Stauros-Krst ili Stub???

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Našli su križ i na Marsu, i kažu da je nešto stariji od egipatskog.

A nasli su kukasti krst i na Budi, a nasli su ga i kod Maja, a imas ga i u astrologiji. :)

Pa sta, to znaci da Isus nije razapet na krstu, nego na ''uspravnom stubu''. Svasta!
Hristovo raspece, je dokazano istorijskim cinjenicama da je bilo na krstu, odnosno ''stubu sa poprecnom gredom''.
Ovo sto kazu J.S. su izmisljotine..

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Krst kao naprava koja ima svoju ,upotrebnu vrednost, se pominje od davnina još po potopu.
U Bibliji se pominje u SZ kao znak od Boga.
Vremenom pagani zloupotrebljavaju znak te ga koriste u svrsi egzekucija i ta se praksa oslikala na Isusovom telu kao jednom od ko zna koliko miliona pogubljenih na taj način.
Krst ničim ne zaslužuje neku pažnju ili celivanje isto kao ni zmija od mjedi.
Od obe stvari se načini isti kult za kađenje i uzdizanje.
Videli smo kako je završio kult zmije na štapu tako će završiti i kult sprave za pogubljenje.

Ono što je sveto jeste to što je u hramu simbolično prikazivano i prinošeno jer tom krvlju i tim imenom mi se čistimo a ne krstom ili Longinovim kopljem ili klinovima.
Ista stvar je kaditi i celivati koplje ili krst ili kliniove jer je sve služilo za ubijanje a ništa od toga Bog nije dao svome narodu da čini u svojim službama već je to uneto kao pagansko nasleđe zajedno sa spravom za pogubljenje a tek kad bi se koplje našlo koliko bi se njemu obradovalo.

U Sz se pominje znak Tau što ne sumnjivo govori da nije uspravni stub bez poprečnog jer su baš taj znak od davnina koristili. Zanimljivo je čuti kako Js tvrde da nije krst u pitanju a samo krst kritikuju pa zašto kad je bio kolac-stub da li to znači da je stub celivati u redu jer nema poprečni deo?
Mislim da se preteralo sa pagaskim nasaleđem što je i pokojni patrijarh Pavle u više navrata ukazivao.
Nije samo po grobljima pagansko nasleše već i u crkvama se upražnjava.
Ako pogledamo kako je izgledao Hram o početka do kraja i služba nigde nema slavljanja ljudi niti predmeta koji imaju svrhu da pogube niti se išta od takvih stvari celivali niti im se naklon činio.

