Šta je novo?

Šta uraditi ako vaše dete ima problem sa ponašanjem u školi

 • Začetnik teme belja91
 • Datum pokretanja
belja91

belja91

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
[h=1]Šta uraditi ako vaše dete ima problem sa ponašanjem u školi[/h]Iako deca mogu da imaju problematične ispade u školi, razlozi za loše ponašanje su obično jednostavni. Kao roditelj, vi možete da uradite nekoliko stvari kako bi se vaše dete lakše nosilo sa svojim osećanjima.Procenite situaciju

Posetite školu kako biste videli šta se događa. Obratite pažnju na nastavnikov način podučavanja i stil učenja vašeg deteta: da li je neslaganje u odnosu učitelja i deteta uzrok da se vaše dete oseća neshvaćeno ili ljuto? Idite na igralište na odmoru: da li vaše dete zadirkuju ili je uplašeno, a zatim deluje u pokušaju da neko primeti da je u nevolji? Možete naučiti puno ako provedete neko vreme u okolini vašeg deteta i obratite pažnju na odnose koje ono ima sa drugima.

Proverite odnos vašeg deteta s učiteljom

Detetu može biti teško ako iz nekog razloga smatra da ga nastavnik ne voli. Često je dovoljno samo skrenuti pažnju učitelju na problem.

Dajte svom detetu oduška

Ako se dete oseća slomljenim jer svaki dan odlazi na mesto gde ne uspeva, to može izazvati njegovo problematično ponašanje. Ako možete, pokušajte da povremeno radite nešto sa svojim detetom u čemu ono stvarno uživa kad ne ide u školu. Iskoristite vreme kada je kući jer je bolesno da mu se približite i obratite posebnu pažnju na njega.

Pomozite detetu da zapamti da vam je stalo do njega

Osećaj da je voljeno može izvući dete iz spirale negativnih osećanja koja ga vuče na dole. Možete mu dati neku sitnicu, nešto malo što može nositi u džepu, da mu bude poseban podsetnik na vas, što će mu govoriti " Volim te i ti si super’’.

Recite detetu da ono može odlučiti gde mu um ide

Ako vaše dete ima loš period u školi, ono može misliti na zabavu koju će imati posle škole, a ne ostati zarobljeno u lošim osećanjima.

S media
 
peca 29

peca 29

Član
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poruka
1.858
Lepa rec ne pomaze,a batina je iz raja izasla.Drugak polomi devojcici iz odeljenja saku ,a inace je problem na kvadrat ,zovu mu majku sedam puta na mobilni salju pozive da dodje da rese problem i nista.Direktor skole posalje telegram da ce ispisati dete ukoliko se roditelji ne pojave ,stigne majka i kaze ovako :pa on i nas kod kuce bije mi smo mislili da ce te vi u skoli da ga prevaspitate....Navorucenije:Savij ga preko kolena i dovedi ga u red u drugome razredu da ne bih plakao u osmome .Neko ce reci deca ne sme da se biju imaju svoja prava,stiti ih zakon.Tu ste u pravu ali ako vam neki mali nasilnik povredi dete ,a njegovu porodicu nije briga za to onda po zakonu i pravdi vi treba da pricate sa nasilnikom i da mu kazete kako je pogresio ,a vase dete ko sisa.Zato vi odete roditeljima nasilnika na vrata i popricate sa tatom na isti nacin kao i mali nasilnik sa vasim detetom.Aoni posle neka se cesu gde ih ne svrbi......
 
edinos

edinos

Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
882
Kako izliječiti hiperaktivnost na prirodan načinStatistika pokazuje da je gotovo svako deseto dijete u zapadnom svijetu hiperaktivno.

Hiperaktivnost je kroničan problem koji se kod 50% osoba nastavlja i u odrasloj dobi.

Hiperaktivnost je stanje u kojem je osoba neprirodno aktivna.

Hiperaktivna djeca imaju stalnu potrebu za kretanjem. Teško im je mirno sjediti i tiho obavljati svoje aktivnosti. Stalno govore, nemoguće ih je zaustaviti. Jako su nestrpljivi - ne mogu čekati.

Zajedno s hiperaktivnošću često se javlja i poremećaj pažnje. Ovaj problem se zove ADHD - poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Djeca koja imaju poremećaj pažnje ne slušaju kada im se obraća, ne mogu se koncentrirati, brzo im postaje dosadno, ne mogu se organizirati. Takva djeca često imaju probleme s učenjem i loše ocjene u školi.

Hiperaktivne osobe obično ne mogu slijediti pravila i odredbe, teško se uklapaju i postaju problem za društvo. Zbog toga ih medicina pokušava “smiriti”.Konvencionalno "liječenje" hiperaktivnosti

Ne postoji precizan način dijagnosticiranja ADHD-a. Dijagnostika se radi na osnovi razgovora s roditeljima i promatranja ponašanja djeteta u školi.

Ponašanje djeteta se zatim uspoređuje s ponašanjem njegovih vršnjaka, na osnovi čega se određuje je li dijete hiperaktivno ili nije. Nakon toga se preporučuje odgovarajuća terapija.

