Šta je novo?

Spremite motocikl za zimski period

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]Spremite motocikl za zimski period[/h]
Izvor:Blic

Relativno topli dani bez padavina pred nastupajuću zimu najviše pogoduju vozačima motocikala pa verovatno većina vlasnika dvotočkaša još ne planira svom ljubimcu višemesečno odsustvo sa kolovoza.
187541_auto-motor-kisa-sneg01-zoran-loncarevic_f.jpg
Naravno, postoje i “zaljubljenici” koji motocikle “teraju” i na minusu i po kiši, čak i snegu pa nije zgoreg upozoriti ih još jednom na opreznost u vožnji u uslovima kasne jeseni.Kao i kod svakog vozila i prilikom vožnje motocikala vozač mora obratiti pažnju pre svega na stanje kolovoza. Međutim, opasnost ne vreba samo na mokrom putu.

- Prilikom nižih temperatura stepen prijanjanja guma za tlo je umnogome drugačiji u odnosu na toplije vreme pa je, primera radi, potrebno znatno duže kočiti da bi se motocikl u potpunosti zaustavio. Naravno, vožnja motocikala je najopasnija prilikom padavina pogotovo kada kiša padne posle dužeg sušnog vremena pa se voda pomeša sa prašinom i čini kolovoz još klizavijim - upozoravaju u Komitetu za bezbednost saobraćaja.

[TABLE="class: antre_r back_c_1, width: 200, align: right"]
[TR]
[TD]Saveti za motocikliste
- koristite adekvatnu zaštitnu opremu („full face“ kacigu, jaknu, pantalone, čizme, rukavice)
- budite uočljivi u saobraćaju, trudite se da vozite sredinom trake
- poštujte ograničenje brzine, naročito u zoni raskrsnica
- nemojte se provlačiti između kolone vozila
- oprez zbog lošeg kolovoza u ovom periodu
- ako vas vozač automobila ne primeti, ne oklevajte da upotrebite sirenu
- trudite se da vozite sredinom trake gde ste najuočljiviji
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Čak i da se susrećemo sa miholjskim letom motociklisti bi morali u ovo doba godine da budu oprezniji nego inače.

- Treba imati u vidu da većina drugih učesnika u saobraćaju kako se bliži zima sve manje očekuje motociklistu na putu. Pošto i mrak sve brže pada, vozač dvotočkaša mora nositi opremu jarkih boja i voziti sredinom trake - kažu u Komitetu za bezbednost saobraćaja.

Kako bi vožnja po hladnom vremenu bila što ugodnija i pre svega bezbedna motociklisti moraju nositi kompletnu zaštitnu opremu.

- To znači da ne treba sedati na motor ukoliko prethodno niste obukli zaštitnu jaknu, pantalone, čizme, rukavice i kacigu. Posebno se to odnosi na zaštitne pantalone pošto je statistika pokazala da motociklisti najčešće imaju povrede nogu prilikom nezgoda - objašnjavaju u ovom Komitetu.

Bez obzira na vremenske uslove, najveća opasnost vozačima motocikala preti na raskrsnicama i to od njihovih kolega za volanom automobila. U Komitetu za bezbednost saobraćaja sproveli su istraživanja koja su pokazala da se stavovi ove dve kategorije vozača u potpunosti razlikuju kad je reč o njihovoj sigurnosti na ulicama.
187542_auto-motor-kisa-sneg02-luka-sarac_hf.jpg
- Motociklisti i vozači automobila imaju suprostavljena mišljenja i u pogledu brzine vožnje i nivoa dozvoljenog alkohola u krvi, a najstrašnije je to što jedni druge označavaju kao glavnu opasnost na putu. Od 2000. godine konstantno raste broj motocikala na ulici, a da najčešće saobraćajne nesreće na ulici nastaju sudarom dvotočkaša i automobila - ističu u Komitetu.

Mnogi vozači dvotočkaša ne žele da izazivaju sudbinu pa već sa prvim hladnim vremenom odlažu svog ljubimca u garažu. Zimska pauza podrazumeva i određenu pripremu vozila za proleće.

- Potrebno je proveriti stanje pneumatika i dopumpati ih ukoliko je potrebno, zatim podmazati lanac i gorivo sipati makar do polovine rezervoara - ističu u servisu “Beoauto”.
 
Top