Šta je novo?

Šta je to interpunkcija?

  • Začetnik teme Mr.Daky
  • Datum pokretanja
Mr.Daky

Mr.Daky

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
Svi mi znamo da su tačka, zapeta, dvotačka, navodnici.... interpuncijski znaci, ali da si znate šta je to interpunkcija?

Evo odgovora! Interpunkcija su prvopisni znaci kojima se pri pisanju razdvajaju rečenice i rečenični dijelovi! Ona omogućava da bolje razumijemo tekst, i da nam približe poruke koji su upućene čitaocu.

Postoje dvije vrste interpunkcija:
1. Logička

2. Stilska


E, sad, šta je to logička interpunkcija, pitate se vi! To je ona interpunkcija po kojoj se pravopisni ( interpunkcijski ) znaci upotrebljavaju u zavisnosti od smisla rečenice. Ono što je u mišljenju tijesno povezano i čini neku cijelinu ne rastavlja se pri pisanju, a ono što je drukčije, što je novo i predstavlja posebnu cijelinu se odvaja znacima od ostalih dijelova rečenice ili šireg konteksta.

Za stvaranje stilskih elemenata u tekstu služi stilska interpunkcija. Koristeći se njome, izrazi u tekstu postaju iznijanisiraniji i precizniji. Neki pisci više se koriste interpunkcijskim znacima, dok , recimo pjesnici, piše przna dijela u kojima izostavljaju pravopisne znakovve, To je ono što se u u suštini zove pjesnička sloboda.
 
Top