Na žalost, u nedostatku preciznih načina dijagnostike ADHD-a, ima puno prostora za pogrešku.

Najčešći lijekovi koje se preporučuju kod ADHD-a su stimulansi. Međutim njihovo djelovanje na hiperaktivnost nije ispitano. Još uvijek nije do kraja jasno, koliko oni zapravo pomažu osobama s ADHD-om.

Osim toga, ovi lijekovi imaju cijeli niz nuspojava, poput anksioznosti, razdraživosti, bolova u trbuhu, glavobolje, gubitka apetita.

Poznati lijek za hiperaktivnost, Ritalin (metilfenidat), može uzrokovati ovisnost, nesanicu, aritmiju, srčani i moždani udar. Ritalin je povezan sa smrću nekoliko stotina djece u svijetu.

Upravo zbog toga, pravo je vrijeme da se obratimo prirodnom rješenju ovog problema.


Što kaže alternativna medicina

Mnogi alternativni liječnici smatraju da je hiperaktivnost izmišljena bolest. Više o tome možete saznati ako pogledate emisiju "Nuspojava smrt".

Abnormalno ponašanje kod djeteta mogu uzrokovati:

 • toksini i teški metali u hrani i okolišu
 • nepravilna prehrana
 • alergija na plijesan
 • cjepivo
 • emocionalni stres
 • fizičko ili psihičko zlostavljanje

U zadnje vrijeme pojavljuje se sve više dokaza da loša prehrana i toksini mogu uzrokovati hiperaktivno ponašanje.

Dr. Ben Feingold s Kaiser Permanent Medical Centra tvrdi da toksini u hrani - na primjer, aditivi - mogu izazvati reakciju sličnu hiperaktivnosti.

Prema dr. Feingoldu, prvi korak u liječenju hiperaktivne djece je eliminacija namirnica koje sadrže boje, arome, konzervanse i druge aditive.

Nezdrava prehrana, koja sadrži puno slatkiša, gaziranih pića i grickalica, također je na top listi mogućih uzroka hiperaktivnosti kod djece.

Kada dijete konzumira slatkiše i gazirana pića, posebice na prazan želudac, nivo šećera u krvi se drastično povećava. U periodu povećane razine šećera, dijete se nalazi u biokemijskom šoku.

Takvo naglo povećavanje, a zatim smanjenje razine šećera u krvi može uzrokovati hiperaktivnost i otežati djetetu koncentraciju i učenje.

Nedavno je primijećeno da mnoga hiperaktivna djeca imaju alergiju na plijesan. Nakon eliminacije pljesni iz hrane i stambenog prostora, djeca su se bolje ponašala i brže učila.

Dezodoransi, lakovi za kosu, sredstva za čišćenje i drugi uobičajeni proizvodi koje koristimo u domaćinstvu, sadrže toksine i teške metale, koji kod djece mogu izazvati simptome alergije i neprirodno ponašanje.

Pokušajte eliminirati toksine i teške metale iz Vašeg doma, koristeći ekološka sredstva za čišćenje i prirodnu kozmetiku.

Koristite svježe namirnice, po mogućnosti iz domaćeg ili ekološkog uzgoja. Izbjegavajte namirnice koje mogu sadržati pesticide, hormone i antibiotike.


Važnost omega 3 masnih kiselina


U zadnje vrijeme sve više se govori o važnosti unosa omega 3 masnih kiselina. Omega 3 djeluje na široki spektar bolesti, a pokazala je i odlične rezultate u liječenju ADHD-a.


Dnevna doza omega 3 masnih kiselina djeluje na hiperaktivnost bolje od Ritalina - kontroverznog lijeka za ADHD koji je povezan sa smrću djece u Engleskoj i SAD-u - Daily Mail UK.

U istraživanjima, 30-40% hiperaktivne djece je pokazalo značajno poboljšanje već nakon 15 tjedana, a 40-50% - nakon 30 tjedana uzimanja omega 3 masnih kiselina.

Istraživatelji su zatim usporedili rezultate i potvrdili da omega-3 masne kiseline daju bolji rezultat od Ritalina i Concerte.

Najbolji prirodni izvor omega 3 masnih kiselina je laneno ulje, koje ih sadrži dvostruko više nego riblje ulje. Preporučeni unos lanenog ulja je 1000 mg (1 jušna žlica) na 50 kg tjelesne težine.

Dnevno doziranje lanenog ulja za djecu:

 • bebe (od 10 do 15 kg) - 1/4 − 1/2 čajne žlice
 • djeca (od 15 do 25 kg) - 1 čajna žlica
 • djeca (od 25 kg do 35 kg) - 2 čajne žlice
 • djeca (od 35 do 50 kg) - 1 jušna žlica
 • djeca (preko 50 kg) - 2 jušne žlice

Hiperaktivnost nije bolest, nego poremećaj koji odražava stanje naše prehrane, međusobnih odnosa i okoliša. Ovaj poremećaj možete izliječiti na prirodan način, bez da riskirate zdravlje i život Vašeg djeteta zbog lijekova poput Ritalina.
 
Top