Starinski kolači - više vrsta

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Starinski kolac od oraha

Picture-211.jpg



Sastojci:
5 jaja
150 g + 3 kašike šećera
150 g putera
150 + 50 g mlevenih oraha
130 g + 2 kašike brašna
vanilin šećer
dve-tri kašike džema od kajsije

Postupak:
1. Penasto umutiti belanca sa 150 g šećera, dodati omekšali puter, 150 g oraha i 130 g brašna. Prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje (ja sam pekla i okruglom od 25 cm), staviti da se peče 20-ak minuta na 180°C.
2. Za to vreme umutiti žumanca sa 3 kašike šećera, dodati 2 kašike brašna i dodati vanilin šećer. Rasporediti preko kore od belanaca pa vratiti u rernu na još 10 minuta.
3. Par kašika džema od kajsije razmutiti na tihoj vatri i premazati preko kolača, pa posuti sa 50 g mlevenih oraha.

Izvor:Cooks and Bakes
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Starinski kolač od dunja

Starinski kolač od dunja


starinski_kolac_od_dunja_v.jpg


Potreban materijal:

180 g rendanih dunja
90 ml ulja
220 ml soka od dunja
50 g šećera
200 g brašna
2 kašičice sode bikarbone
½ kašičice praška za pecivo
malo soli.


Rendanu dunju, ulje, sok i šećer umutiti usitniti u blenderu. U sve to prosejati brašno, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. Pažljivo izmešati žicom za mešanje. Kalup za kuglof namazati margarinom pa pobrašnjaviti. Sipati u njega smesu. Peći u rerni zagrejanoj na 180C oko 40 – 45 minuta. Kolač se proverava da li je pečen tako što se u njega zabode čačkalica. Ako izađe suva, znači da je pečeno.

Napomena: Kolač se može praviti i od jabuka ili krušaka uz dodatak soka od istih. Takođe, sok se može zameniti i vodom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Starinski kolač s višnjama

Starinski kolač s višnjama

starinski-kolac-sa-visnjama.jpg


Jednostavni sastojci, lagano testo, dekoracija šećerom u prahu – sve su to razlozi zbog kojih će nas ovaj kolač, i ukusom i izgledom, bar na trenutak vratiti u kuhinje naših baka.

Sastojci za 8 osobe


3 jaja malo šećera u prahu 1 kesica vanil šećera 8 kašika mleka 1 kesica praška za pecivo 12 kašika šećera 300gr višanja 12 kašika ulja 12 kašika brašna

Priprema

Operite višnje i izvadite koštice.



U jednu činiji odvojte brašno, dodajte prašak za pecivo i dobro promešajte.




U drugoj činiji umutite jaja.




Muteći sve vreme dodajte šećer, vanil šećer...




... ulje, mleko pa brašno pomešano sa praškom za pecivo.




Namažite tepsiju uljem i pospite brašnom.




Pripremljeno testo prespite u tepsiju pa razbacajte višnje.




Kolač pecite desetak minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, smanjite temperaturu na 180°C pa pecite još 15-ak minuta. Kada je kolač pečen, pospite ga šećerom u prahu.




Da li je kolač dobro pečen, videćete ako zabodete iglu u kolač. Sve dok se testo lepi za iglu, kolač nije dovoljno pečen.

Izvor: BeCook.com

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Starinski kolač

Starinski kolač

Za 4 osobe: 250 g pšeničnog brašna i 2 kašike kukuruznog brašna, 100 g maslaca, 2 jajeta, 230 g šećera, limun, pomorandža, 3,5 dl soka od pomorandže, 300 g suvog grožđa, 60 g mlevenih badema, malo cimeta u prahu, malo istruganog muskatnog oraščića, so i šećer u prahu za posipanje.

Brašno izručite na radnu površinu, u sredini napravite udubljene, u njega položite komadiće dobro ohlađenog maslaca, dodajte jaja, istruganu limunovu koru, 80 g šećera, sasvim malo soli i prstima mesite da dobijete gusto testo. Formirajte jufku, umotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta. Za to vreme sipajte u posudu sok i istruganu koru od pomorandže, dodajte 3,5 dl vode, suvo gržđe koje ste prethodo potopili u mlakoj vodi i dobro ocedili i sve zajedno kuvajte. Kada proključa kuvajte još 5 minuta, sklonite s ringle i, uz stalno mešanje, postepeno dodajte kukuruzno brašno, šećer u prahu, cimet u prahu i istrugani muskatni oraščić. Vratite na ringlu, smanjite temperaturu i kuvajte, uz stalno mešanje, još 10 minuta, pa ostavite sa strane. Ohlađeno testo podelite na dva dela, ali tako da jedan deo bude nešto veći od drugog. Veći deo testa maksimalno istanjite oklagijom i njime obložite ceo okrugli pleh prekriven kolačarskim papirom. Deo testa treba da prelazi ivice kalupa. U prohlađeni krem sa suvim grožđem dodajte limunov sok i mlevene bademe, promešajte i ovu masu sipajte u kalup preko testa. Dobro izravnajte površinu krema i prekrijte drugim delom testa koji ste takođe istanjili. Presavijajući deo testa koji prelazi ivice kalupa na unutra pažljivo zatvorite sve šupljine i pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečeni kolač pospite šećerom u prahu i servirajte.



 
Natrag
Top