Trenutno je u Srbiji učešće za stambene kredite 20% (nažalost), osim ako se radi o novim izgrađenim objektima ili objektima u izgradnji, kada je učešće 10 %...Što se tiče učešća od 20%, kada se uzima kredit od banke on i dalje važi, a što se tiče učešće pri kupovini novih objekata ili objekata u izgradnji, nisam sigurna da li su šta u poslednje vreme menjali...
Kada je u pitanju rok otplate kredita, stambeni krediti sa kraćim tokom otplate imaju naravno viši iznos rate, ali je ukupno vraćeni iznos sredstava niži...Evo ti primera, koji sam skoro uradila za sebe...:
[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD="colspan: 2"]
[TR]
[TD="colspan: 2"]Detalji kredita
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Mesečna rata:
[/TD]
[TD]193.34
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Iznos kredita:
[/TD]
[TD]30000
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Učešće:
[/TD]
[TD]6000
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Ukupno otplate:
[/TD]
[TD]46 402.17
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Ukupno kamate:
[/TD]
[TD]22 402.17
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Kamata:
[/TD]
[TD]7.5 %
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Period otplate:
[/TD]
[TD]240 meseci
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[TR]
[TD="colspan: 2"]Detalji kredita
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Mesečna rata:
[/TD]
[TD]177.36
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Iznos kredita:
[/TD]
[TD]30000
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Učešće:
[/TD]
[TD]6000
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Ukupno otplate:
[/TD]
[TD]53 207.36
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Ukupno kamate:
[/TD]
[TD]29 207.36
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Kamata:
[/TD]
[TD]7.5 %
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Period otplate:
[/TD]
[TD]300 meseci
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Znači, manja rata na otplatu dužeg roka, ali zato je veći iznos koji vraćaš...Razlika je 29.207,36 - 22.402,17=6.805,17 eura...Obavezno napravi ovakvu komparaciju, kao ja, da bi znao na čemu si...Banka umanje malo kamatnu stopu na duži rok, ali nikada to nije toliko enormno...Na tebi je, da li želiš da pokloniš novac banci, ili ćeš malo da se ''stisneš'', ali ćeš da skratiš rok otplate..
Što se tiče, promenljive ili fiksne kamatne stope, ja bih birala banku u kojoj možeš da menjaš način obračuna kamatne stope na neki izvesni period...Na pr. Societe Generale, na svake tri godine menja obračun, sa fiksne na promenljivu i obrnuto...Navodno, može se dogovoriti, ali i to treba proveriti, kako to rade...Mora da ima neka ''caka''...Trenutno, bolje prolaze oni koji su se opredelili za kredit sa promenljivom kamatnom stopom..Imali su smanjenje kamatnih stopa..., ali samo u nekim bankama...Zato su i uveli ove nove mere zaštite...
Uzela bih kredit od banaka za koje znam da su fer, što se tiče kreditne politike..Jednu od njih si i sam nabrojao...Ja bih dodala i Societe generale i Komercijalnu banku...Kada bih uzimala kredit, to bi bilo od jedne od 3 UniCredit i ove dve...Eto...nadam se da imaš malo bolju predstavu o svemu...
Napomena: kamatnu stopu sam proizvoljno navela..., čisto zbog primera, da ne bih koristila podatke bilo koje banke...
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]