.rs


 
Natrag
Top