Ako neko smatra da ovo nije tako neka ponudi citat gde se vidi moja greška.
Pozdrav.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da citiram sebe sa početka ove teme:
"Smatra se da krst, kao simbol hrišćanstva, ne potiče od toga što je Isus na takvom obliku drvenog krsta razapet. Naime, on nije ni razapet na krstu kakav je danas kao simbol, nego na jevrejskom simbolu u obliku slova T (tau), a današnji simbol krsta je ustvari egipatski hijeroglif sa značenjem spasitelj. Dakle, današnji oblik krsta ne predstavlja oblik raspeća, nego njegovo ime."
Prema tome, današnji oblik krsta koji predstavlja simbol hrišćanstva, nije onaj isti oblik na kome je izvršena egzekucija nad Isusom.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
To je samo jedna od pretpostavki jer možda je bila i taraba tj. tri stuba povezani prečagom, možda je bio stub u šta sve manje verujem a najverovatnije je zaista bio krst jer je taj oblik mučenja bio najzastupljeniji kod Rimokatolika. Ali avaj...to toliko i nije bitno nego...nešta drugo mi je tu sumnjivo. U stvari čini mi se da neka sila koja uopšte nije izvan ljudi nego je u mozgu nekih uticajnih reptila od nas pravi budale i smeje nam se a Boga to koliko sam primetio poprilično nervira. Zašto nebrojeno ali nebrojeno mnogo puta ponovo razapinjati Hrista? Zar to nije sramota koju je on preživeo ? Neki će naći Pavlove reči kada je rekao da uzmemo i ponesemo Hristov krst međutim da li to znači da doslovno pravimo raznorazne oblike krstova i da ih nosimo oko vrata u autu itd. Posebno odbojno mi deluje kada na nekim ženama i veprovima deformisanog morala vidim krst oko vrata na kom je razapet Hrist. Na kraju zapitao bih se nad ovim Pavlovim rečima Jevrejim 6.6. ....opet obnoviti za pokajanje pošto oni ponovo sebi raspinju i sramote Sina Božijeg. Ovde je jasno rečeno da je ponovo raspinjanje Hrista u stvari njegovo sramoćenje. Ovo uopšte nije izvađeno iz konteksta jer jasno kaže da je razapinjanje Hrista njegovo sramoćenje.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Peko izvini nisam te razumeo da li gore želiš reći da su samo rečima Isusa razapeli....ili da je onaj pomen kako je uklonio plot-tarabu u stvari na tome visio?
Napravio bih ovde razliku između BITI UBIJEN NA KRSTU i nositi svoj krst.
Mislim da pravljenje krstova ništa ne znači osim onima koji vole tu napravu.
Neko voli nož neko koplje neko krst a to sa žrtvom i očišćenjem nema ništa.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
poštovani uredniče
Isus Krist je bio razapet na križu kakav su koristili rimljani u onom vremenu,
jer je razapinjanje na križ značilo smrt u najgorim i najtežim mukama
Biblija nigdje ne naučava da je razapet na tao stup

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
poštovani uredniče
Isus Krist je bio razapet na križu kakav su koristili rimljani u onom vremenu,
jer je razapinjanje na križ značilo smrt u najgorim i najtežim mukama
Biblija nigdje ne naučava da je razapet na tao stup
Slažem se. Nije ni mogao biti razapet na stub, gdje bi mu bile prikovane ruke? A koliko sam ja shvatio iz istorije, rimska sprava za razapinjanje jeste ličila na krst, ali nije bila krst u današnjem obliku. Bila je prilagođena svrsi, što znači da poprečna grda nije imala jednake krakove sa krakom koji je na vrhu, (skoro je ličila na slovo T) što opet govori da današnji oblik hrišćanskog simbola krsta, nije isti kao onaj na kome je Isus razapet.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Slažem se. Nije ni mogao biti razapet na stub, gdje bi mu bile prikovane ruke? A koliko sam ja shvatio iz istorije, rimska sprava za razapinjanje jeste ličila na krst, ali nije bila krst u današnjem obliku. Bila je prilagođena svrsi, što znači da poprečna grda nije imala jednake krakove sa krakom koji je na vrhu, (skoro je ličila na slovo T) što opet govori da današnji oblik hrišćanskog simbola krsta, nije isti kao onaj na kome je Isus razapet.

Da razapet je na stubu sa poprecnom gredom koja je bila malo spustena, ne toliko kao sto se danasnji krst predstavlja, ali to nista ne menja, to je ipak krst...

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Peko izvini nisam te razumeo da li gore želiš reći da su samo rečima Isusa razapeli....ili da je onaj pomen kako je uklonio plot-tarabu u stvari na tome visio?

Ne, nego doslovna taraba. Tri uspravna stuba povezana sa poprečnim prečagama. To je samo pretpostavka a da je bio jedan deo stuba iznad Hristove glave govori izveštaj da je iznad Hrista bila postavljena i jedna tabla. E sad nebih se toliko bavio kako i na koji način nego onim što se taj čin predstavlja maltene kao trijumf nad Hristom od strane onih koji prave ikonice i kipčiće sa raspećem Hrista a neretko i u prirodnoj veličini koji predstavljaju Hrista u jadnom stanju. Najodvratnije mi je kada vidim Papu sa onim njegovim štapom na kom je prikazan razapet Hrist i kako maše masi ljudi sa nekog balkona u raskošnim odorama a masa ga pozdravlja ..a jatu poruku vidim ovako. Pogledajte kakav ulov !

Natrag