Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Španska paelja sa pečurkama

Potrebno je:
1,5 čaše pirinča za rižoto ili pilav (arborio) ili bilo koji pirinač kratkog zrna
1 paradajz
maslinovo ulje, so
1 crni luk sitno sečen
2 čena belog luka
2 babure
3,5 čaša pilećeg bujona
1 limun iseckan na kriške
malo šafrana
malo seckanog peršuna
pakovanje šampinjona

Priprema:

1. Zagrejte maslinovo ulje u plitkoj ali širokoj šerpi, propržite pečurke i posolite ih po želji. Izvadite ih na tanji-r, pa u istoj šerpi propržite crni luk i oljušteni i iseckani paradajz, dok ne dobiju finu boju. Toj smesi dodajte malo vode i beli luk i još malo propržite na tihoj vatri.

2. Pripremljenoj smesi dodajte pirinač i pileći bujon i mešajte da se ukusi sjedine. Malo bujona ostavite sa strane. Dok mešate, dodajte začine, a na kraju šafran koji će pirinču dati žutu boju.

3. Vratite pečurke u smesu, poređajte ih po površini. babure iseckajte na tanke trake i poređajte između pečurki. Dodajte tome svež peršun i ostavite da se blago krčka na najslabijoj vatri oko 20 minuta, da bi se pirinač lepo ukuvao. Dodajte po malo tečnosti, da se pirinač ne bi zalepio za dno šerpe.

4. Nakon 15 minuta krčkanja, dodajte šaku graška, po mogućstvu svežeg, a može i zamrznut koji ćete prethodno blago obariti da bude mekan i ukusan. Umesto graška možete staviti beli pasulj tetovac, a uz pečurke možete dodati i pileće meso. Poslužite jelo sveže i uz seckane kriške limuna, koje će mu dati poseban ukus.

Prijatno
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Paelja iz Valensije

OZiHs3R.jpg


Ne morate da odete u Španiju da biste probali vrhunsku paelju. Simbol španske kuhinje, ovo jelo je odavno prešlo granicu zemlje iz koje je poteklo, ustaljujući se pomalo u celom Mediteranu. Jer, ipak je reč o mediteranskom specijalitetu: u osnovi je pirinač (u početku je to bila sorta sitnih, oblih zrna koja je rasla na morskom lokalitetu u blizini Valensije), začinjen maslinovim uljem i šafranom, u koji se dodaje crni luk, paradajz, paprika, grašak, boranija i druge vrste sezonskog povrća. Ovo je "siromašna" verzija paelje, koja je vremenom upotpunjena jačim sastojcima poput piletine, zečetine, svinjetine i čoriza - suhomesnate pikantne kobasice tipične za špansku kuhinju. Takođe se koriste škampi i gambori, lignje, dagnje i drugi plodovi mora. Postoji na hiljade verzija u zavisnosti od mašte kuvara i dostupnosti namirnica. Naša verzija je "moderan" recept za koji je karakteristično mnoštvo dobro izbalansiranih sastojaka: oni je transformišu u kompletan obrok prema tradiciji, a ujedno ima i veliku gastronomsku draž.

POSEBNA SUPA

Za kuvanje paelje možete upotrebiti običnu pileću supu od kocke ili, ako više volite, riblju supu: u tom slučaju, na malo ulja propržite Ijuske i glave gambora sa komadidma luka, šargarepe i celera, zalijte s 250 ml belog vina i 800 ml vode (količina tečnosti koju upotrebite treba da bude dovoljna za kuvanje paelje) i kuvajte pola sata. Potom procedite supu kroz cediljku koju, po želji, dodatno možete obložiti gazom.

CwdQUj8.jpg

edefns8.jpg

HX7iY2y.jpg

XammC2F.jpg


Izvor: Sale & Pepe

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gurmanska paelja

GURMANSKA-PAELJA_310x186.jpg

Za 4 osobe: 200 g pilećih bataka, 200 g pirinča dugog zrna, 2 glavice luka, 2-3 čena belog luka, na vrh kašičice šafrana u prahu, 1 l pilećeg bujona iz kocke, 2 tanke šnite mesnate slanine, crvena paprika, 100 g mladog graška, 100 g kolutića sveže kobasice, paket mešavine plodova mora od 250 g, veza peršuna, sok od jednog limuna, ceo limun isečen na kolutove, kašika suvog začina i 0,5 dl maslinovog ulja.


