Šta su stranice „pare ili život“?

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
213

Šta su stranice „pare ili život“?

pare-ili-zivot.png


Ako ste živeli u prošlom veku, verovatno ste makar u nekom periodu života gledali tzv. špageti vesterne, u kojima se često mogla čuti fraza – „Pare ili život!“ Današnjim generacijama koje su odrasle gledajući filmove u kojima ima „krvi do kolena“ (poput filmova Kventina Tarantina), ovi vesterni verovatno deluju naivno i šaljivo. Ipak, kada je ona opasna gospođa Gugl u pitanju, ova vrsta sadržaja nije za šalu.

Naime, „pare ili život“ ili, kako to zvuči na engleskom jeziku „your money or your life“ (skraćeno YMYL), Gugl opisuje kao „vrste stranica ili tema koje bi potencijalno mogle da utiču na buduću sreću, zdravlje, finansijsku stabilnost ili bezbednost neke osobe“.

YMYL.png


Razumevanje konotacija YMYL sadržaja i načina na koji se drže Guglovih očekivanja od suštinskog je značaja kako za izdavače veb sajtova, tako i za SEO stručnjake. Zato ćemo se u ovom tekstu malo pozabaviti ovom tematikom i pokušaćemo da objasnimo:


#1. Šta su stranice „pare ili život“ (YMYL)?


#2. Zašto je YMYL važan za SEO?


#3. Kako da optimizujete vaše stranice za YMYL?



Dakle, da krenemo...


Šta su to stranice „pare ili život“?


YMYL stranice sadrže informacije koje bi mogle ozbiljno da utiču na život neke osobe. U svojim najnovijim smernicama za ocenjivanje kvaliteta pretrage, Gugl objašnjava da su njegovi standardi ocenjivanja kvaliteta stranice za YMYL sadržaj „veoma visoki“, jer bi stranice lošeg kvaliteta imale negativne posledice po ljude koji pretražuju.


Dakle, YMYL stranice nisu samo mesta na kojima možete nešto da kupite. Primeri sadržaja YMYL stranica uključuju i:


# Vesti o važnim temama i aktuelnim događajima (naročito one o biznisu, politici, nauci i tehnilogiji)


# Informacije o građanima, zakonu, vladi, itd. (poput rezultata izbora ili nekim socijalnim uslugama)


# Stranice za prodaju (i roba i usluga)


# Zdravstveno-bezbednosni sadržaji (medicinski podaci, sve u vezi sa lekovima, spremnost za hitne slučajeve kao u pandemiji koronavirusa, itd.)


# Stranice o grupama ljudi, konkretne tvrdnje ili informacije (o religijama, seksualnosti, rasama ili demografski podaci), i tako dalje.


U principu, Gugl napominje da YMYL lista u njihovim smernicama nije sveobuhvatna. Jer, svaka stranica sa informacijama, savetima ili tvrdnjama, „u vezi sa velikim odlukama ili važnim aspektima života ljudi“, može biti YMYL.


A zašto su YMYL stranice toliko važne za SEO?


YMYL stranice na Guglu imaju viši standard od ostalih vrsta sadržaja. Pa zato, ako želite da stranice o ovoim potencijalno osetljivim temama pobede divove ili nadmaše konkurenciju, sav sadržaj na tim stranicama mora da prođe rigorozne provere kvaliteta od strane Gugla. Ovo uključuje:


#1. Glavni sadržaj (Main Content ili MC): odnosi se na deo stranice koji joj direktno pomaže da postigne svoju svrhu, uključujući tekst, slike, video zapise, kritike i ostale sadržaje koje generišu korisnici.


#2. Dopunski sadržaj (Supplementary Content ili SC): koji se odnosi na delove stranice koji doprinose korisničkom doživljaju, ali ne vode nužno na svrhu stranice, poput navigacionih linkova, koji povezuju stranice unutar neke prezentacije.


#3. Oglasi: plaćeni mediji i monetizacija osmišljeni za zaradu od veb stranice, što uključuje i partnerske ili bilo koje druge linkove vezane za monetizaciju.


