Šta je novo?

Sremska Mitrovica: U Sremu je sve više mališana na insulinu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Mesečno i po 25 novih dijabetičara

U Sremu je sve više mališana na insulinu

Izvor: Blic N. BOŽIĆ | 18. 05. 2011. - 00:02h | Foto: N. Božić

Sremska Mitrovica -- Teška materijalna situacija, praćena stresom i lošom ishranom, faktori su rizika za pojavu šećerne bolesti od koje boluje osam odsto Sremaca, ali lekari tvrde da broj obolelih rapidno raste. Samo na teritoriji mitrovačke opštine registrovano je 6.500 dijabetičara, 400 je na insulinskoj terapiji, a zabrinjava podatak da ih je 30 odsto mlađih od 30 godina.

143236_sremska-mitrovica01-guzva-u-savetovalistu-za-dijabetes-foto-narcisa-bozic_f.jpg
Gužve u savetovalištu za dijabetes

- Loši uslovi života, nepravilna ishrana, posebno karakteristična za stanovnike Vojvodine, koja obiluje ugljenim hidratima, kao i stres uzrokuju ekspanziju šećerne bolesti.

- Moramo više raditi na ranom otkrivanju ove bolesti jer su prve godine adekvatnog lečenja najvažnije da bi se bolest držala pod kontrolom i komplikacije koje je prate odložile što je moguće kasnije - kaže dijabetolog dr Anica Cvetinčanin.

Lekari upozoravaju da je dijabetes specifična bolest, jer u početku za obolelog deluje bezopasno, međutim ako se striktno ne pridržava propisane terapije, uz poseban režim ishrane i redovnu fizičku aktivnost, dolazi do slepila, trajnih oštećenja krvnih sudova, bubrega i drugih organa, često s nesagledivim posledicama.

- Alarmantan je i podatak o 25 novootkrivenih slučajeva dijabetesa mesečno, pri čemu je u porastu upravo dijabetes kod mladih. Gojaznost kod dece i omladine rezultat je nepravilne ishrane i slabe fizičke aktivnosti jedan je od glavnih izazivača dijabetesa. Kod dece se obično radi o dijabetesu tipa A i insulinskim zavisnicima, ali zabrinjava da je sve više obolele dece od tipa B, upravo zbog gojaznosti - napominje Zorica Ilić, sekretarka Društva za borbu protiv šećerne bolesti.

Kroz prostorije Društva u Pivarskoj ulici godišnje prođe oko 1.500 Mitrovčana obolelih od dijabetesa. Članovi Društva povoljnije nabavljaju trake i aparate za merenje, a savetuje ih stručni tim sastavljen od lekara i dugogodišnjih dijabetičara. Osim toga, povremeno se na terenu organizuje besplatno merenja šećera i holesterola u krvi, krvnog pritiska, uz tribine u školama i mesnim zajednicama.


Bez zakazivanja pregleda

Savetovalište za dijabetes u Mitrovici postoji više od 40 godina, a pre dve godine radi pri Domu zdravlja u dispanzeru na Savi i kroz njega dnevno prođe oko 50 pacijenata. Savetovalište radi svakim radnim danom od 7-14 sati. Pacijenti dolaze bez zakazivanja, sa datumom navedenim u njihovim zdravstvenim knjižicama i mogu da urade sve laboratorijske analize.
 
Top