SREMSKA MITROVICA: Sava ponovo zagađena

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Na "Brionima" Mitrovčani ne smeju u vodu


SREMSKA MITROVICA: Sava ponovo zagađena





Izvor: Beta N. Božić | 24. 06. 2011. - 00:02h

SREMSKA MITROVICA - Posle velikih priprema i uveravanja da će plaža „Brioni” spremno dočekati početak kupališne sezone, posetioce su na popularnoj mitrovačkoj plaži sačekali čist pesak, obnovljeni sportski rekviziti, tuševi, ali i upozorenje Zavoda za javno zdravlje da voda nije ispravna za kupanje. Poslednje bakteriološko-hemijske analize pokazuju da je Sava kod Sremske Mitrovice zagađena, ali neki ne mogu da odole, pa ulaze u vodu, posle čega mogu završiti kod dermatologa ili na infektivnom odeljenju.

152668_vojbrioni1_f.jpg
Kad se ne može u vodu, dobro je i na pesku

Dr Nataša Paprić iz mitrovačkog Doma zdravlja, koja s medicinskim tehničarem svakodnevno dežura na plaži „Brioni”, kupače koji na svoju ruku ulaze u Savu upozorava da odmah posle izlaska iz vode odu na tuširanje. Savetuje da izbegavaju ronjenje i spreče da im voda dospe u oči, nos i usta. Deca ne smeju da se brčkaju u plićaku jer je voda na tim mestima najzagađenija.

Doktorka Paprić podseća da su mnogi kupači prošle godine na „Brionima” i plaži „Stari most” imali teškoće zbog kožnih infekcija, osipa i infekcije uva, a ove godine nisu zabeležene takve pojave.

- Sezona kupanja je počela 10. juna i do sada nam se kupači nisu javljali zbog infekcija. Na previjanje dolaze mladi koji na sportskim terenima povrede noge, a među starijima su oni koji posle dugog izlaganja suncu imaju probleme s povišenim krvnim pritiskom - kaže dr Paprić.


Posle upozorenja da voda nije ispravna, mnogi na „Brione” dođu samo da bi prošetali i saznaju kada će Sava po bakteriološkoj ispravnosti dostići drugu kategoriju. Mirjana Stojšić je među onima koji svakodnevno dolaze na „Brione”, ali ne ulazi u vodu.

- Na Savu dođem sa društvom, ali nam ne pada na pamet da uđemo u vodu. Prekjuče smo videle kako rekom plutaju uginule svinje i krave. Neodgovorni u vodu bacaju veoma opasne stvari po ljudsko zdravlje, a to niko ne kažnjava - kaže Mirjana Stojšić.


Gimnazijalke Maja Rakić, Slađana Stojanac i Anita Perić kažu da se obavezno tuširaju nakon izlaska iz vode, a kad dođu kući sledi dugo kupanje u kadi i pranje kose. Za neispravnost vode nisu čule, ali do sada nikakvih zdravstvenih problema nisu imale.


- „Brioni” su lepa i besplatna plažu. Tu su sprave za rekreaciju, tereni za sport, kafići, tuševi, javni toalet - kaže Anita Perić.


Kamperi su pre zvaničnog otvaranja sezone zauzeli mesta. I njima smeta što voda nije ispravna, ali se trude da kamp-naselje održe u redu. Žao im je što mnogi dolaze na plažu da bi se iživljavali i rušili.



Nasuto 869 kubika peska

- Za uređivanje plaže „Brioni” mitrovačka vlast je ove godine namenila 8,3 miliona dinara, nasuto je 869 kubika peska, a na maloj plaži kod naselja „Stari most” 50 kubika. Postavljeni su novi sportski rekviziti, klupe, popravljeni su tuševi. Urađena je dezinfekcija i deratizacija plaže, kaže Milan Davidović iz JKP „Komunalija”
 
Natrag
Top