Božji plan spasenja je ukazivao na jagnje Božje koje uze grehe sveta.
Pogledajmo Božju reč i proročanstva.
Prorok Isaija 8 vek PNE
Isa 53:1 Ko verova propovedanju našem, i mišica Gospodnja kome se otkri?
Isa 53:2 Jer izniče pred Njim kao šibljika, i kao koren iz suve zemlje; ne bi obličja ni lepote u Njega; i videsmo Ga, i ne beše ništa na očima, čega radi bismo Ga poželeli.
Isa 53:3 Prezren beše i odbačen između ljudi, bolnik i vičan bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da Ga nizašta ne uzimasmo.
Isa 53:4 A On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da Ga Bog bije i muči.
Isa 53:5 Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
Isa 53:6 Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas.
Isa 53:7
Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vođen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih.
Isa 53:8 Od teskobe i od suda uze se, a rod Njegov ko će iskazati?
Jer se istrže iz zemlje živih i za prestupe naroda mog bi ranjen.
Isa 53:9
Odrediše Mu grob sa zločincima, ali na smrti bi s bogatim, jer ne učini nepravdu, niti se nađe prevara u ustima Njegovim.
Isa 53:10
Ali Gospodu bi volja da Ga bije, i dade Ga na muke; kad položi dušu svoju u prinos za greh, videće natražje, produžiće dane, i šta je Gospodu ugodno napredovaće Njegovom rukom.
Isa 53:11
Videće trud duše svoje i nasitiće se; pravedni sluga moj opravdaće mnoge svojim poznanjem, i sam će nositi bezakonja njihova.
Isa 53:12
Zato ću Mu dati deo za mnoge, i sa silnima će deliti plen, jer je dao dušu svoju na smrt, i bi metnut među zločince, i sam nosi grehe mnogih, i za zločince se moli.
Ispunjenje ovog proročanstva zapisali su brojni svedoci koji su lično gledali i slušali Isusa Hrista, sva Njegova učenja, brojna čuda, raspeće i na kraju vaskrsenje!
Jevanđelje po Jovanu
Joh 1:29 A sutradan vide Jovan Isusa gde ide k njemu, i reče:
Gle, jagnje Božije koje uze na se grehe sveta.
Joh 1:30 Ovo je Onaj za koga ja rekoh: Za mnom ide čovek koji preda mnom postade, jer pre mene beše.
Joh 1:31 I ja Ga ne znadoh: nego da se javi Izrailju zato ja dođoh da krstim vodom.
Joh 1:32 I svedoči Jovan govoreći: Videh Duha gde silazi s neba kao golub i stade na Njemu.
Joh 1:33 I ja Ga ne znadoh; nego Onaj koji me posla da krstim vodom On mi reče: Na koga vidiš da silazi Duh i stoji na Njemu to je Onaj koji će krstiti Duhom Svetim.
Joh 1:34 I ja videh i zasvedočih da je ovaj Sin Božji.
...
Pročitajte...
70 “Jednomu od ove moje najmanje brate”
71 Sluga slugama
72 “Na moju uspomenu”
73 “‘Neka se ne uznemiruje vaše srce”
74 Getsemani
75 Pred Anom i Kaifom
76 Juda
77 U Pilatovoj sudnici
78 Golgota
79 “Svršeno je!”
80 U Josipovom grobu
81 “Uskrsnuo je kako je rekao”
82 “Zašto ptačeš?”
83 Put u Emaus
84 “Mir vama!”
85 Još jednom tqaj mora
86 “Idite i učinite sve narode učenicima mojim”
87 “Svome Ocu i vašemu Ocu”
Poslanica apostola Jovana
1Jn 1:1 Šta beše ispočetka,
šta čusmo, šta videsmo očima svojim, šta razmotrismo i ruke naše opipaše, o reči života:
1Jn 1:2
I život se javi, i videsmo, i svedočimo, i javljamo vam život večni, koji beše u Oca, i javi se nama;
1Jn 1:3
Šta videsmo i čusmo to javljamo vama da i vi s nama imate zajednicu; a naša je zajednica s Ocem i sa Sinom Njegovim Isusom Hristom.
1Jn 1:4 I ovo vam pišemo da radost vaša bude ispunjena.