Batake očistite od kostiju, meso isecite na kockice i kratko propržite na vrelom ulju da dobije zlatno-žutu boju. Dodajte suvi začin, promešajte, izvadite iz ulja i odložite na upijajući papir. U drugom tiganju ispržite slaninu i kada postane hrskava dodajte plodove mora, komadiće kobasice, papriku isečenu na kockice i grašak i sve zajedno dinstajte još pet minuta, pa sklonite s ringle. Na ulju u kojoj ste pržili pileće meso, ispržite seckani beli i crni luk i kada omekšaju prelijte vinom i promešajte. Dodajte pirinač, šafran u prahu i mešajte dok pirinač ne postane staklast. Sipajte pileći bujon i dinstajte još 10 minuta uz što manje mešanja. Zatim dodajte pripremljenu mešavinu povrća i plodova mora i dinstajte dok gotovo sva tečnost ne ispari. Dodajte limunov sok i seckani peršun, još jednom promešajte i ukrasite kolutovima limuna.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako se pravi tradicionalna paelja

0DbNNWI.jpg


Potrebno je: konzerva od 425 ml belog pasulja, 600 g pilećeg belog mesa, 220 g pilećih bataka, 3-4 kašike maslinovog ulja, 250 g boranije, čen belog luka, 5 paradajza, 3 grančice ruzmarina, 1 g šafrana u iglicama, jedna i po kašičica čili paprike, 250 g pirinča, so i biber.

1. Pasulj isperite pod mlazom hladne vode i iscedite. Batake i belo meso operite, prosušite i isecite na manje komade. U velikom tiganju zagrejte ulje na visokoj temperaturi i ispržite meso 10 minuta sa obe strane.

2. Dok se meso prži, očistite boraniju, operite je i isecite na krupnije komade, beli luk oljuštite i usitnite, a paradajz operite i tri komada isecite na kockice. Meso izvadite iz tiganja, stavite na tanjir, posolite i pobiberite.

3. U tiganju, u kojem ste pekli piletinu, kratko propržite boraniju i beli luk, promešajte, dodajte kockice paradajza i još jednom dobro promešajte. Preostala dva paradajza krupno narendajte, opet promešajte i kratko prodinstajte.

zEN2C5M.jpg


4. Šafran pomešajte sa 750 ml tople vode i čili paprikom, sipajte u tiganj, dodajte pasulj i pirinač, promešajte, rasporedite pečeno meso i ruzmarin, krčkajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, bez mešanja. Posudu prekrijte folijom i kuvajte još pet minuta.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Paelja sa plodovima mora

acvgjt.jpg


Za dve osobe potrebno je: 300 g mešavine smrznutih plodova mora, 150 g boranije, glavica crnog luka, čen belog luka, crvena paprika, 2 paradajza (oko 150 g), 3 kašike maslinovog ulja, 400 ml povrtnog bujona, 200 g pirinča kratkog zrna, limun, peršun, prstohvat šafrana, so i biber.

1 Boraniju operite, očistite i skuvajte u ključaloj, slanoj vodi oko 10 minuta. U međuvremenu, crni i beli luk oljuštite i sitno iseckajte. Papriku izrežite na četvrtine, uklonite semenke, operite i unakrsno isecite na uske trake.

2 Paradajz očistite, operite i izrežite na kockice. Boraniju procedite, isperite pod mlazom hladne vode i isecite na manje komade. U šoljicu sipajte dve kašike tople vode, dodajte šafran i dobro izmešajte.

3 U velikom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperturi i kratko propržite crni, beli luk i papriku, posolite i pobiberite. Zatim dodajte pirinač, sipajte trećinu bujona, smanjite temperaturu i, uz povremeno mešanje, dinstajte dok sva tečnost ne ispari.

4 Sipajte još jednu trećinu bujona, dodajte plodove mora i kuvajte oko 10 minuta. Umešajte ostatak bujona, šafran, boraniju, paradajz, sitno seckan peršun i krčkajte još 10 minuta. Paelju ukrasite kriškama limuna i servirajte.

2yo24hg.jpg


(Novosti)
 
Natrag
Top