SREMSKA MITROVICA: Ukrali dve prikolice sa sedam tona đubriva

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Učestale pljačke salaše i vikendica


Ukrali dve prikolice sa sedam tona đubriva






Izvor: Blic N. Božić | 04. 05. 2011. - 00:02h | Foto: N. Božić

SREMSKA MITROVICA - Proteklih meseci na udaru lopova su salaši u okolini Sremske Mitrovice i vikendice na Fruškoj gori. Lopovi kradu sve što se ukrasti može hranu, uređaje, poljoprivredne alatke, ali i traktorske prikolice o čemu svedoči poslednji slučaj Stjepana Mackanića koga su kradljivci ojadili za 12.000 evra.

139223_sremska-mitrovica03-opljackane-vikendice-na-fruskoj-gori-foto-narcisa-bozic_f.jpg
Opljačkane vikendice na fruškoj gori

- Obično sam po ceo dan na salašu, a noći provodim kod kuće. Lopovi su to sigurno znali jer su mi te noći odvezli dve velike traktorske prikolice i sedam tona đubriva, sve skupa 12.000 evra. Očajni smo jer je to mom sinu Zdenku i meni ukupna godišnja zarada od obrađivanja naših 30 jutara zemlje plus 70 jutara koje uzimamo u zakup - priča Stjepan Mika Mackanić, koji već 20 godina poseduje salaš na izlazu iz grada na Voganjskom putu.

Mackanići kažu da je njihov salaš do sada već dva puta pljačkan, ali su posle ove pljačke na ogromnom gubitku.


- Kao da sam predosećao da će se nešto desiti pa sam sinu rekao da pođubrimo njive. Nismo to uradili, a kad sam sutradan došao na salaš imao sam šta i da vidim - u šupi đubriva nema, od crvene prikolice „zmajevke“ ni traga, a od plave „ljutomer“ samo jedna strana ostala. Za obe imamo sve papire, kupili smo ih da repu izvlačimo, a prošle godine za njih smo kupili nove strane, jada se Stjepan, koji sa porodicom živi u kući na glavnom gradskom bulevaru.


139224_sremska-mitrovica01-stjepan-mackanic-u-pokradenoj-supi-foto-narcisa-bozic_f.jpg
Stjepan Mackanić u pokradenoj šupi

Mackanići veruju da je pljačka delo nekog ko ih poznaje, pošto ostavljeni tragovi traktorskih guma pokazuju da su lopovi ušli i vratili se kroz zadnja vrata na voćnjaku, ali pazeći da ih ne snime kamere fabrike, koja se nalazi u susedstvu.
Na meti lopova je prošle godine bilo još nekoliko salaša u okolini grada.


Pored salaša pljačke vikendica na padinama Fruške gore već su postale uobičajena pojava. Prošle godine jedna za drugom opljačkano je 20 vikendica u nizu od stotinak, koliko se nalazi na ovom delu planine.


- Na Fruškoj gori ima nas vikendaša sa svih strana, iz Beograda, Novog Sada, Kikinde, Rume i Mitrovice, a krađe su zimi pogotovo učestale kada su vikendice prazne - kaže Milija Đokanović iz Beograda, iz čije kuće su lopovi odneli hranu i alatke.


Najteže mu pada to što svaki put lopovi za sobom ostave razvaljena vrata, pa će im, kako veli, sledeći put ostaviti svu hranu na stolu u verandi, da mu više ne prave štetu. Njegova supruga dodaje da su njihovim komšijama, takođe Beograđanima, lopovi odneli džak sa 30 kilograma pasulja, frezu, kućne aparate i atomizer za prskanje voća, dok je vikendašima iz Rume nestala plinska boca, rešo, posteljina i peškiri.


Ne pomaže ni čuvar

- Kupili smo ovu vikendicu i plac sa 30 ari voća i vinove loze 2005. godine jer smo opčinjeni čarima sremske lepotice. Ali od lopova se ne može više živeti! Nema zime, a da nam kućicu ne obiju. Komšije iz Mitrovice i mi plaćamo čoveka iz susednog sela da nam čuva imanja, ali on ništa nije čuo. Tek ujutru kada je video obijena vrata obavestio nas je - kažu Dušica i Živojin Belić iz Novog Miloševa kod Kikinde, kojima su ukradeni hrana, piće, akumulator i kućni aparati.
 
Natrag
Top