Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

Šta su berzanski indeksi

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
#1
[h=1]Šta su berzanski indeksi
[/h] Izvor: B92

Berzanski indeksi su najbolji pokazatelji stanja i kretanja cena akcija na finansijskom tržištu.


11882372474f1abd8d3c261736968861_640x360.jpg
Berzanski indeksi su prvi put razvijeni krajem 19. veka kao alatka za merenje promena cena grupe hartija od vrednosti, a danas ih konstruišu i obračunavaju berze i posebne specijalizovane kompanije. Čarls Dau je 1896. godine kreirao jedan od prvih indeksa američkog tržišta kapitala "Dow Jones Industrial Average –DJIA“.
Najpoznatiji svetski provajderi indeksa su Dau Džons, Standard i Purs, Morgan Stenli i drugi.

Zbog toga što berzanski indeksi treba da predstavljaju najpouzdanije merilo uspešnosti berze u sastav berzanskih indeksa, odnosno u takozvanu „berzansku korpu“, ulaze akcije najkvalitetnijih velikih uglednih kompanija, koje moraju da budu reprezentativni uzorci i da daju jasnu sliku o kretanjima na tržštu. Tako je i u Srbiji.

Na primer, indeks Produktne berze u Novom Sadu zove se PRODEX. PRODEX pokazuje promene vrednosne korpe najznačajnijih ratarskih kultura, ukazujući na opšte poskupljenje ili, pak, pojeftinjenje primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Indeks SRX, je indeks srpskih akcija koji izračunava Bečka berza. Taj indeks se od 7. marta prošle godine izračunava u dinarima, evrima i dolarima, a prati osam najvećih i najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi.

 
D

Drmisel1

#2
Americki S&P500, Nasdaq, Dow Jones. Nemacki DAX 30, Francuski CAC40, Engleski FTSE100, japanski NIKKEI, australijski ASX/200.
 

Top