Srbijo moja, nisi najgora!

Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Slaba uteha, ali ono što se događalo sinoć na italijanskom finalu kupa, pokazuje da tamo huligani povlače konce i da su rak koji nagriza trošni "kalćo". Scene u kojima navijači postrojavaju Hamšika i finale kupa za koje treba dozvola vođe navijača su obišle svet. Ko je pucao, šta se u stvari dešavalo na ulicama Rima...

Na kraju je meč odigran, ali sve što se dešavalo pre finalne utakmice kupa je sramota za italijanski fudbal. Država kao i mediji će sagnuti glavu, sramotu gurnuti pod tepih.

Posledica ovakvih stvari je najslabija liga u poslednjih 30 godina, Italija je ove sezone pala ispod Portugala, a u dogledno vreme će ih preteći i Rusi i Francuzi.

Šta se u stvarii dogodilo?

Sudar Napolija i Fiorentine su iskoristili navijači Rome, koji imaju neraščišćene račune sa Napolitancima, iako su dve navijačke grupe do početka devedesetih bile prijateljske.

Jedan od vođa Romanista, izvesni Danijele Di Santis, poznatiji kao Gastone je upucao navijača Napolija. "Gastone" je čovek koji je svojevremeno, 2004. pregovarao sa Frančeskom Totijem oko igranja rimskog derbija kada je proturena laž da je policijsko vozilo pregazilo dečaka pred "Olimpikom".

"Gastone" je juče u centru Rima u Tor Di Kvinto gde je i gradska bašta, pijan vređao navijače Napolija, došlo je do sukoba, nakon reakcije Napolitanaca izvadio je pištolj i zapucao. Pogodio je u grudi izvesnog Ćira Espozita koji je završio u bolnici, i na kraju srećom preživeo. Navijači Napolija su pretukli "Gastonea" koji je uhapšen, a nalazi se u zatvorskoj bolnici.

Neverovatno je da ovaj navijač Rome poznat po svojim ispadima, kriminalnom stažu i vezama sa ekstremnom desnicom bude slobodan na dan utakmice i dozvoli mu se kontakt sa navijačima Napolija, iako je ozloglašen i trebalo bi da se javi policiji na dan meča.

Ono što se dalje dešavalo pokazuje nemoć države.

Naime, policija je bila nemoćna da uspostavi red na tribini sa navijačima Napolija koji su dimnim bombama i bakljama zasuli teren. Oni su pozvali pod tribinu Mareka Hamšika i saopštili mu da utakmica neće biti igrana.
Tek posle pregovora sa vođom navijača Napolija, izvesnim Đenarom Di Tomazom, postignut je dogovor. I policija je otišla pod tribinu, i to da pregovara sa čovekom čiji je otac jedan od šefova napuljske Kamore.

Na stranu to što Di Tomazo nosi majicu "Sloboda za Specijalea" koja je posvećena navijaču Kataniju, čoveku koji je ubio policajca Racitija na sicilijanskom derbiju sa Palermom.

Nesrećni Espozito je i dalje u komi, stanje mu se kažu pogoršalo preko noći, a niko ne priča o fudbalu, to je u drugom planu.

Najgore što se ništa neće promeniti, italijanski fudbal je talac huligana...
 
Top