Šta je gore, fizička ili emotivna prevara?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.003
Šta je gore, fizička ili emotivna prevara?

B. Tasić | 08. 02. 2010. - 00:02h| Blic Online

Preljuba je strašna. Međutim, nekome je emotivna preljuba najveći greh, dok je drugima gora fizička preljuba. Zašto je to tako?
10938_svprevarashutterstock4515_f.jpg


I tu se upliće razlika u polovima. Dugo se smatralo da recimo muškarci ne mogu da pređu preko fizičke prevare, dok je ženama emotivna prevara neoprostiva, ali psiholog Kenet Levi je dokazao suprotno.
Tačnije sproveo je istraživanje i zaključio da je mali broj muškaraca ipak naveo emotivnu prevaru kao najveći greh, što ga je dovelo do zaključka: da li će muškarac ili žena smatrati većim grehom seksualnu ili emotivnu prevaru zavisi od toga kakav su tip i u kakvoj su vezi.
Postoje tipovi osoba koje su hipernezavisne i cene samo svoju nezavisnost. Kod drugog tipa reč je o osobama koje cene vezu i osećaju se prijatno zbog obostrane zavisnosti jedno o drugome na ovaj ili onaj način.
Nakon svih ovih podataka i saznanja, Levi smatra da osobe koje su sklone "opuštenijoj" povezanosti s partnerom ili partnerkom više muči seksualna prevara, a osobe koje su sklone "sigurnoj" povezanosti više muči emotivna prevara.
Kako bi testirao ovo svoje saznanje, Levi je sa kolegama napravio istraživanje u kojem je učestvovalo 400 ljudi. I naravno pokazalo se da je bio u pravu.
 
Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
G.Levi potrosi silne pare i vreme da bi dosao do logicnog zakljucka.Ko zeli i ima "opustenu"vezu taj sigurno ne zeli nesto vise i dugorocnije.Logino je da ga fizicka prvara vise dotice.Meni je mnogo gora emotivna preljuba jer tu ima mnogo vise od fizicke privlacnosti.Da li neko ko je zbog emocija izvrsio preljubu moze da nastavi vezu sa dosadasnjim partnerom?Mozda,ali kakvog ce kvaliteta biti ona?
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
9
Nema gore od emotivne prevare u braku jer to je u stvari jos jedna duga veza sa drugom osobom od koje ne moze da se odvoji odmah kada supruznik sazna za to a brak je puko samo deca vezuju.
 
Učlanjen(a)
24.04.2010
Poruka
5.966
Prevara je prevara. Nema razgranicenja. Koje krivicno delo je gore - Ubiti dete ili Ubiti babu? - Zlocin je zlocin ...
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Emotivna prevara ima sasvim drugacije znacenje od fizicke koja ostaje samo na prolaznom sexu. Kada muskarac upozna drugu osobu i zaljubi se u nju, onda sa osobom sa kojom je nema buducnosti...Takvu vezu je najbolje sto pre prekinuti i ne muciti i sebe i njega.....
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Muško nevjerstvo je uvijek u početku fizička prevara. I to se odnosi na sve muškarce bez razlike, ma koliko se neki od njih trudili da se ovde prikažu kao svetci (prilika čini lopova). Tek nešto kasnije ukoliko se muškarac zaljubi prevara dobija i emotivnu komponentu.
Kod žena ima svega, Od prevare zbog čiste seksualne privlačnosti bez naročitog emotivnog angažmana do zaljubljivanja i maštanja prije nego li se desio bilo kakav fizički kontakt.

I tu dolazimo do osnovne razlike u poimanju prevare. Dok je za muškarca prevara kao pojam vezana isključivo za fizički aspekt, dakle sam snošaj, žene istinski sebe smatraju preljubnicama i kada razmišljaju o tome imajući u vidu konkretnu osobu u koju su zaljubljene, pa makar snošaj još nije ostvaren iz nekog razloga.

I dok je muškarac uglavnom u stanju da povali i najveću moralnu ruinu od žene samo zato što ima dobro dupe, grudi i noge bez ikakve griže savjesti, žene i za seks na nivou fizičke privlačnosti traže minimum nekih drugih kvaliteta koje mora ispunjavati muškarac. Trebaju bar da se u nečijem društvu osjete prijatno i nesputano, Taj neko im mora biti bar simpatičan kao osoba ukoliko motiv za preljub nije mazohističko samokažnjavanje iz nekog razloga. Muški preljubnici s tim nemaju nikakav problem jer primarno nisu fokusirani na ličnost žene.

Ovo je mnogo šire područje sa dosta varijanti i finesa u svakom pojedinačnom slučaju i ne da mi se ulaziti u detaljnu elaboraciju.

Što se tiče muških učesnika u ovoj diskusiji, nemoj da mi se javi neki koji će pokušati sa relativizacijom tipa "nismo svi isti, ima nas drugačijih" i sličnim bla, bla , truć fazonima.
 
Natrag
Top