Izdavači veb stranica moraju da shvate da čak i YMYL stranica sa sadržajem visokog kvaliteta možda neće biti u skladu sa standardom ako na njoj postoje partnerske veze ili oglasi koji korisnike usmeravaju na sumnjive informacije, koje bi mogle negativno uticati na njih. Zato treba razmisliti o ukupnom iskustvu koje onaj koji pretražuje ima prema dotičnoj stranici.


Kako optimizovati YMYL stranice?


EAT.png


Ne možemo govoriti o YMYL stranicama, a da ne naiđemo na još jedan veoma važan akronim a to je E-A-T. A šta je sad pa to? Pa, to je akronim koji znači stručnost-autoritativnost-pouzdanost (ili, u originalu, na engleskom jeziku: Expertise-Authoritativeness-Trustwortiness). Elem, E-A-T Gugl ne opisuje kao faktor rangiranja, već kao „ono što se traži od kvalitetnog veb sadržaja“.

E-A-T je veoma važan na svim vrstama veb stranica, od foruma sa sadržajem koji stvaraju isključivo korisnici, do modnih blogova, tračerskih stranica, itd. A još je važniji na raznim stranicama na kojima se korisnici obraćaju za savet ili pišu svoje ispovesti o temama koje bi mogle ozbiljno da utiču na njihov život – dakle YMYL.


Izvod iz Guglovih smernica vezanih za E-A-T i YMYL:


Količina informacija potrebnih za procenu E-A-T zavisi od vrste veb lokacije. Na primer, YMYL veb stranice zahtevaju visok stepen poverenja, pa im generalno trebaju zadovoljavajuće informacije o tome ko je odgovoran za sadržaj veb lokacije.

A Gugl ima nekoliko aspekata na koje posebno obraća pažnju prilikom razmatranja E-A-T, pa zato gledajte da vaša veb stranica jasno odgovara na sledeća pitanja:

# Koja je svrha ove stranice?

# Na koji način se pokazuje stručnost, autoritet i pouzdanost informacija?

# Da li kvalitet i količina glavnog sadržaja ukazuje na kvalitetan izvor o ovoj temi?

# Kakvu reputaciju imaju ova veb lokacija i osoba koja je odgovorna za njen sadržaj?

# Da li ova veb lokacija prodaje mesta za oglase ili nudi linkove do stranica sa potencijalno štetnim sadržajem (potentially harmful content)?



veze.png


Izdavači bi takođe trebalo da obrate posebnu pažnju na „zadovoljavanje potreba korisnika“, odeljak u Smernicama za ocenjivanje kvaliteta pretrage (Search Quality Evaluator Guidelines ili SQEG), koji je dodat krajem 2020. godine. Mere na ovoj skali su od „ne zadovoljava“ do „potpuno zadovoljava“, a odnose se na to da li odredišna stranica povezana sa upitom, zadovoljava namere mobilnog pretraživača.

Optimizovanje YMYL sadržaja i stranica treba da ih učini što lakšim i za posetioce koji pretražuju, i za sam pretraživač, da vide da vaš izvor neće negativno uticati na čitaoce. A pomoću narednih saveta, možete poboljšati E-A-T svoje stranice.


Da vidimo šta kaže ekspertiza…


Gugl uvek posebno razmatra stručnost osobe koja je kreirala glavni sadržaj (MC) na stranici. A stručnost je, na YMYL od posebne važosti, jer Gugl želi da vidi koliko je osoba koja je kreirala sadržaj upućena u date teme. Da li ima profesionalno iskustvo, obrazovanje i ostale kvalifikacije koje je čine stručnjakom u oblasti o kojoj piše.

Evo nekoliko smernica koje bi mogle da vam pomognu da poboljšate stručnost svog sadržaja u očima Gugla:

# Budite jasni u tome ko je zaslužan za glavni sadržaj i šta ga čini stručnjakom u toj oblasti, a možete uneti i imena autora i njihove kratke biografije.

# Pronađite i unesite verodostojne informacije koje potkrepljuju sve tvrdnje koje nisu opšte poznate. Ovo dobro zapamtite – odlazni linkovi do stručniih izvora povećavaju vaš kredibilitet.

# U komentarima korisnika, obezbedite mogućnost pregledanja istih pre objavljivanja, da biste uklonili nekvalitetne, nerelevantne i potencijalno štetne poruke.


