ADMINISTRATOR
- Učlanjen(a)
- 10.05.1971
- Poruka
- 54.332
U delu Linux OS ima dosta tutorijala,saveta medjutim pokusacu objasniti u 30 koraka sta je potrebno uraditi odmah posle instalacije linuxa ubuntu.Ovo ce verovatno dosta koristiti pocetnicima....
Nacin na koji se instalira Linux Ubuntu blize je objasnjen ovde.....
Instalacija Linuxa
Posto ste instalirali vas linux ubuntu mozemo krenuti sa daljim radom u njemu...
1)Potrebno je aktivirati drajvere i updejtovati vas linux ubuntu....
Aktivacija drajvera i Update sistema
2)Potrebno je instalirati ogranicene dodatke i kodeke koji se ne instaliraju sa vasim linux ubuntu.....
Instalacija Restricted Extras i Kodeka u Linuxu
3)Potrebno je instalirati CCSM
Efekti u Linuxu
4) Takodje je potrebno instalirati Synaptic Manager
Instalacija Synaptic Package Manager alata
5)Potrebno je dodati opciju u desnom kliku misa otvaranja foldera kao Administrator jer ce nam svakako trebati za razne promene i ispravke u nasem Linux Ubuntu
Otvaranje fajlova i foldera kao administrator
6)Ako ste predhodno koristili Windows operativni sistem svakako ce vam zasmetati sto se dugmad minimize,maximize i close nalaze u gornjem levom uglu prozora.Zato prebacite ih na desnu stranu....
Minimize,Maximize,Close dugme sa desne strane
7)Takodje treba ispraviti jednu po meni ne bas logicnu stvar u linux prozorima.Po defaultu dugmad napred,nazad se nalazi u desnom uglu prozora pa je potrebno prebaciti sa leve strane jer je puno logicnije i lakse za rad u prozorima...
Premestanje Strelice Napred - Nazad sa leve strane
8)Takodje smatram da treba ukloniti Globalni meni jer iskreno bar meni nema neke posebne svrhe.....
Zatvaranje globalnog menija na gornjoj traci
9)Potrebno je instalirati alat za vas Screenseaver -XScreenseaver...
Screensaver u Ubuntu 12.04
10) Potrebno je instalirati alat Ubuntu Tweak pomocu koga cete podesavati dosta toga u linuxu,pocev od ikona,tema,.......
Instalacija Ubuntu Tweak 0.8.0 alata
Nacin na koji se instalira Linux Ubuntu blize je objasnjen ovde.....
Instalacija Linuxa
Posto ste instalirali vas linux ubuntu mozemo krenuti sa daljim radom u njemu...
1)Potrebno je aktivirati drajvere i updejtovati vas linux ubuntu....
Aktivacija drajvera i Update sistema
2)Potrebno je instalirati ogranicene dodatke i kodeke koji se ne instaliraju sa vasim linux ubuntu.....
Instalacija Restricted Extras i Kodeka u Linuxu
3)Potrebno je instalirati CCSM
Efekti u Linuxu
4) Takodje je potrebno instalirati Synaptic Manager
Instalacija Synaptic Package Manager alata
5)Potrebno je dodati opciju u desnom kliku misa otvaranja foldera kao Administrator jer ce nam svakako trebati za razne promene i ispravke u nasem Linux Ubuntu
Otvaranje fajlova i foldera kao administrator
6)Ako ste predhodno koristili Windows operativni sistem svakako ce vam zasmetati sto se dugmad minimize,maximize i close nalaze u gornjem levom uglu prozora.Zato prebacite ih na desnu stranu....
Minimize,Maximize,Close dugme sa desne strane
7)Takodje treba ispraviti jednu po meni ne bas logicnu stvar u linux prozorima.Po defaultu dugmad napred,nazad se nalazi u desnom uglu prozora pa je potrebno prebaciti sa leve strane jer je puno logicnije i lakse za rad u prozorima...
Premestanje Strelice Napred - Nazad sa leve strane
8)Takodje smatram da treba ukloniti Globalni meni jer iskreno bar meni nema neke posebne svrhe.....
Zatvaranje globalnog menija na gornjoj traci
9)Potrebno je instalirati alat za vas Screenseaver -XScreenseaver...
Screensaver u Ubuntu 12.04
10) Potrebno je instalirati alat Ubuntu Tweak pomocu koga cete podesavati dosta toga u linuxu,pocev od ikona,tema,.......
Instalacija Ubuntu Tweak 0.8.0 alata