Šta se dešava kad prestanete da vežbate

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šta se dešava kad prestanete da vežbate

Samo dve nedelje lenčarenja dovoljno je da bi se pokazali negativni efekti

2zpi3j6.jpg


ZNAMO da se po prestanku vežbanja mišići opuštaju, metabolizam usporava, ali manje je poznato da i mozak pati. Samo dve nedelje lenčarenja dovoljno je da bi se pokazali negativni efekti od kojih su sledeći najopasniji.

PAMĆENjE SLABI
Istraživači Univerziteta u Merilendu skenirali su mozak starijih rekreativaca i zaključili da je protok krvi u delu zaduženom za učenje i pamćenje značajno slabiji nakon desetodnevne pauze od vežbanja.

MOZAK STARI
Studija u Finskoj proučavala je 10 parova identičnih blizanaca koji su redovno vežbali. Zatim je jedan blizanac ostao aktivan vežbajući dva puta nedeljno, dok je drugi lenčario. Nakon tri godine, ustanovljeno je da stariji brat ima više sive mase, što je oblast u mozgu zadužena za procesuiranje informacija. Što je više sive mase, mozak je otporniji na stres i starenje.

LOŠIJE RASPOLOŽENjE
Studije potvrđuju da je kardio trening jednako delotovoran za popravljanje raspoloženja kao i antidepresivi. Kad vežbamo, telo proizvodi endorfin, serotonin, dopamin, hormone koji čine da se osećamo dobro. Po prestanku vežbanja, nema više ovih hormona, pa dobro raspoloženje naglo opada, raste napetost, bes, depresija i nastaju problemi sa koncentracijom.

(Novosti)
 
Učlanjen(a)
28.11.2016
Poruka
5
Nekad valja napraviti nekoliko nedelja pauze, ili vežbati minimalno u tih par nedelja.
Pisali su o muscle memory, tj. kako mišići pamte i onaj ko je vežbao se mnogo brže vrati u formu nego neko ko nije nikada. Naročito ako je u pitanju pauza do 6 meseci.
 
Učlanjen(a)
06.10.2014
Poruka
18
Zavisi koliko dugo treniras, meni na primer se nista ne desava ni nakon 3. 4. nedelje. Treniram aktivno vec 10tak godina
 
Natrag
Top