Autoritativnost


autritet.png


Kada procenjuje autoritet, Gugl prvo razmatra autoritativnost samog autora glavnog sadržaja (MC), a onda i samog sadržaja, pa na kraju i cele stranice. I sve mu je važno, pa zato treba biti obazriv. A da biste poboljšali autoritativnost, možete učiniti sledeće:

# Zapitajte se, ostavlja li ova stranica pitanja bez odgovora? Iako broj reči ili obim glavnog sadržaja nisu faktor rangiranja, Gugl voli da vidi da je količina sadržaja dovoljna da odgovori na sva pitanja čitalaca i zadovolji njihove potrebe.

# Privucite linkove sa drugih uglednih, visoko autoritativnih stranica u vašoj niši, poput raznih udruženja, priznatih stručnjaka i publikacija.


Pouzdanost vaše stranice kao izvora informacija


Kada je u pitanju pouzdanost, situacija je slična kao kod autoritativnosti. Dakle, Gugl razmatra poudanost autora glavnog sadržaja (ili MC), samog MC, a onda i cele stranice. Naročito kada su u pitanju stranice koje nude savete o ličnim finansijama, pravnim pitanjima, porezima, itd. A da biste poboljšali pouzdanost svoje stranice kao izvora informacija, možete učiniti sledeće:

# Ovo se odnosi posebno na stranice koje se bave prodajom bilo roba, bilo usluga, Gugl traži zadovoljavajuće iskustvo službe za brigu o korisnicima. Ovde se misli na to da stranica brzo odgovara na uobičajena pitanja korisnicima, bilo putem onlajn ćaskanja, telefona ili maila, i da je put do usluge kristalno jasan.

# Slobodno uključite svedočanstva i recenzije na stranice, umesto da ih ostavljate samo na veb lokacijama trećih strana, ili na jednoj, namenskoj stranici. Ne terajte korisnike da ih sami traže, jer se sasvim sigurno neće truditi. Gugl smatra veliki broj pozitivnih recenzija znakom dobre reputacije.

# Prikažite kako štitite podatke o korisnicima, informacije o smernicama za refundiranje i slične informacije koje utiču na poverenje vaših posetilaca.

# Gugl takođe misli da “kada je potreban visok nivo autoriteta i stručnosti, o reputaciji veb lokacije treba suditi prema mišljenjima stručnjaka”. Razmislite, šta bi jedan ekspert rekao o vašoj YMYL stranici?

A onda, na kraju, pokušajte kritički da pogledate svoje stranice na YMYL teme, onako, kao da nisu vaše. Zapitajte se:

#Da li bih ja ovoj veb stranici dao svoj novc?

#Da li bih pristao na plan lečenja ili ulaganja na osnovu onoga što vidim ovde?

#Da li su, i koliko, pouzdane informacije koje ovde vidim?

Da još jednom ponovimo, SVE je važno.


I na kraju…


Trudite se da budete ugledan i pouzdan izvor informacija za svoje posetioce, i Gugl će vas nagraditi višim rangiranjem i većom vidljivošću u SERP-u. Posećujte i ponovo procenjujte svoje YMYL stranice, posebno ako se u vašoj niši stvari brzo smenjuju, kao što je medicinska tehnologija, razni antiejdž tretmani, kao i politika ili investicije.

Ono što je prošle godine bilo veliki resurs, ove godine je možda već zastarelo. Zato je bitno često ažurirati sadržaj svojih stranica, da biste uvek bili u toku. Kod nas u Srbiji, ranijih godina bila je česta pojava da se uloži u izradu stranice, naprave dobre osnove a onda sve to zapusti. Informacije u međuvremenu izgube i na tačnosti i na važnosti, što ne vole ni korisnici, a još manje Gugl.

Želimo da verujemo da više nije tako i da se situacija promenila na bolje. Da se mnogo više polaže na redovno ažuriranje stranica i brigu o korisnicima.

I nadamo se da smo uspeli da pojasnimo šta su “pare ili život” (YMYL) stranice i šta je sve važno, da bi Gugl blagonaklono gledao na njih. Nećemo vam pretiti, kao Klint Istvud na naslovnoj slici, ali bismo voleli da čujemo šta mislite o ovoj temi.

Podelite svoje misli sa nama, u komentarima.


Autor: Jelena Todorović

Izvor: TeshaDesign
 
Natrag
Top