Šta je novo?

Srbija će izvoziti i auto-delove za „Fijat”

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Srbija će izvoziti i auto-delove za „Fijat”

„Džonson kontrol”, „Proma magneto”, SIGIT i HTL su prva četiri velika dobavljača koja će raditi za „Fijatovu” fabriku u Kragujevcu, a izgradnja pogona na lokaciji kasarne u Grošnici počinje u maju. – Novi „Fijatov” model proizvodiće se u dve varijante, sa pet i sedam sedišta. – Kapaciteti kragujevačke fabrike projektovani za proizvodnju 500.000 automobila godišnjeU bivšu kasarnu dolaze prvi dobavljači Foto S. RadovanovićKragujevac – „Fijat” je odabrao prva četiri velika dobavljača za svoju fabriku u Kragujevcu – „Fijat automobili Srbija” (FAS), a izgradnja pogona, u kojima će biti zaposleno oko 3.500 radnika, počinje u maju, rekao je juče za „Politiku” zamenik gradonačelnika Kragujevca i koordinator lokalne uprave za poslove sa italijanskom kompanijom Nebojša Zdravković.
Na lokaciji vojne kasarne u Grošnici fabrike će graditi „Džonson kontrol”, jedan od najvećih proizvođača automobilskih enterijera u svetu, „Proma magneti”, kompanija koja pravi kočione sisteme, SIGIT je fabrika koja proizvodi elektronske setove, a HTL će biti zadužen za logističku podršku i primenu informacionih tehnologija.
– Reč je o multinacionalnim kompanijama koje zapošljavaju po 100.000 radnika širom sveta. Ali, to je samo prva faza. „Fijat” je odabrao ukupno osam kompanija koje će stići u Kragujevac, a to znači da će preostale četiri fabrike raditi podsklopove za prvu grupu najvećih i najvažnijih snabdevača auto-delovima. U svim tim fabrikama biće otvoreno između sedam i osam hiljada radnih mesta, budući da u matičnoj fabrici treba da se zaposli 2.433 radnika, a svetski standardi su da na jednog radnika u glavnoj firmi dolazi tri do četiri radnika u kooperaciji – rekao je Zdravković u razgovoru za naš list.
Osim proizvodnje auto-delova za FAS, „Fijat” namerava da svoje dobavljače locirane u Kragujevcu, ali i u drugim gradovima u Srbiji, angažuje i na proizvodnji komponenti koje će biti namenjene izvozu. Prema Zdravkovićevim rečima, preduzeća u Srbije praviće pet odsto ukupnih delova koje koriste „Fijatove“ fabrike širom sveta.
– Reč je o „Fijatovom” petogodišnjem planu, a izvoz delova iz Srbije počeće 2013. godine. Dakle, mi nećemo izvoziti samo automobile, već i sklopove namenjene „Fijatovim” fabrikama – naglasio je Zdravković.
U Srbiji će se praviti 80 odsto delova za prvu ugradnju u novi „Fijatov” model, čija probna proizvodnja kreće u decembru ove godine, a serijska u prvoj polovini 2012.
– Mi ćemo lokalizovati proizvodnju auto-delova u najvećoj mogućoj meri, a uvozićemo samo motor i menjač. Budući da će glavnim „Fijatovim” dobavljačima biti neophodni kooperanti, to je šansa za naša mala i srednja preduzeća, pod uslovom da zadovolje „Fijatove”, odnosno svetske standarde. U okolini Torini, gde je „Fijatova” centrala, postoji oko 17.000 malih i srednjih proizvođača auto-delova, koje zapošljavaju od tri do 25 radnika. I sve te firme su uključene u „Fijatov” sistem – objasnio je Zdravković.
Novi „Fijatov” model proizvodiće se u dve varijante, sa pet i sedam sedišta, a tokom 2012. planiran je izvoz u vrednosti od oko 500 miliona evra. Vrednost izvoza u 2013. treba da se poveća na oko 1,3 milijarde evra.
– Matična lokacija „Fijatove” fabrike, odnosno nekadašnja „Zastava”, u potpunosti je rekonstruisana i spremna da primi novu opremu. „Fijat” je naručio najmodernije mašine koje, budući da je tender za nabavku bio raspisan prošle godine, predstavljaju poslednju reč tehnike u automobilskoj industriji. Oprema stiže iz Italije, Nemačke i Japana, a njena vrednost je oko 400 miliona evra. Inače, FAS će 2012. dostići proizvodnju od oko 200.000 automobila na godišnjem nivou, s tim da su kapaciteti kragujevačke fabrike projektovani za proizvodnju 500.000 automobila godišnje – rekao je Zdravković.
U rekonstrukciju pet starih „Zastavinih” hala, na kojima je poslednje godine i po dana radilo oko 150 građevinskih firmi, uloženo je oko 200 miliona evra, po sistemu – dva evra „Fijat”, jedan država Srbija. Hale će, kaže Zdravković, biti spremne za montažu nove opreme u aprilu, a pre toga, krajem marta, prestaće proizvodnja „punta” koji će se ubuduće proizvoditi samo po potrebi, ukoliko na tržištu bude postojala tražnja za ovim automobilom.
Lokacija kasarne u Grošnici (koja je bila spasonosna alternativa posle neuspele eksproprijacije Kormanskog polja) biće spremna za gradnju novih fabrika do kraja aprila. Kragujevački planeri iz Direkcije za urbanizam i izgradnju već nedelju dana su u Torinu, gde sa „Fijatovim” stručnjacima rade na usaglašavanju prostornih rešenja, budući da trasa „južna obilaznica” (koja je projektovana kroz vojni kompleks) sada mora da se izmesti.
Osim ove važne saobraćajnice, koja će biti završena do kraja 2014. godine, gradu i državi predstoji još mnogo posla na izgradnji neophodne putne infrastrukture, a prioritet je magistralni pravac Kragujevac–Lapovo. Tender za nastavak radova u dužini od oko deset kilometara biće raspisan u naredne dve sedmice, a završetak izgradnje puta koji Kragujevac treba da poveže sa Koridorom 10 predviđen je za kraj ove, odnosno sredinu 2012. godine.

Politika
 
Top