Šta je novo?

Sta je bolje?

  • Začetnik teme sima2003
  • Datum pokretanja
sima2003

sima2003

Član
Učlanjen(a)
13.09.2009
Poruka
175
Pripadam onoj generaciji koja je vaspitavana u duhu osamdesetih godina i da li je to razlog pa ni sam nisam siguran kako da vaspitavam mog sina,koji je evo ove godine krenuo u skolu.Njegovo i moje odrastanje nimalo nije isto iz razloga sto su danas prisutne neke druge igre,razmisljanja,neka druga muzika.Deca su sve vise i vise agresivna pa tako da male svadje vrlo brzo prerastu u sutiranje,pljuvanje i naravno, socno psovanje.Klinci njegovog uzrasta slusaju zvezde granda i slicne budale dok ja mom klincu,kad smo zajedno,pustam the cure,clash,ramones i sl.Uopste nisam siguran,da li treba da ga stopim sa sredinom ili da ga ucim tome da covek ne mora uvek da bude agresivan ako zeli da ostvari neki cilj,da postoji i neka druga muzika od muzike sa granda,da postoji i knjiga a ne samo komp.Iz svih ovih razloga se i pitam da li treba vaspitavati dete kao sto su mene vaspitavali ili nekako drugacije.
 
nevenamiletic

nevenamiletic

Član
Učlanjen(a)
18.10.2010
Poruka
45
Slazem se da je vreme sve gore i gore i da ljudi nekako su sve manje moralni, ali to nikako nije razlog da se stapamo i prepustimo tome... Bas zbog tog prepustanja sve ,iskreno receno, jadnijoj i agresivnijoj sredini, nase drustvo je doslo u takvo kakvo je stanje... Moje misljenje je da se nikako ne treba prepustati, da jos ima nade za nove klince koje treba usmeriti u dobrom pravcu,dobro ih vaspitati, jer oni cine buducnost! U suprotnom vaspitace ih ulica, a to i nije bas dobro.. Moj savet je, da klinca usmeris na pravi put, da slusa pravu i dobru muziku, da se bavi sportom(klinci se ipak sve vise udaljavaju od sporta, a priblizavaju drogama, zato je bolje usmeriti ih ka sportu na vreme), da ga naucis o pravim covekovim vrednostima(postenje, iskrenost....), to je tvoja roditeljska obaveza na neki nacin ipak..
 
R

Razbijac72

Član
Učlanjen(a)
08.04.2010
Poruka
54
Ma lako je nama bilo da slusamo pravu muziku kada je vecina slusala istu. Sada praviti od deteta osobenjaka, ne preporucujem nikom. Pokazujem svojim primerom deci da postoje razni muzicki pravci, a ona moraju sama naci sebe u njoj. Starija cerka od 10 god mi slusa ledi Gagu i Rianu, pa se tesim: "dobro, to je Madona danasnjice".

Zivotnu filozofiju takodje im ne usadjujem. Ako ja zivim posteno, ono ce videti kako taj koncept funkcionise. Ali ako neko drugi iz detetovog okruzenja zivi neposteno, ali je uspesan, tesko je detetu objasniti da je to pogresno (tesko je i sebi objasniti).
 
Andjela 7

Andjela 7

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.776
Svačije vreme je drugačije. Verovatno su i naši roditelji slično razmišljali. Ja sam isto dete osamdesetih i smatram da je to najlepše vreme.
Što se današnjice tiče ona je nažalost takva kakva je. Po meni je najveći problem što su roditelji dosta popustljivi i što su deca dobila previše prava. Na pr. u školi je ludnica oni imaju sva prava (i vrlo su ih svesna i koriste ih maksimalno) dok prosvetni radnici nemaju nikakva prava. Neretko su verbalno maltretirani od strane đaka (ponekad i fizički). (malo koji dan čujem da je neko oplakao zbog đaka)
Šta nam je ostalo: samo naše navike da im "nametnemo"-oni nas nesvesno kopiraju. Kod mene se recimo nikada nije slušala narodna muzika niti išta što se tiče granda. Niko to nije nikada ni tražio. Moja deca su slušala ono što se u kući slušalo i to su i zavoleli. Sada slušaju nove stvari ali u istom žanru, naravno da i neke stare ostaju.
Isto je i sa ponašanjem kako se mi ponašamo i oni će tako.
Ja volim kvizove i pratim eno svi su se primili. Ako samo darežljivi i oni će biti, ako pričate stalno o novcu i oni će sve gledati kreoz pare, ako lažete i oni će..........Sve je stvar kućnog vaspitanja i ponašanja roditelja. To je ključ svega.
 
milenčica

milenčica

Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Hm, kako dati pravi odgovor? Mislim da dete vaspitavamo primerom i da ono što mu pokažemo i pružimo to od njega i dobijemo! Ne mislim da se treba prepustiti vremenu! Mi smo ti koji oblikujemo vreme! Odrasla sam u patrijahalnoj porodici u kojoj se znao red ali i u kojoj su moje potrebe i stavovi bili uvažavani! Naučena sam da poštujem neki red da je škola moja obaveza kao što je roditeljska obaveza da rade a kućne poslove svi radimo prema afinitetima i mogućnostima! Tako vaspitavam danas ja svog sina! Što se tiče muzike, ono što čuju u kući to će slušati i oni. Pronađite kompromis - slušajte i vi muziku koju oni hoće pa je komentarišite, suptilno im ukažite na ono što je loše u toj muzici... Nikakve zabrane! Samo razgovor!
 
Top