Starenje na lep način

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
- Kozmeceutski proizvodi, ponekad nazivani i ?doktorski brendovi?, u poslednje vreme postali su veoma popularni jer ublažavaju efekte starenja na koži, bez potrebe za invazivnim, bolnim i skupim hirurškim intervencijama sa često nepredvidivim i neizvesnim rezultatima. Danas se većina tih preparata nalazi u apotekama.

Tekst: prim. mr sc. ph. Suzana Miljković
Izvor: Specijalizovani časopis za apotekarstvo "Farmakon"

Večita želja da sačuvamo mladost po svaku cenu podstakla je poslednjih godina ogroman razvoj estetske i rekonstruktivne hirurgije. Pokazalo se, međutim, da rezultati nisu uvek onakvi kakve smo očekivali, a da su prateći efekti estetske hirurgije kao što su bol, oticanje, crvenilo, odsustvo sa posla i iz društvenog života, a pored toga i visoka cena, problemi isuviše ozbiljni da bi bili zanemareni. Zato se polako pomama za agresivnim hirurškim procedurama smanjuje i ustupa mesto novoj životnoj i estetskoj filozofiji, a to je stvaranje takvog ideala lepote koji odslikava godine, ali na lep i dostojanstven način.

Kozmeceutski proizvodi, ponekad nazivani i ?doktorski brendovi?, u poslednje vreme postali su veoma popularni jer ublažavaju efekte starenja na koži, bez potrebe za invazivnim, bolnim i skupim hirurškim intervencijama sa često nepredvidljivim i neizvesnim rezultatima. Fenomen starenja kože i utvrđivanje bioloških puteva kojima se ono odvija stalno je u fokusu istraživanja. Da bi se postigli efekti koji daju vidljive rezultate za relativno kratko vreme, a koji se različitim metodama mogu i dokazati, primenjuje se ogroman broj aktivnih supstanci koje svakodnevno izlaze iz različitih razvojnih laboratorija i daju stalno nove kozmeceutske proizvode i nove mogućnosti. U regulatornom smislu, kozmeceutski preparati nalaze se na granici leka i kozmetike: oni deluju na koži i ne smeju imati sistemske efekte (kao kozmetika), ali se upliću u metaboličke i druge procese, čime popravljaju stanje kože, što se može objasniti definisanim mehanizmom i dokazati određenim metodama (kao kod lekova).

Najveća grupa kozmeceutskih proizvoda upravo su preparati protiv starenja kože ? antiejdžing preparati. Oni sadrže različite aktivne sastojke uzete iz prirode ili napravljene tako da podražavaju prirodne sirovine i njihovo delovanje. Ti aktivni sastojci mogu biti antioksidansi, vitamini, enzimi, aminokiseline, peptidi, UV filteri i drugi, a imaju tačno utvrđen mehanizam delovanja. Vrlo često predstavljaju i mešavinu sastojaka koja deluje na više uzroka starenja odjednom: štite od štetnog uticaja okoline, popravljaju postojeća oštećenja, stimulišu regeneraciju, daju čvrstinu, elastičnost, jaču teksturu i lep izgled, a ponekad i prikrivaju nepoželjne promene na koži. Na tržištu se već nalaze i preparati koji kombinuju antiejdžing i aromaterapijski efekat, čime se postižu maksimalni rezultati, vidljivi za kraće vreme.



Kao i u preparatima za decu, tako se i u antiejdžing preparatima prvenstveno koriste prirodne, a ne sintetske supstance, najčešće komponente biljaka gajenih na čistom zemljištu bez pesticida i drugih štetnih sastojaka. Kako se zrela, kao i dečja koža, smatra osetljivom, formulacije za te dve kategorije korisnika sadrže organske sastojke, bez konzervansa, parfema i drugih potencijalno štetnih sastojaka. Takvi, hipoalergeni preparati deluju blago i ne oštećuju kožu.

Soja, grožđe, skvalen, estri jojobe, kvasac, perunika, sladić, malina, neven, lavanda, ruzmarin, kamilica, zeleni čaj, borovnica, maslina, pčelinji i drugi prirodni voskovi, aloja, vitamini A, C, E, folna kiselina, zmijski otrov, samo su neki sastojci savremenih kozmeceutskih preparata.

Dermatolog mr sc. med. Milica Marković objašnjava da je zahvaljujući poznavanju prirode procesa starenja, tj. genetskih i spoljnih uticaja na ispoljavanje vidljivih znakova starenja kože, omogućeno i ciljano delovanje na različite populacije čija koža ima posebne zahteve. Poznato je da se tokom unutrašnjeg (genetskog) starenja kože na histološkom nivou primećuje pad sinteze kolagena i degeneracija elastičnih vlakana, kao i gubitak vlažnosti kože. S druge strane, koža izložena foto-starenju pokazuje smanjenje količine ukupnog kolagena za 20 odsto i znatno veći pad celularne komponente nego kod foto-neoštećene kože.

