Šta uzrokuje mucanje kod dece?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.990
Šta uzrokuje mucanje kod dece?

Ženski kutak.hr 22.05.2010 19:40



Mucanje je problem različit od disleksije. Psiholozi smatraju da je mucanje posledica psihološkog konflikta, detetova lošeg odnosa s okolinom, drugim učenicima u razredu ili ljubomore odnosno agresivnosti u odnosu na brata ili sestru.

U prvim godinama života mucanje je česta pojava. Kod neke dece mucanje postaje navika. Mucanje jako puno zavisi o ponašanju roditelja. Ako oni pokažu razočaranje ili negodovanje svaki put kad dete zamuca, ili ga stalno ispravljaju, stanje se može pogoršati.

Logoped može savjetovati različite vježbe kojima se može ispraviti mucanje. Stoga mu se svakako obratite ako vaše dijete muca.

Dve jednostavne a delotvorne aktivnosti su čitanje na glas i pevanje u zboru kako bi se mucanje izlečilo. Ako se provode ovakve i druge vežbe, dete će naučiti razgovarati bez mucanja i nervoze, normalno i brzo.





 
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
859
ja mucam dali neko ima savete da to malo popravim idem kod logopeda , psihologa i nista
 
Učlanjen(a)
29.04.2011
Poruka
1
Posle gotovo godinu dana gubljenja vremena i novca po raznim ustanovama (da ne spominjem ponasanje osoblja), moj klinja je prestao da muca posle samo par tretmana zahvaljujuci logopedu Ljiljani Milojevic. Na svim tretmanima smo prisustvovali i ja i supruga. Gospodja Ljiljana je na prvom tretmanu rekla da nece biti nikakvih problema i da cemo to ubrzo resiti, u sta sam bio jako skeptican (kako i ne bih). Dobili smo vezbe i uputstva kako da idemo dalje, i mali je nesto manje od mesec dana prestao potpuno da muca.

Tako da preporucujem svakome, jer sam i ja dosao do preporuke preko web-a. Sajt je
Kod:
[/URL][URL="http://www.ordinacija-logos.com/"]http://www.ordinacija-logos.com[/URL]

Pozdrav,
Milan
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
20.02.2011
Poruka
5
Mozete li nam reci neke od vezbi jer su i nama davali a to su bile uglavnom vezbe disanja i duze izgovaranje samoglasnika npr AAAA ili EEEEEEEE itd pa onda duze izgovaranje raznih reci itd...
Ja sam iz unutrasnjosti pa bi mi bilo malo teze doci do bg a.
 
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
8
Jel moze neko da ostavi neke konkretne vezbe za mucanje, da to radimo sami kuci. I ja imam taj problem, i stvarno bih voleo da resim to. Hvala unapred. :)
 
Učlanjen(a)
05.12.2012
Poruka
1
možete li mi reći koliko godina je imalo Vaše dete kada je bilo na tretmanu i koliko često ste u periodu korekcije govora posećivali logopeda? Moja devojcica ima 6 godina i pribojavam se da nismo zakasnili (mada se mucanje pojavilo pre 8 meseci) i iz novog Sada smo i sve zahteva organizaciju.
 
Natrag
Top