Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Срце не може да живи без љубави

  • Začetnik teme Adriana 1
  • Datum pokretanja
Adriana 1

Adriana 1

Član
Срце је центар свега. Није случајно да људске жеље и страсти доводимо у везу са срцем. Кажемо, “из дубине мог срца,” или “,срце ми крвари” или “срце ми се топи од радости,” или “следи своје срце.” Срце може бити “љубазно,” “нежно,” “малаксало,” “сломљено,” итд. Уопште узев, срце означава суштину живота, подједнако у материјалном и духовном смислу. Наравно да ову реч користимо симболично. Срце за себе је телесни орган; оно може бити имплантирано или [FONT=&amp]замењено[/FONT] чак нечим што је људском руком направљено. У суштини, срце је “пумпа.”


Међутим, тешко је преценити значај овог органа јер он означава основни акт природе, акт примања и давања. Срце “ скупља” крв из целог тела а затим га дели свим његовим органима применом притиска; на тај начин оно обезбеђује храну свим деловима тела и чисти их од отрова.


У сваком случају, срце не ради само по себи. Оно не може једноставно да пумпа крв кроз тело без крвних судова међусобно повезаних са срцем потискујући крв даље до сваке појединачне ћелије организма. Срце не ради зато што је тако снажно, већ зато што успоставља ритам и подстиче оригиналне импулсе у телу. Затим, вишеструки механизми крвног система ( који још увек нису истражени довољно од стране савремене науке) почињу да раде заједно са срцем. Стога, срце није само телесна “пумпа,” оно је такође координатор других система.


Мноштво проблема је повезано са радом срца, јер “примање и давање” морају бити избалансирани. Здравље целокупног организма зависи од хармоније између ова два стања која чини могућом процену подједнако физичке и духовне (унутрашње) конституције особе. Ако је систем примања и давања добро избалансиран ( на сличан начин како су подешени у срцу), онда човек има уравнотежену интеракцију са другима и одржава коректне односе са својом средином. Примамо и дајемо (на исти начин као срце), обезбеђујући на тај начин здраву сарадњу са другим људима.


Другим речима, на интерперсоналном нивоу сви смо повезани једни са другима преко наших “срца,” што значи на начин наших квалитета. У идеалном случају морамо да користимо наше квалитете да следе један циљ, што је одржавање хармоничних односа са другима у значењу давања и примањем свега што је потребно.


У исто време, срцу по себи није потребно ништа осим минималне енергије да обезбеди нормалан рад. Оно не конзумира крв која тече кроз њега, нити прима ишта посебно; оно једноставно функционише. “Задовољство’’ које оно прима (ако можемо да употребимо ту реч у овом контексту) је чињеница да оно служи читавом телу и улива енергију у њега.


Ово је добар пример менталног/духовног здравља које држи до принципа: “Не чини другима оно не желиш што себи ” и “Воли ближњег свог као себе самога.” Човек мора да прихвата потребе своје околине као сопствене и да обезбеди другима све што је у његовој моћи како би задовoљио све њихове спољне неопходне потрепштине. То је управо како срце функционише.


Садашње истраживање тврди да смо блиско међусобно повезани на много различитих начина, не искључујући уједињеност наших душа. Зато можемо рећи да системи којима припадамо имају међусобне реципрочне утицаје. А за последицу, када имамо нервни слом или смо лоше расположени, они се у сваком случају одражавају на наше срце. Наше срце је веома осетљиво у односу на наша духовна стања; “болест’’срца није резултат неке физичке болести. Није случајно да када смо у некој критичној ситуацији стављамо руку на нашим срцима, јер наш нервни систем моментално погађа срце и присиљава га на одговор.


Наше разумевање онога шта се дешава у вишим системима наших међусобних егоистичких односа почиње одавде. До сада смо користили наша “срца’’ само због користољубивог примања које никако није знак примања, што ће рећи да користимо срце на потпуно погрешан начин, док је хармонија све оно што му треба. Осим тога, утичемо на наше физичко срце са нивоа наших жеља и искварених односа.


Све до сада нисмо били укључени у интегралне везе глобалне заједнице; то објашњава зашто је утицај ових механизама остао тако слаб. Међутим, средином прошлог века, изронила је блиска повезаност између нас; без обзира на то, ми настављамо да се понашамо себично уместо да култивишемо наше односе. Као резултат, погрешне егоистичке интеракције погађају наша срца. Не чуди онда да интензивирање кардиолошких проблема указује да су исти најопаснији здравствени проблеми времена у коме живимо.


Лечити срце није тешко, јер срце заиста није сложен орган. Мада све што чинимо данас је његово “крпљење’’ служећи се различитим симптоматичним лековима, а у међувремену, статистке настављају да показују суморне трендове. То се дођага јер нисмо почели да коригујемо наше међусобне односе. Једино изградњом правог механизма примања и давања на људском нивоу, на највишем нивоу, једино “пумпањем’’ система са коректним и изједначеним односима који обезбеђују хармонију и мир можемо излечити наше телесне системе, изнад свега, наш кардио-васкуларни систем.


Вредно је напоменути да је конфигурација нашег срца, његови митрални вентили, начин рада, и сродни системи, да су сви они у складу са нашом духовном структуром. Међутим ми не узимамо у обзир целовитост нашег организма, већ третирамо видљиве симптоме а не реалне узроке болести.


Иако су лекари сагласни да “све долази из главе,’’ и да су наши односи, мисли и жеље, “глава свега.” У духовности, “срце’’ је језгро наших жеља које у многоме произилазе из духовних квалитета особе.


У ствари, једини лек за срце је љубав. Речено је, “Љубав покрива све грехе.’’ Другим речима, ако срце ради само да би давало и тежи да задовољи спољашње потребе, то значи да “човек ради с љубављу,’’ или према сопственом телу или према свом ближњем. Нема сумње да би ова врста рада, у сваком случају имала за резултат потпуно излечење. Тако би ја уместо “института за истраживање срца,’’ отворио “институте љубави.’’ То ће бити најбоља превентива за сва времана.


Превод чланка са блога Laitman.com – Kabbalah and the Meaning of Life: Michael Laitman’s Personal Blog

Објављено, 25. октобра 2012

The Heart Cannot Abide Without Love | Laitman.com


609px-Love_heart.jpg
 
Poslednja izmena:
mejb

mejb

Član
Hvala Adriana sto nas odabranim clankom podsecas na Jevrejsku tradiciju, Tora i Kabala.
 
Top