Standardi ženskog izgleda za koje nećete verovati da su postojali

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Standardi ženskog izgleda za koje nećete verovati da su postojali

15481b.jpg


Ono što se smatralo lepim kod žena nije bilo isto u svim erama. Poznata izreka da „lepota zahteva žrtvu“ je nekada imala i bukvalno značenje. Neverovatno je šta su sve žene radile da bi izgledale atraktivnije. S druge strane, nismo ni mi danas cvećke sa svim silikonima, injekcijama i plastičnim operacijama. Skupili smo za vas neke dokaze iz prošlosti da je ideal lepote veoma relativan i promenljiv koncept, pa budite obazrive pre nego što prihvatite najnoviji modni trend koji od vas zahteva neku žrtvu.

1. Zaštitnik lica od padavina iz 1939.

Ideja ovog proizvoda je bila da vam u slučaju kiše ili snega, šminka ostane u istom stanju. Nedostatak zaštitnika je što se vrlo brzo maglio iznutra, a i ne izgleda baš šik.

17d530.jpg


2. Cipele sa izrazito visokom platformom nošene od 15. do 17. veka

Dame iz ovog vremena su nosile ovakve cipele kako bi pokazale svoj visoki položaj u odnosu na druge žene, ali i da bi zaštitile svoje haljine od blata i drugih prljavština.

115ca8.jpg


3. Uređaj za pravljenje rupica na obrazima početkom 20. veka

U ovoj eri dame se nisu smatrale dovoljno ženstvenim ako nisu imale rupice na obrazima, pa je u tu svrhu 1929. izmišljen proizvod koji svojim korisnicima omogućava da postignu ovakav izgled.

1c6a44.jpg


4. Visoko čelo i otklanjanje obrva za vreme renesanse

Prirodan izgled nije bio na ceni u ovo doba. Žene iz visokog društva su čupale obrve i brijale kosu u prednjem delu kako bi čelo izgledalo što veće, a rasprostranjena je bila i upotreba kozmetike.

16f525.jpg


5. Izrazito bela koža u 17. veku u Engleskoj

Kako bi izbelele kožu, žene su koristile preparat napravljen od sirćeta i olova. Njegova upotreba je imala svoju nuspojavu. Naime, lice je sve više poprimalo žutu boju, i efekti su bili permanentni.

1d5592.jpg


6. Veštački mladeži u Evropi 18. veka

Bilo je to vreme prekomernog korišćenja šminke, a jedan od čudnijih trendova su bili veštački mladeži. Žene su ih stavljale na sebe iz estetskih razloga, ali i da signaliziraju potencijalnim partnerima svoj status i spremnost za flert, u zavisnosti od toga na kojem se delu tela nalazio.

1e9c85.jpg


(Citymagazine.rs)
 
Natrag
Top