Šta je novo?

Šta nam nudi redizajniran Google

Učlanjen(a)
11.06.2009
Poruka
506
Revolucija na Google-u: najpoznatiji websajt na svetu od danas će, korak po korak, početi da menja svoj nastup. Najvažnije izmene se, pre svega, odnose na izgled i prikazivanje rezultata pretraživanja.
37315_svgoogle_f.jpg

Bild.de je već testirao promene i otkriva najvažnije trikove:

1. Šareni logo Google-a deluje jasnije, nema više senki.2. Dugmad Google Search i I'm Feeling Lucky istaknuti su belom, a ne sivom bojom.

3. Rezultati pretraživanja su znatno preglednije prikazani.

4. Navigaciona kolona sa leve strane omogućava vam da klikom miša odredite šta želite da tražite, npr. vesti, blogove, video zapise ili fotografije. Do sada ste prvo morali da "pozovete" ovu kolonu.

5. U koloni sa leve strane ekrana prikazane su samo rubrike koje daju važne rezultate u vezi sa traženim pojmom. Prema tome, ako tražite pojam "Ribery", biće vam ponuđene potpuno drugačije rubrike nego za pojam "crvene cipele". Na taj način pretraživanje postaje lakše i brže.

6. Slike mogu da se sortiraju i po boji, tako da se, recimo, prikazuju samo crno-bele fotografije.

7. U malom pravougaoniku (levo na stranici sa rezultatima) prikazuju se pojmovi koji su srodni sa traženim pojmom. Ako, recimo, unesete pojam "Rolling Stones", u pravougaoniku će biti navedene još neke rok grupe. Sličnu funkciju već koristi pretraživač Amazon.

8. Pretraživanje aktuelnih pojmova (npr. "islandski vulkan") može vremenski da se ograniči, tako da se na ekranu pojavljuju samo aktuelne vesti od poslednjih nekoliko sati i dana. Stariji rezultati se više ne pojavljuju.

9. Donji kraj stranice je drugačije dizajniran, deluje preglednije.
Iza izmena izgleda i sadržaja stoji višemesečni rad stručnjaka za razvoj. "Još nikada ništa nismo toliko temeljno testirali sa korisnicima", kaže Google-ov menadžer proizvoda Nundu Džanakiram, koji je odgovoran za novine na Googleu.
Zaključak: Pretraživanje je sada preglednije i brže, a ograničavanje na važne rezultate znatno bolje funkcioniše nego do sada. Osim toga, potrebno je mnogo manje klikova mišem da bi se došlo do željenog rezultata. Google je postao brži, lepši i aktuelniji.
 
Top