1Jn 1:5
I ovo je obećanje koje čusmo od Njega i javljamo vama, da je Bog videlo, i tame u Njemu nema nikakve.
1Jn 1:6
Ako kažemo da imamo zajednicu s Njim a u tami hodimo, lažemo i ne tvorimo istine.
1Jn 1:7 Ako li u videlu hodimo, kao što je On sam u videlu, imamo zajednicu jedan s drugim, i krv Isusa Hrista, Sina Njegovog, očišćava nas od svakog greha.
1Jn 1:8
Ako kažemo da greha nemamo, sebe varamo, i istine nema u nama.
1Jn 1:9
Ako priznajemo grehe svoje, veran je i pravedan da nam oprosti grehe naše, i očisti nas od svake nepravde.
1Jn 1:10
Ako kažemo da ne sagrešismo, gradimo Ga lažom, i reč Njegova nije u nama.
1Jn 2:1
Dečice moja! Ovo vam pišem da ne grešite; i ako ko sagreši, imamo zastupnika kod Oca, Isusa Hrista pravednika,
1Jn 2:2
I On očišća grehe naše, i ne samo naše nego i svega sveta.
1Jn 2:3
I po tom razumemo da Ga poznasmo, ako zapovesti Njegove držimo.
1Jn 2:4
Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
1Jn 2:5 A koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u Njemu.
1Jn 2:6 Koji govori da u Njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je On hodio.
1Jn 2:7 Ljubazni! Ne pišem vam nove zapovesti, nego zapovest staru koju imaste ispočetka. Zapovest stara jeste reč koju čuste ispočetka.
1Jn 2:8 Opet vam pišem novu zapovest, koja je zaista u Njemu i u vama; jer tama prolazi, i videlo pravo već svetli.
1Jn 2:9
Koji govori da je u videlu, a mrzi na svog brata, još je u tami.
1Jn 2:10 Koji ljubi brata svog, u videlu živi, i sablazni u njemu nema.
1Jn 2:11 A koji mrzi na svog brata, u tami je, i u tami hodi, i ne zna kud ide, jer mu tama zaslepi oči.
...
...
1Jn 4:7 Ljubazni! Da ljubimo jedan drugog; jer je ljubav od Boga, i svaki koji ima ljubav od Boga je rođen, i poznaje Boga.
1Jn 4:8 A koji nema ljubavi ne pozna Boga; jer je Bog ljubav.
1Jn 4:9 Po tom se pokaza ljubav Božija k nama što Bog Sina svog Jedinorodnog posla na svet da živimo kroza Nj.
1Jn 4:10
U ovom je ljubav ne da mi pokazasmo ljubav k Bogu, nego da On pokaza ljubav k nama, i posla Sina svog da očisti grehe naše.
1Jn 4:11
Ljubazni! Kad je ovako Bog pokazao ljubav k nama, i mi smo dužni ljubiti jedan drugog.
1Jn 4:12 Boga niko ne vide nikad: ako imamo ljubav među sobom, Bog u nama stoji, i ljubav je Njegova savršena u nama.
1Jn 4:13 Po tom doznajemo da u Njemu stojimo, i On u nama, što nam je dao od Duha svog.
1Jn 4:14
I mi videsmo i svedočimo da Otac posla Sina da se spase svet.
1Jn 4:15
Koji prizna da je Isus Sin Božji, Bog u njemu stoji i on u Bogu.
1Jn 4:16 I mi poznasmo i verovasmo ljubav koju Bog ima k nama. Bog je ljubav, i koji stoji u ljubavi, u Bogu stoji i Bog u njemu stoji.
1Jn 4:17 Tim se ljubav u nama savršuje da imamo slobodu na dan sudni; jer kao što je On i mi smo na svetu ovom.
1Jn 4:18
U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah napolje; jer strah ima muku. A ko se boji nije savršen u ljubavi.
1Jn 4:19
Da imamo mi ljubav k Njemu, jer On najpre pokaza ljubav k nama.
1Jn 4:20
Ako ko reče: Ja ljubim Boga, a mrzi na brata svog, laža je; jer koji ne ljubi brata svog, koga vidi, kako može ljubiti Boga, koga ne vidi?
1Jn 4:21 I ovu zapovest imamo od Njega: Koji ljubi Boga da ljubi i brata svog.