SREMSKA MITROVICA: Trke pijanih vozača

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Kazne nisu smanjile broj nesreća


SREMSKA MITROVICA: Trke pijanih vozača




Izvor: Blic N. Božić | 22. 06. 2011. - 00:02h | Foto: N.B.

SREMSKA MITROVICA - Samo u toku jedne noći u sinhronizovanoj akciji na putevima Srema policija je iz saobraćaja isključila 62 pijana vozača, dok je za njih 18 određeno zadržavanje od 12 sati u policijskim stanicama. I pored rigoroznih kazni drastično povećan broj poginulih i povređenih osoba u saobraćajkama pokazuje da sremski vozači kao da ne haju za Zakon o bezbednosti saobraćaja, već i dalje pijani jure lošim putevima Srema.

152147_sremska-mitrovica01-pijani-vozaci-jure-putevima-srema-foto-narcisa-bozic_f.jpg
Pijanstvo je uzrok mnogih nesreća

- Od početka godine u Sremu je registrovano 494 saobraćajne nezgode, od čega 219 sa nastradalim osobama i 275 sa materijalnom štetom. Poginulo je 12 osoba od kojih jedno dete, a povređeno 306 osoba.

Najčešći uzroci saobraćajki su neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola, kao i neustupanje prvenstva prolaza, preticanje i obilaženje - navodi Zoran Smajić, načelnik Policijske uprave Sremska Mitrovica.

152148_sremska-mitrovica02-test-na-alkohol-foto-narcisa-bozic_hs.jpg

Alko-test


Prema podacima Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, u proteklom periodu ove godine sankcionisano je 10.867 saobraćajnih prekršaja i podneto 4.326 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Zabrinjava, međutim, podatak da broj prijava za vožnju pod dejstvom alkohola ne opada, već iz godine u godinu raste. Ove godine su iz saobraćaja su isključena 962 pijana vozača, dok je na otrežnjenju u službenim prostorijama policije do 12 sati zadržano čak 286 vozača sa više od 1,2 promila alkohola.


Neslavni rekord na putevima Srema drži vozač sa 3,2 promila alkohola u krvi, koji je prošle godine „pežoom“ udario u bilbord ispred Opštinskog suda u Staroj Pazovi. Nakon alko-testa policiji je rekao da je mešao pivo sa rakijom.


Na Pešačkoj zoni u Sremskoj Mitrovici policija je jesenas uhapsila vozača mopeda, koji je divljao po Trgu Ćire Milekića sa neverovatnih 4,05 promila alkohola u krvi.

Crne tačke na sremskim putevima

Pored pijanih vozača, najveća opasnost vozačima preti od crnih tačaka na lošim sremskim putevima. Već decenijama to je autoput E-70 koji prolazi kroz pet sremskih opština, a policija upozorava da je posebno kritična deonica severna kolovozna traka u pravcu Beograd-Batrovci kod Pećinaca.
Zakonom o bezbednosti saobraćaja lokalne samouprave zadužene su za obeležavanje i sanaciju crnih tačaka, kojih ima na desetine i sve ih je više na području Srema. Prema rečima Vladimira Roljića, komandira saobraćajne policije, problem je i u saobraćajnoj signalizaciji koja još nije usklađena sa novim propisima o ograničenju brzine kroz naseljeno mesto ili u blizini škola.
 
Natrag
Top