Šta je to akvaplaning i zašto je toliko opasan

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
Šta je to akvaplaning i zašto je toliko opasan
Posle miholjskog leta sa malo padavina, meteorolozi najavljuju početak pravog jesenjeg vremena i kišnog perioda, pa će i uslovi za vožnju biti otežani zbog mokrih kolovoza. Osim što utiče na vidljivosti na putu, kiša može da izazove i gubitak upravljivosti vozila usled akvaplaninga.


1085821813544763c4b617e523341630_640x35985.jpg

Akvaplaning je pojava koja se događa kada se voda na putu skuplja ispod guma brže nego što može da bude odvedena. Svako ko se u vožnji suočio sa akvaplaningom, zna koliku opasnost on može da predstavlja.

Automobil tada gubi upravljivost, a kolovoz postaje klizav poput zaleđenog puta. Međutim, mnogi vozači, naročito oni neiskusniji nisu svesni ove opasnosti.

Britanski sajt TyreSafe, koji se bavi promovisanjem bezbedne vožnje i podizanjem svesti o značaju ispravnih guma za bezbednost saobraćaja, sminio je video u kome ukratko objašnjava kako nastaje akvaplaning i zašto je opasan.

Kako se navodi u spotu, gume na automobilu projektovane su tako da pomoću šara odvedu suvišnu vodu koja se skuplja na asfaltu. Da bi izvršile ovaj zadatak, veoma je bitno je da imaju odgovarajuću dubinu šare.

108778029544763c7f1b84018327678_640x35485.jpg

U slučaju da je guma previše istrošena a dubina šare značajno smanjena, pneumatik neće biti u stanju da dovoljno brzo ukloni suvišnu vodu, tako da se između gume i vozne podloge stvara tanak sloj vode. Zbog toga automobil gubi na upravljivosti.

TyreSafe je izveo test sa dva identična automobila, sa istim modelom guma. Jedan je imao nove pneumatike, dok je kod drugog dubina šare iznosila 1,6 mm, što je zakonski dozvoljeni minimum za letnje gume.

Snimak pokazuje da je u vožnji po putu sa tankim slojem vode, prvi automobil zadržao upravljivost, dok je drugi nastavio da se kreće po pravoj liniji čak i kada je vozač okretao volan levo-desno:
Ako se uzme u obzir da je mali broj vozača u Srbiji u stanju da češto menja gume i da se većina nas vozi na prilično istrošenim pneumaticima, sa malom dubinom šare, potrebna je dodatna opreznost u vožnji po kiši. Zato je najvažnije najvažnije prilagoditi brzinu kretanja uslovima vožnje i stanju u kom se kolovoz nalazi.

U slučaju da ipak dođe do akvaplaninga, kod vozila bez ABS-a, vozač može eventualno iskontrolisati automobil samo nežnom upotrebom volana i kočnice. Svaka nagla reakcija okretanja upravljača i pritiskanja pedale kočnice vodi u sigurnu nezgodu.

Za vozila sa ABS-om u istoj situaciji preporučuje se blago okretanje upravljača i snažno kočenje, jer će elektronski sistem dozirati neophodnu silu kočenja, a da pri tom točkovi ne budu blokirani.


Izvor: B92
 
Natrag
Top