Šta je novo?

Šta je svchost.exe i šta on traži na vašem računaru?

  • Začetnik teme zexmon
  • Datum pokretanja
zexmon

zexmon

Član
Učlanjen(a)
29.10.2009
Poruka
1.412
Šta je svchost.exe i šta on traži na vašem računaru?
Možda vas je ovaj članak zainteresovao zato što ste videli da na vašem računaru radi minimum 7-8 procesa pod imenom svchost.exe. Vi možete da ih isključite, ali se ne sećate da ste ih pokrenuli … pa šta su onda oni?

Šta su oni?

Prema Microsoft-u: "svchost.exe je ime generičkog host procesa za servise koji se pokreću iz dynamic-link libraries-a".

Da li bi neko ovo preveo?

Pre određenog vremena, Microsoft je počeo da prebacuje celokupnu funkcionalnost sa internih Windows servisa u .dll fajlove umesto u .exe fajlove. Sa programerske tačke gledišta, ovo ima smisla zbog upotrebljivosti … ali problem je u tome što vi ne možete da pokrenete .dll fajl direktno iz Windows, već on mora da se učita iz aktivnog izvršnog fajla (.exe). Tako se rodio svchost.exe proces.

Zašto je aktivno tako mnogo svchost.exe-a?

Ako ste ikada pogledali Services sekciju u kontrolnom panelu možda ste primetili da ima mnogo servisa koje Windows traži. Ako bi svi servisi radili pod jednom svchost.exe instancom, problem u jednom servisu bi mogao da sruši čitav Windows… zato su oni međusobno razdvojeni.

Ovi servisi su organizovani u logičke grupe, a onda se jedna svchost.exe instanca kreira za svaku grupu. Na primer, jedna svchost.exe instanca pokreće 3 servisa koja su vezana za rad firewall-a. Druga svchost.exe instanca može da pokreće sve servise koji su vezani za korisnički interfejs, i tako dalje.

Šta mi možemo da uradimo u vezi njih?

Vi možete da isključite nepotrebne, tojest nekorištene servise tako što ćete isključiti ili stopirati servis za koji nije apsolutno neophodno da radi. Pored toga, ako primetite da određena svchost instanca jako opterećuje rad procesora, vi možete da restartujete servise koji rade pod datom instancom.

Najveći problem je identifikovanje servisa koji rade pod određenom svchost.exe instancom… o tome ćemo pričati u nastavku teksta.

Ako ste radoznali i interesuje vas o čemu mi to tačno pričamo, samo otvorite Task Manager i potvrdite polje "Show processes from all users" (dole levo):

Proveravanje iz komandne linije (Vista ili XP)

Ako želite da saznate koje servisi su hostovani pod određenom svchost.exe instancom, vi možete da upotrebite tasklist komandu iz komandnog prompta da biste videli listu servisa.

tasklist /SVC

Problem sa korišćenjem metode komandne linije je to što najverovatnije nećete znati šta ova zagonetna imena znače.
Proveravanje u Task Manager-u u Visti

Vi možete da kliknete desnim tasterom miša na određeni svchost.exe proces i izaberete opciju "Go to Service".

To će vas prebaciti na Services karticu, gde će biti selektovani servisi koji rade pod datim svchost.exe procesom:

Ono što je odlično kod ovog metoda je to što možete da vidite pravo ime u Description koloni, tako da možete da izaberete da deaktivirate servis ako ne želite da on radi.

Upotreba Process Explorer-a u Visti ili XP-u

Vi možete da upotrebite odličan Process Explorer od Microsoft/Sysinternals-a da biste videli koji servisi rade kao deo određenog svchost.exe procesa.

Postavite miš na jedan od svchost.exe procesa i pojaviće se popup lista svih servisa:

Ili možete dvostruko da kliknete na svchost.exe instancu i izaberete Services karticu, na kojoj možete da stopirate jedan od servisa ako želite.

Deaktiviranje servisa


Otvorite Services preko Administrative tools sekcije Control Panel-a, ili ukucajte services.msc u polje za pretraživanje Start menija ili Run polje.

Pronađite u listi servise koje želite da isključite, zatim ili dvostruko kliknite na njih ili kliknite desnim tasterom miša na njih i izaberite Properties.

Promenite Startup Type na Disabled, a onda kliknite na dugme Stop da biste ga odmah zaustavili.

Vi takođe možete da upotrebite komandni prompt da biste isključili servis po vašem izboru. U sledećoj komandi "trkwks" je ime servisa koji želim da isključim:

sc config trkwks start= disabled
 
Top