? Kolagenom obogaćena kolekcija L?Oréalovih proizvoda Repulpeur Collagene za dnevnu i noćnu negu zadovoljava objektivne potrebe kože koja stari. Kolekciji pripada i ne manje važan Combleur Collagene, punjač bora koji deluje i nanosi se isključivo na bore. Dermatološki često (zlo)upotrebljavan molekul hijaluronske kiseline, nalazi svoje mesto u L?Oréalovoj kolekciji Dermagenese, koja odgovara potrebama kože sa početnim znacima starenja i kombinovanoj nezi zrele kože budući da direktno preventivno deluje na stvaranje vidljivih bora ? kaže dr Marković.

Kozmetika Multiactiv prisutna je kako u apotekama tako i u drogerijama. Sa Ljiljanom Reljić, direktorkom razvoja kozmetike Multiactiv, razgovarali smo o karakteristikama njihovih antiejdž krema.

? Kolekcija Anti Age objedinjuje specijalno formulisane proizvode u kojima je sadržan kompleks sastojaka za zaštitu kože od prevremenog starenja. Takav sastav pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, štiti od nečistoća iz vazduha i štetnih uticaja UV zraka. Ta kolekcija na tržištu se nalazi godinama, a od ovog meseca u prodaji će se naći u novoj, redizajniranoj ambalaži. Izuzetan kvalitet, atraktivan dizajn i cene koje su prilagođene našem tržištu jesu elementi koji odlikuju našu kozmetiku i obezbeđuju dugogodišnju lojalnost kupaca ? kaže Ljiljana Reljić.

U apotekama se već duže vreme prodaje kozmetika Sebamed kompanije Sebapharma, čiji je zastupnik Jugohemija farmacija d.o.o.

? U okviru kolekcije Sebamed Q10 za zaštitu protiv starenja kože preporučujemo kremu za lice Q10. Ta formula sa kompleksom aktivnih sastojaka ublažava promene na koži uzrokovane starenjem i sprečava dalja oštećenja struktura i funkcija kože. Bogati sastojci kao što su koenzim Q10, pantenol, fitosteroli, ši buter, skvalan, bademovo ulje i vitamin E osiguravaju zaštitu, regeneraciju i vlaženje kože. Prilagođena je fiziološkom pH kože 5,5 i pogodna je za dnevnu i noćnu negu ? kaže Vesna Jurišin-
-Petrović, produkt menadžerka za kozmetiku Sebamed.



Sam svoj estetski hirurg

Nepobitno je utvrđeno da će se veliki broj osoba, ma kako želele da ostvare određene estetske efekte na koži, teško odlučiti da zbog toga ode kod stručnjaka, ili se podvrgne operaciji. Proizvode koji sadrže botoks, vrše hemijski piling ili mikrodermoabraziju, sada je moguće koristiti i kod kuće, gde daju rezultate slične onima koji se postižu stručnim tretmanom. Takvi preparati ponekad se mogu dobiti samo na recept i opremljeni su vrlo detaljnim uputstvom za primenu, aplikatorima, video materijalom, objašnjenjima i upozorenjima na sve eventualne štetne efekte, kao i brojem telefona, u slučaju da je neophodna pomoć ili konsultacija.

U okviru trenda ulepšavanja kod kuće, pored preparata, značajno mesto zauzimaju i mali kućni aparati za uklanjanje bora, pega i fleka od sunca i celulita. Osim toga, sve je veća i ponuda dijagnostičkih aparata koji na brz i jednostavan način određuju parametre kože, kose, noktiju i daju savet za izbor adekvatne nege i preparata.

Očekivanja

Očekuje se da će prodaja antiejdžing preparata porasti dvostruko od 2006. do 2011. godine. Proizvodi su prijatni i jednostavni za upotrebu, imaju nove oblike ambalaže, načine aplikacije, prijatne mirise ili teksture same podloge, a sve to da bi se obezbedila njihova kontinuirana upotreba, a time i očekivana efikasnost.

Antiejdžing kozmeceutski preparati pružaju ogromne mogućnosti za kreiranje atraktivnih i efikasnih proizvoda. Dalja tendencija razvoja, koji već sada zbunjuje obiljem novih aktivnih sastojaka, namena, načina primene i potencijalnih rezultata, zahteva i veliko angažovanje naučnika i proizvođača u informisanju i edukaciji korisnika. Starenje je neizbežno, ali su načini različiti. Antiejdžing industrija pruža razlog za optimizam, a na svakom od nas je da takve mogućnosti iskoristi i proaktivnim odnosom usmeri procese ka očuvanju lepote i mladalačkog izgleda što duže u očekivanju dostojanstvene starosti.
 
Natrag
Top