Stara Pazova: Otvoren centar za hemodijalizu

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Stara Pazova: Otvoren centar za hemodijalizu





Izvor: Novosti



U Staroj Pazovi otvoren centar za hemodijalizu, koji će koristiti i pacijenti iz tri susedne opštine. Na 15 aparata dnevno može da se zbrine 60 bolesnika



Prvi pacijent u Centru sa osobljem


STARA PAZOVA - Regionalni centar za hemodijalizu, opremljen sa 15 najsavremenijih aparata i specijalizovanim medicinskim kadrom, dnevno, prema potrebi, može da zbrine do 60 bubrežnih bolesnika. Tridesetoro najtežih pacijenata više neće biti izloženo dodatnim naporima, putu dugom više od 50 kilometara, odlaskom u centre za hemodijalizu u Zemun ili Sremsku Mitrovicu.

- Sada, kao da se lečim kod kuće - posle prve terepije u novootovorenom centru izražava zadovoljstvo Žika Šimšić sa 18-godišnjim „stažom“ pacijenta na hemodijalizi u zemunskoj bolnici.

Još pre pet godina Vlada Italije donirala je 15 dijalizatora vrednih 10.000 evra, Domu zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj“. Ali skupocena oprema zahteva odgovarajući prostor i osposobljeno zdravstveno osoblje. Zbog prazne sopstvene zdravstvene kase, kao i pokrajinskih i republičkih zdravstvenih fondova, odužilo se otvaranje Regionalnog centra za hemodijalizu. Umesto izgradnje novog odgovarajućeg prostora, rešenje je nađeno u prenameni postojećeg, ulaganjima od pet miliona dinara.

- Stvoreni su možda čak i bolji uslovi nego u centrima gde su pacijenti dosad lečeni - uverava Boško Stjepanović, načelnik službe hemodijalize. - Prvih nekoliko meseci, dok traje organizaciono uhodavanje službe, 18 pacijenata će dolaziti na hemodijalizu. Kasnije, ukoliko bude potrebe, možemo preuzimati pacijenate iz drugih centara.

Na području opštine Stara Pazova, pacijenata s najtežim oblikom bubrežnih bolesti je 18. S lakšim simptomima ih je oko 50, ali se broj obolelih stalno uvećava. Usluge ovog centra koristiće i tridesetak najtežih bolesnika iz tri susedne opštine - Inđije, Pećinaca i Stare Pazove.

- Posle terapije, sada već za desetak minuta stižem kući - laknulo je Borislavu Kovačeviću, koji je u proteklih pet godina svakog drugog dana po pomoć morao u Sremsku Mitrovicu.
 
Natrag
Top