Šta je novo?

Srpski hemičar na pragu otkrića leka za ebolu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.323
Srpski hemičar na pragu otkrića leka za ebolu
Blic
Tim naučnika, na čijem je čelu srpski hemičar Bogdan A. Šolaja, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti, otkrio je lek kojim je uspešno tretirano do 90 odsto miševa izloženih virusu ebole, objavio je “Medikal pres”.

562981_ebola-vakcina03reutersfoto-reuters_f.jpg


Dok neki istraživači razvijaju vacine da spreče zarazu, drugi se fokusiraju na lekove za ovu bolest. Oni istražuju niz jedinjenja, uključujući postojeće lekove za malariju i grip. Šolajin tim ispituje moguće vidove lečenja proučavanjem kategorije molekula, takozvane diazachrysenes, za koje je laboratorijskim testovima utvrđeno da nisu toksične i das u efektivne protiv najjačeg bakterijskog toksina - botulinum neurotoxin.

Tragajući za potencijalnim lekom protiv ebole, naučnici su suzili ispitivanje na nekoliko diazachrysenes molekula. U njihovoj studiji, čak 70 do 90 odsto miševa koji su primili jedno od tri eksperimentalna jedinjenja preživelo je infekciju i nije bilo nikakvih očiglednih sporednih efekata, navodi “Medikal pres”.

Američka Agencija za hranu i lekove tek treba da odobri neki lek ili vakcinu protiv virusa ebole, kojim je od izbijanja epidemije u decembru 2013. zaraženo više od 25.000, a umrlo oko 10.000 osoba, ukazali su Šolaja, Reka G. Pančal i drugi naučnici u timu.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu “ACS Infektivna oboljenja”.
 
Top