Šta je novo?

Šta raditi kada se prospe tečnost po tastaturi?

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Šta raditi kada se prospe tečnost po tastaturi?
U ovom članku daćemo vam par saveta kako možete da popravite svoj laptop nakon što ste prosuli tečnost po njemu.
VAŽNO: Ako prospete nešto po laptop-u trebalo bi odmah da prestanete da ga koristite, čak i ako izgleda da radi sasvim dobro. Odmah nakon polivanja trebalo bi da ga isključite, izvučete utikač iz struje i izvadite bateriju. Laptop treba da se rastavi što pre i sve delove treba proveriti na postojanje oštećenja.
Prosipanje tečnosti je izuzetno nepredvidivo i čak i veoma mala količina tečnosti prosuta po laptop-u može da pričini veliku štetu.
Ukoliko prospete malu količinu tečnosti po tastaturi
Recimo da ste prosuli malu količinu (jedna kafena kašičica) tečnosti po tastaturii ona je odmah prestala da radi ali sve ostalo radi normalno.
Ako je to slučaj, potrebno je samo izvaditi tastaturu radi detaljne provere. Isključite laptop, izvucite adapter iz utičnice i uklonite bateriju. Sada skinite tastaturu i pogledajte pažljivo ispod nje.
Pogledajte da li postoje tragovi tečnosti ispod nje.Ukoliko vidite tečnost na matičnoj ploči moraćete da rastavite svoj laptop u delove kako biste izvršili detaljnu inspekciju.
Ako je matična ploča potpuno suva, nemojte dalje da rastavljate svoj laptop. Zamenite tastaturu novom i ponovo testirajte laptop. Zamena tastature bi trebalo da reši problem.
Ako ste prosuli poprilično tečnosti po tastaturi laptopa-a
Ako ste prosuli prilično tečnosti po tastaturi laptop-a, odmah ga isključite, izvucite kabl za napajanje iz utičnice i uklonite bateriju ŠTO PRE!
Najverovatnije će biti potrebno da uklonite gornji poklopac i proverite matičnu ploču.
Potražite tragove tečnosti na zadnjem delu poklopca i na samoj matičnoj ploči.Ukoliko pronađete tragove tečnosti na matičnoj ploči pažljivo je obrišite kako biste mogli da proverite i drugu stranu iste.
Kako da uklonite tečnost?
Ukoliko pronađete tragove tečnosti unutar laptop-a koristite isključivo meku krpu.
Budite veoma pažljivi kad brišete matičnu ploču. Na matičnoj ploči se nalazi mnogo sitnih komponenti koje svakako ne biste želeli da oštetite.
Ukoliko nađete tragove korozije na matičnoj ploči, možete je ukloniti sa četkicom za zube i visokokoncentrovanim izopropil alkoholom.
Budite sigurni da je matična ploča, kao i bilo koja druga unutrašnja komponenta, potpuno suva pre testiranja.
Ako prosptete malo tečnosti po ekranu
Ako prospete malo tečnosti po ekranu obrišite je što brže. Ovim se izbegava da tečnost prodre dublje i uđe u sam LCD ekran što svakako ne bismo želeli. Ako se to dogodi imaćete vrlo iritantnu fleku na svakoj beloj pozadini. Čišćenje ekrana može da bude veoma komplikovano. Ukoliko ekran bude potpuno neupotrebljiv jedino vam preostaje da ga zamenite.
Kako da sastavite računar nakon što ste ga očistili?
Prvo, sastavite samo glavne komponente vašeg laptop-a: matičnu ploču, procesor sa vetilatorom za hlađenje i RAM memoriju. Nakon toga uključite računar i proverite da li se slika pojavila na ekranu.
Ako se računar uključi a slika na ekranu se pojavila, počnite da priključujete nazad preostale delove jedan po jedan i nakon svakog dodavanja testirajte računar.
Ako se laptop ne pokrene, pogledajte još jednom matičnu ploču i ostale komponente jer ste možda propustili da obrišete lepo neki deo.
Ako se laptop ne uključi onda se najverovatnije radi o oštećenju matične ploče ili nekog drugog vitalnog dela.

 
Top