Šta sve može i zna dete između 3. i 5. godine

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Šta sve može i zna dete između 3. i 5. godine

Kako biste bolje razumeli neverovatan potencijal deteta uzrasta između tri i pet godina, kao i “šta vas čeka” u ovom periodu, izdvojili smo za vas najvažnije razvojne karakteristike. Znaćete tačno šta da očekujete kao i šta možete da počnete da učite vaše dete. Uz napomenu da uvek ostanete “hladne glave” i iskoristite svaku priliku da bolje upoznate i nešto naučite vašeg mališana.

Trogodisnja-devojcica.jpg


Razum i veselje


Oko treće godine će vam izgledati kao da se vaše dete odjednom urazumilo. Deca u ovom uzrastu postaju druželjubiva i nezavisnija. Sve više će vam se sviđati njihovo društvo. Ovi “mali ljudi” su veoma zabavni i veseli. Vole da trče, skaču i pentraju se kako po kući tako i napolju. Svašta im može biti smešno, naročito kreveljenje. Klovnovi ih zbog toga jednostavno fasciniraju.

Jaki na rečima

Dete vam sada može reći šta želi, čak i ako ne izgovara tačno sve reči i ne sklapa najrazumljivije rečenice. Kako mu je rečnik dosta proširen ono može da iskaže i svoja osećanja. Ova mogućnost je od velike pomoći u svakodnevnim borbama sa braćom ii sestrama, drugarima iz vrtića ili komšiluka i, naravno, roditeljima. Oni takođe mogu jasno da kažu i šta žele da jedu.

Sloboda roditelja

Ove nove sposobnosti roditeljima daju veću slobodu ali ne smanjuju potrebu za nadzorom. Tako kada dete savlada upotrebu noše, ono će vas s jedne strane osloboditi menjanja pelena ali ćete dobiti novi zadatak da proveravate da svaki put dobro opere ruke. U ovom uzrastu dete zna i da se samo hrani tako da ćete moći da se posvetite učenju lepih manira i razgovarate tokom obroka.

Nova otkrića

U četvrtoj i petoj godini života deca sa velikim entuzijazmom i maštom uče i otkrivaju nove stvari. Zanimaju ih brojevi i slova i mogu da nauče da napišu svoje ime oko petog rođendana. Primetićete da dete voli da uči na spontan, zabavan i kreativan način. Ovo je dobar trenutak da se igrate zajedno u kuhinji i naučite ga više o raznovrsnosti hrane i prostoj matematici. Možete zajedno da izbrojite broj potrebnih jaja i naučite ga koordinaciji pokreta pri merenju ili mešanju. Postavljanje stola podrazumeva brojanje, od broja osoba do broja kašika i viljušaka.

Udahnite duboko

Koliko god vam se činilo da je dete sada razumnije i da je moguć dogovor nemojte se iznenaditi njegovom testiranju i “ispitivanju granica”. Sve češće će svađe izbijati oko jela i moraćete da dokažete vašu čvrstinu. Ne dajte se i ne gubite živce, samo se držite jasnih pravila kao što su: ono što je na stolu je sve što ima za jelo ili mora da se proba pre dobro poznatog “ne sviđa mi se”.
Ostanite smireni i ludo ćete se zabavljati!

Izvor:najboljamamanasvetu


Kako je kod vas u kući? Da li vas vaš mališan testira da vidi dokle ćete da izdržite?
 
Član
Učlanjen(a)
02.05.2010
Poruka
19
Moj klinac ima nepune 3,5 godine. To je nešto najzanimljivilje na svetu. I kad me iznervira ne mogu da se ne nasmejem. Doduše, nije mi juče bilo baš smešno kad me je svom snagom lupio letvom po leđima kad sam bio sagnut i nešto radio, ali ... Pokušao sam da mu objasnim da to nije u redu. Nadam se da je shvatio. Saznaću verovatno uskoro. Nije mi samo jasno kako brzo smisli objašnjenje za nešto šta je uradio ili kako izokola sprema teren za realizaciju nekog plana.
 
Član
Učlanjen(a)
12.08.2009
Poruka
10
Da, deca su cudo... Cuvam sestrinu cerkicu koja ima 4 godine i svaki dan me fascinira. Sve je interesuje, od planeta do leptira. Mislim da je najvaznije strpljenje u radu sa decom, ne prisiljavati ih da nauce nesto sto tog trenutka ne zele, i sto je najvaznije, sve kroz igru.
Svakodnevno iskusava moje strpljenje, to joj je izgleda postalo zabavno :)
 
Natrag
Top