Srbija dobija još dve mobilne mreže - 0677 i 0678

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Srbija dobija još dve mobilne mreže - 0677 i 0678
Još dve kompanije uskoro će ponuditi korisnicima u Srbiji usluge mobilne telefonije.

Izvor: Večernje novosti
1823950227584bba5146836850303648_w640.jpg

(Foto: Thinkstock.com)

To su "Mundio mobile" i "Globaltel", koji su dobili dozvolu da u našoj zemlji posluju kao virtuelni operateri. Naziv "virtuelni" dobili su zato što na novo tržište ne ulaze kupujući licencu za korišćenje frekvencija nego zakupljujući već izgrađenu mrežu od postojećih "klasičnih" operatera.

Iz ugla korisnika, to su operateri kao i svi drugi.

"U RATEL-ov registar operatera upisana su dva virtuelna mobilna operatera "Mundio mobile" i "Globaltel". Kad budu počeli da pružaju usluge objaviće i pod kojim brendom će poslovati na našem tržištu“, kaže, za Večernje novosti, Aleksandra Stefanović, savetnik u RATEL-u.

Oni će imati sopstvenu numeraciju, pa tako "Globaltel" dobija prefiks 0677, a "Mundio mobile" 0678.

U RATEL-u ističu da očekuju da mobilni virtuelni operateri ponude usluge koje postojeći mobilni operateri ne nude, ali i da pojačaju konkurenciju. "Globaltel" je već najavio da će uslugu početi da pruža 13. decembra, kao i da će korisnici moći da aktiviraju više brojeva odjednom, i to bez SIM kartice.

"Ponuda virtuelnih operatera treba da bude konkurentnija, što se teško ostvaruje, jer oni imaju manju korisničku bazu, a cene njihovih usluga su uslovljene veleprodajnim cenama koje diktira mobilni operater“, ističe se u radu "Vrste i uloga virtuelnih mobilnih operatera na tržištu elektronskih komunikacija", čiji su autori Tatjana Cvetković i Sanja Vukčević Vajs i Aleksandra Stefanović, inženjeri elektronike i telekomunikacija.

Malo je poznato da "Telekom Srbija" ima svog virtuelnog operatera u Austriji. Njegovo preduzeće "Mtel Austrija" pruža usluge mobilne telefonije od oktobra 2015. Osnivač ove firme je "Mtel" iz BiH (članica "Telekom Srbija grupe"), a srpska kompanija je na ovaj način, praktično, pokrila tržišta Srbije, BiH, Crne Gore i Austrije.

"Usluge mobilne telefonije "Mtel Austrije" prvenstveno su namenjene ljudima u dijaspori, koji žive u toj državi i često komuniciraju s prijateljima, porodicom ili poslovnim partnerima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori“, kaže Predrag Ćulibrk, direktor "Telekoma Srbija".

Ćulibrk ističe da virtuelni operateri, čiji je početak rada najavljen u Srbiji, imaju definisanu ciljnu grupu korisnika - obično su to, osim etničkih zajednica, mladi ljudi, studenti, turisti... Učešće virutelnih operatera mobilne telefonije na evropskim tržištima najčešće se kreće do deset odsto ukupnog tržišnog učešća.
 
Natrag
Top